RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дешево і цікаво: де класно провести міні-відпустку в Україні

Неординарні локації для відпочинку 8-10 травня

Неординарні локації для відпочинку 8-10 травня Фото: pixabay.com

Перші травневі свята, а разом з ними і чотири вихідних, позаду. Але в українців попереду ще одні тривалі вихідні - з 8 по 10 травня. І якщо ви не встигли влаштувати собі міні-відпустку, то є всі шанси надолужити згаяне. "Апостроф" розповідає, де можна провести незабутні вихідні в Україні.

Приазов'я

Пляжний відпочинок - це не лише Одеса та Чорне море. Експерти в сфері туризму стверджують, що і Приазовському регіону є чим вас здивувати.

Насамперед рекомендують звернути увагу на знамениту Арабатську стрілку. Довжина коси складає більше 100 км, а її ширина - до 8 км. З огляду на те, що Арабатка - це географічна частина Криму, там дуже схожа флора і фауна, а серед місцевого населення чимало кримських татар і українців кримського походження. Це ж вплинуло і на місцеву кухню, яка схожа на кримську, але зі своїм степовим акцентом. Таким чином, Арабатська стрілка буде чудовим замінником для тих, хто поки не може потрапити на окупований півострів.

Серед історичних і культурних пам'яток можна відзначити Кафедральний собор Різдва Богородиці в Генічеську і Храм святого Георгія Побідоносця у Генічеській Гірці. Крім того, в районі Арабатської стрілки знаходиться унікальне Рожеве озеро, яке стане місцем для приголомшливої фотосесії, а по дорозі обов'язково варто відвідати не менш гарне Зябловське озеро, яке завдяки високому ступеню мінералізації та унікальному складу солі є перспективним сольовим і грязьовим джерелом. А повітря в районі рожевих озер насичене сполуками йоду. Таким чином ви можете провести вихідні в мальовничому місці і з користю для здоров'я.

Для туристів є можливість відпочити "дикуном", взяти з собою намети, спальники і бути ближче до природи. Але також є пропозиції для комфортнішого відпочинку, на косі є чимало сучасних і недорогих готелів. А враховуючи, що до піку сезону ще місяць, навряд чи на локації буде велелюдно.

Крім Арабатської стрілки глава Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв рекомендує відвідати Кирилівку і Бердянськ, які є серцем українського Приазов'я. Зрозуміло, що в морі купатися ще рано, але ці два курортних міста славляться смачною кухнею з традиційною апетитною рибкою та іншими морськими смаколиками.

Звичайно, не можна не згадати про Маріуполь, хоча саме місто мало приваблює туристів, Лієв переконаний, що воно дуже яскраве і цікаве, і там можна відмінно провести вікенд.

"Ви будете в захваті від місцевої набережної, безлічі цікавих екскурсій і смачної їжі. А якщо вам захочеться побути ближче до природи, рекомендую Національний природний парк "Меотида" в селі Урзуф під Маріуполем, і мальовничу Ялту", - зазначив Олександр Лієв.

"Звичайно, Приазов'я - це море. І хоча купатися ще рано, але море це не тільки про плавання, а й дихати повітрям і спостерігати його красу, це місцева культура і смачна їжа", - додає він.

Приазов'ї - це море, і купатися ще раноФото: pixabay.com

Полтавщина

Досить несподіваним вибором експертів в сфері туризму для міні-відпочинку стала Полтавська область. Лієв каже, що Полтава часто випадає з поля зору туристів, а дарма.

"Це дуже охайне акуратне місто з красивими видами і цікавим екскурсійним потенціалом", - вважає він.

З ним погоджується і заступник голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимир Царук. По-перше, як зазначає експерт, туди досить просто дістатися з найближчих міст-мільйонників - Києва, Дніпра і Харкова. А, по-друге, на Полтавщині досить активно розвивається як культурний, так і гастротуризм.

"Там є дуже хороші маршрути, наприклад по місцях Миколи Гоголя, є кілька цікавих локацій, пов'язаних з народними ремеслами, Це село Опішня, де можна знайти багато цікавих виробів, там проводять майстер-класи. Розвиваються там і гастромаршрути. Загалом прекрасний варіант для дво-триденного туру", - вважає він.

Туристичні оператори пропонують масу екскурсійних турів в Полтаву і область, де українці можуть відвідати Мгарський монастир, Полтавський краєзнавчий музей, Гоголеве, Сорочинці, музей Гоголя, музей Котляревського, музей гончарства в Опішному, Полтавський художній музей, музей-садибу Котляревського і багато іншого. Два дня, з виїздом з Києва, коштуватимуть близько 2000 грн за людину. У вартість включено переїзд, проживання та харчування.

А ще, виявляється не лише Львів славиться майстрами пивоваріння. У селі Абазівка Полтавської області є унікальний Музей пива і самогону, де ви можете побачити цікаві експонати, продегустувати традиційні напої та скуштувати смачні українські та полтавські страви.

Міський туризм

В Україні є безліч прекрасних міст, які вразять вас своєю красивою архітектурою, пам'ятниками, історичними та культурними пам'ятками, замками, затишними двориками та видами.

У першу чергу, і не без підстав, серед таких міст українці одразу ж згадують Одесу і Львів, але експерти рекомендують звернути увагу на невеликі міста, які абсолютно не поступаються туристичним містами-гігантам.

"Я б рекомендував поїхати до Чернівців. Це місто страждало від постійних карантинних обмежень, і нарешті воно відкрилося і дуже скучило за туристами. Там дуже смачна буковинська кухня, цікаві екскурсії, саме місто дуже гарне і є що пофотографувати", - говорить Лієв.

Експерти рекомендують відвідати драматичний театр, міську ратушу та міські площі. І, природно, сходити на екскурсію в найвідоміший ВНЗ України - Чернівецький національний університет, який є одним з найстаріших і, ймовірно, одним з найкрасивіших університетів України, що входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Чернівецький національний університетФото: pixabay.com

"Об'єднати можна з поїздкою до Тернополя, який вас дуже здивує своїми цінами, а також варто відвідати Івано-Франківськ", - пропонує Лієв.

І якщо останній приймає досить велику кількість туристів, так як саме з Франківська українці часто далі їдуть в гори, то Тернопіль, як і Полтава, теж не розбещений туристами. Але крім низьких цін і смачної їжі, тут є на що подивитися. Наприклад, можна прогулятися вздовж величезного штучного озера практично в центрі міста, по парку Тараса Шевченка та гідропарку "Топільче", відвідати Тернопільський замок, влаштувати фотосет на Театральній площі з фонтанами.

А ось Царук рекомендує з'їздити в Житомир. За його словами, це місто зі значним списком пам'яток. Головна з них - Музей космонавтики імені С. Корольова, де можна подивитися макети і оригінали космічного устаткування і спорядження, прогулятися парком культури і відпочинку імені Юрія Гагаріна, який займає територію площею близько 36 гектарів (велика частина парку розташована на мальовничих схилах узбережжя річки Тетерів), чи залізти на скелю "Голова Чацького". Також експерт радить сфотографувати "Плоский будинок", або як його ще називають - "Будинок-химера". Його особливість в тому, що дивлячись на нього з певного ракурсу здається, що він складається лише з однієї стіни з вікнами.

До речі, відвідуючи Житомир, варто навідатися, мабуть, в найвідоміше туристичне місце в цьому районі - затоплений гранітний кар'єр на околиці міста Коростишів на Житомирщині. Коростишівський каньйон знаходиться в оточенні густого соснового лісу, зі скелястими берегами і неймовірними, розкішними пейзажами.

"Також місто Дніпро, яке не є курортним, але це найбільша в Україні набережна, єврейська культура, є багато цікавого, чого ніде по Україні ви більше не знайдете, саме з точки зору культури", - рекомендує Лієв зазначивши, що Дніпро для відпочинку обійдеться не дешево, але з хорошим і якісним сервісом.

Зелений туризм

Якщо вам набридли галасливі міста з натовпами туристів, експерти рекомендують відкрити для себе сільський туризм. Що найцікавіше, для того щоб зануритися у новий чудовий зелений світ, абсолютно необов'язково їхати далеко від свого міста. Звичайно, зелений туризм найпопулярніший і найрозвиненіший на заході або півдні, де є гори і море. Але зростаючий інтерес до даного виду відпочинку підштовхнув заповзятливих бізнесменів перемістити "село" ближче до міст.

В інтернеті ви зможете знайти масу садиб, тематичних комплексів, будиночків на різний смак, колір і гаманець, які допоможуть вам осягнути всю красу сільського туризму в якихось 10-20 км від міста. Але такий відпочинок вам неодмінно запам'ятається, особливо дітям.

"Є велика кількість садиб, які з'явилися в Україні, особливо це важливо для жителів великих міст: Харкова, Дніпра, Києва. Дуже цікаво це буде для сімей з дітьми, адже діти у нас бачать свійську тварину тільки на картинках або по телевізору, вони не знаю звідки береться молоко або яйця. Такий відпочинок буде чудовою нагодою познайомити дітей з селом. Це зовсім недорого, такі садиби розміщуються поруч з містами, тому доїхати легко", - зазначив Лієв.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів