RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія тримає на українському напрямку три армії, загроза не зникла - Михайло Самусь

Те, що росіяни продовжують війну - це факт, якому треба протистояти

Те, що росіяни продовжують війну - це факт, якому треба протистояти Михайло Самусь Фото: Апостроф

Українське суспільство неабияк налякало нещодавнє скупчення російських військ поблизу нашого кордону. Однак про скупчення військ біля України говорили ще кілька років тому, проте та тема швидко зійшла нанівець через чергові інформаційні вкидання з боку РФ. Як ми посприяли Росії у цьому питанні, чи справді Росія відвела війська від українського кордону та чи варто розглядати обстріл лікарні на Донбасі як сигнал від РФ – про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння МИХАЙЛО САМУСЬ.

- В Україні відбулися важливі політичні зустрічі за участю керівників Держдепу США Ентоні Блінкена та Вікторії Нуланд. Виходячи з цього контексту, як ви оцінюєте ситуацію на Донбасі?

- Ситуація там не змінюється вже сім років. Не думаю, що вона якось зміниться у зв’язку з тим, що до нас приїжджали високі гості зі Сполучених Штатів Америки. Російська Федерація почала агресію проти України, анексувала Крим, окупувала частину Донецької та Луганської областей. Створила до 2017 року три нових армії: першу танкову, 20-ту зі штабом у Воронежі та 8-му, яка керує та забезпечує перший і другий армійські корпуси на Донбасі. Тому я не бачу абсолютно жодних змін на фронті.

Росія як продовжувала агресію проти України, так і буде продовжувати. І нікуди війська не будуть відводитися, оскільки, якщо довкола України з 2017 року перебувають три армії, готові до нападу, то куди їх можна відвести.

Це інформаційно-психологічна операція, яку, на жаль, підтримують несвідомо і українські ЗМІ, і західні ЗМІ. Шойгу заявив, що Росія кудись відводить війська – але вона не може фізично їх кудись відвести. Це фактично пункти постійної дислокації в кількох кілометрах від українського кордону. І ніхто не збирається змінювати ці пункти.

- Ви сказали, що цю інформаційно-психологічну операцію несвідомо підтримують і українці. Як від цього застерегтися?

- Я думаю, що для цього треба постійно слідкувати за ситуацією. Все ж таки, сім років триває війна. Ми в 2017 році обговорювали створення цих армій. Буквально за тиждень все це забувається, і ми починаємо говорити те, що запускається російськими ЗМІ. Така вже в нас природа існування інформаційного простору, який залишається інтегрованим, на жаль, в російський інформаційний простір. Ми наслідуємо ці імпульси.

Незважаючи на те, що в нас заборонені російські ЗМІ, російські соціальні мережі, на жаль, виходить так, що навіть не суспільство бере ці меседжі з російських ЗМІ, а українські журналісти. Їм легше не аналізувати ситуацію, а просто брати готові заяви Шойгу, вже сформовані меседжі в російських ЗМІ. А потім вони починають тиражувати їх, ставлячи фахівцям відповідні питання. А ці коментарі перетворюються на те, що ми тиражуємо ці інформаційно-психологічні конструкції, які нам просто впроваджують російські спецслужби.

- Хочу ще запитати у вас про зброю. Ми говоримо про те, що Україна отримає 300 млн доларів військової допомоги, включно з летальною зброєю. На вашу думку, чи буде це достатнім сигналом для Росії? Чи отримаємо ми цю зброю?

- Насправді ми 300 млн доларів отримуємо вже декілька років. Це не новина. Ми кожного року отримуємо допомогу від США на близько 300 млн доларів - і навіть більше. Але я хотів би підкреслити, що сюди не вагонами чи валізами везуть кеш. Це допомога, яка в принципі виражається не грошима, а матеріальними засобами. Це ті кошти, які в принципі опрацьовуються всередині США, а потім Україні надаються готовими послугами.

Наприклад, навчання особового складу, підготовка персоналу, спеціалістів тощо. Це, зокрема, і передача нам певних засобів: це засоби зв’язку, засоби контрбатарейної боротьби. Летальної зброї небагато. Ті відомі Джавеліни є в невеликій кількості. Можна згадати ще передачу Україні кількох патрульних катерів.

А стосовно зброї я би зараз сподівався на прорив у наших військово-технічних відносинах зі США, щоби ми говорили про протиракетну оборону. Це той елемент, який може змінити ситуацію, і на який вже реагуватиме Росія.

- Пан Кулеба говорив про системи протиповітряної оборони та антиснайперські технології. Це можна вважати проривом?

- Саме про це я і кажу. Він мав на увазі саме системи Patriot - це протиракетна та протиповітряна оборона. Це сучасні системи, які можуть ефективно протидіяти російським ракетам та літакам. Це те, чого нам бракує зараз.

- Питання в тому, чи зможемо ми отримати на цей запит позитивну відповідь?

- Це питання. Так само питання – чи отримаємо ми ПДЧ. Наприклад, ПДЧ нам надати значно простіше. Це не вимагає жодних витрат та жодної відповідальності з боку країн-членів. Але вже сьогодні є заяви, наприклад, Португалії, що не варто давати Україні ПДЧ, тому що це може викликати роздратування в РФ. А португальці дуже бояться цього роздратування.

- Ви згадали про РФ. Поліція кваліфікувала як теракт обстріл лікарні для хворих на коронавірус на Донеччині. Це теж можна розглядати як сигнал від Росії, чи як?

- Ні, це продовження російської агресії, а ніякий не сигнал.

- Ви не вирізняєте це, як окрему подію? Давно такого не відбувалося.

- Коли росіяни убивають українського солдата - це надзвичайна подія. Я б не сказав, що давно такого не відбувалося. Війна йде постійно: кожного дня, кожну хвилину. Тому коли говорять: коли почнеться широкомасштабний наступ, коли почнеться війна… Війна триває сім років. Один обстріл нічим не відрізняється від того, що вчора поранили військовослужбовця чи кілька днів тому вбили військовослужбовця. Те, що росіяни продовжують агресію, війну – це факт. Це треба сприймати, як повсякденну дійсність, якій треба протидіяти.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Новини партнерів