RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Над Україною завис "подвійний мутант" коронавірусу: чи зупинить його стара "дубина"

Фахівці кажуть, що нова хвиля почнеться до середини літа

Фахівці кажуть, що нова хвиля почнеться до середини літа Фото: Getty Images

Україна успішно подолала третю хвилю пандемії коронавірусу. Принаймні, про це говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Втім розслаблятися не варто. За словами Степанова, Україна на порозі четвертої хвилі! Всьому виною - індійський штам, перед яким можуть не встояти навіть вакциновані українці. Чи готова країна до коронавірусного загострення, і чи призведе "емігрант" з Індії до нового локдауну - з'ясовував "Апостроф".

"Фокуси" МОЗ

Якщо звернутися до офіційної статистики МОЗ, то картина з поширенням коронавірусу дійсно виглядає оптимістично. Наприклад, станом на 11 травня в країні не залишилося жодного "червоного" регіону. Більш того, 11 травня було зафіксовано всього 2208 нових випадків захворювання. Ще пару тижнів тому кожен день приносив більше 10 тисяч нових випадків.

У чому секрет такої перемоги? Звичайно, жорсткий локдаун в більшості регіонів України зробив свою справу і cтримав поширення пандемії. Але є тут і інший "фокус": в країні поступово скорочується кількість тестувань. Наприклад, 7 травня було проведено 94 тисячі тестів на коронавірус (ПЛР, ІФА, експрес-тести на антиген). Наступного дня, 8 травня, тестів було вже 87,6 тисяч. 9 травня різке падіння - 46,5 тисяч тестів. 10 і 11 травня знову різке падіння - 21,8 і 21,9 тисяч тестів відповідно. А тому зовсім не дивно, що в країні спостерігається спад захворюваності. Адже якщо не робити тести, то і коронавірус не зіпсує чиновникам статистику. Так, в святкові дні багато лабораторій не працювали, але давайте подивимося на цифри під іншим кутом?

На 21,9 тисяч тестів, проведених 11 травня, маємо 2,2 тисячі хворих. Тобто кожен десятий тест позитивний. Якби рівень тестування був досвятковим, тобто 100 тисяч тестів на добу, при кожному десятому позитивному тесті Україна б мала 10 тисяч нових випадків захворюваності. При таких показниках, які, очевидно, тільки зростуть після тісних контактів українців на травневі свята, говорити про подолання третьої хвилі щонайменше дивно.

Агресивний емігрант

Проте нинішня ситуація з захворюваністю дійсно може здатися легкою прогулянкою в порівнянні з тією небезпекою, яка потенційно загрожує нам з появою індійського штаму.

"Ми можемо говорити, що він (індійський штам, -" Апостроф ") точно буде. І це дійсність, і говорити треба правду. Зараз він вже зафіксований у країнах-сусідах - це Чехія, Польща та Румунія. І тому зрозуміло, що в кінцевому підсумку він з'явиться і в Україні", - заявив Степанов.

Коли саме? За словами Володимира Галицького, старшого наукового співробітника Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, новий сплеск захворюваності прогнозується на першу половину літа. І, ймовірно, на той час в Україні вже встигне поширитися індійський штам (лінія B.1.617).

"Літня хвиля почнеться в кінці червня з піком на початку липня. До кінця липня захворюваність трохи впаде і перейде в затяжну осінню хвилю, - каже "Апострофу" Галицький. - Літня хвиля буде викликана сезонним підвищенням сприйнятливості до зараження коронавірусом, і можливо, до того часу в Україні з'явиться вже індійський штам у значній кількості. За даними поширення епідемії в Індії - щодня приблизно 400 тисяч нових випадків і 4 тисячі смертей - летальність індійського штаму становить приблизно 1%. Але ці дані можуть бути недооцінені".

Як вплине новий штам на показники захворюваності - не складно прогнозувати. Адже відомо, що мутант більш заразний.

"Захворюваність під час літньої хвилі варто очікувати на рівні 2/3 весняної хвилі. Однак слід брати до уваги, що реальна амплітуда весняної хвилі залишилася невідомою, так як кількість тестувань у нас була обмежена, - додає Галицький. - Частка позитивних тестів у нас сягала 33%, що дуже багато. За незалежними оцінками, реальна кількість випадків захворювання під час весняної хвилі в 2-3 рази перевищувала кількість офіційно зареєстрованих".

Але як би там не було, нова хвиля, на жаль, матиме великий потенціал для поширення серед українців.

"В Україні зафіксовано майже 2,2 мільйони клінічних випадків коронавируса. Клінічно вираженими формами хворіють близько 15% осіб, які контактували з вірусом. Відповідно, всього близько 20 мільйонів осіб вже контактували з вірусом. Тобто половина населення. Ще 20 мільйонів з вірусом не контактували. Якщо в Україні з'явиться заразніший штам вірусу, у нас є "горючий матеріал" 20 мільйонів осіб, плюс 1-2% від 20 мільйонів осіб, які вже контактували з вірусом, та можуть захворіти повторно", - пояснює "Апострофу" епідеміолог Олексій Галімський.

Нові підходи або старий локдаун

Що ж робити, і як українцям пережити прийдешню вірусну ескалацію? Безумовно, необхідно продовжувати розвиток інфраструктури системи охорони здоров'я (нові ліжка, кисень, гідні зарплати медикам), щоб вона впоралася з напливом нових хворих. Це очевидно. Але крім цього, особлива увага повинна бути приділена вакцинації.

По-перше, вакцинація повинна бути в принципі. На 40-мільйонну країну всього 800 тисяч щеплень і менше 2 тисяч повторних щеплень - крапля в морі.

По-друге, необхідно переглянути сам підхід до вакцинації, щоб забезпечити імунітетом якомога більшу кількість людей.

"У нас при вакцинації тестування на антитіла експерти з НТГЕІ (Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики) оголосили непотрібним і мало не шкідливим. Так, якби у нас було вакцини як в Ізраїлі - де хоч залийся нею, тоді можна було б щеплювати всіх підряд. Але за фактом вакцина в Україні в гострому дефіциті, і вона дорога, - каже Галімський. - А можна було б організувати тестування і це дешевше за вакцину: якщо у людини високий рівень антитіл, то її можна поставити в чергу на вакцинацію, наприклад, на наступний рік. Якби вакцини було багато, це можна було б і не робити, і не виявляти тих, хто перехворів. Але коли нам потрібно вакцину економити, то який сенс її витрачати на тих, хто вже перехворів і має антитіла? Ми робимо щеплення імунній людині, а її дозу міг би отримати той, хто ще не перехворів, хто знаходиться в групі ризику і може померти".

Правда, крім нових важких ускладнень, пов'язаних з ураженням шлунково-кишкового тракту, нирок, інтоксикацією і навіть окремими випадками сліпоти, індійський штам може навіть пробивати вже набутий імунітет від коронавірусу.

"Індійський штам - подвійний мутант. Він несе мутації, які послаблюють його чутливість до антитіл, зароблених внаслідок перенесеного захворювання або вакцинації. Тому населення перед індійським штамом менш захищене, навіть якщо люди вакциновані або перехворіли", - додає Галицький.

У такій ситуації важливим фактором стримування пандемії стає епідрозслідування. Що це таке? Наприклад, якщо людина захворіла коронавірусом, то в теорії епідеміологи повинні відстежити всі її найближчі контакти і відправити їх на самоізоляцію, щоб вірус не поширювався далі. Саме так роблять, наприклад, в Китаї.

"Але у нас немає епідрозслідування кожного випадку для відстеження ланцюжків передачі вірусу і виявлення всіх контактних, - нарікає Олексій Галімський. - В умовах епідемії все населення можна протестувати хоч п'ять разів, викинувши на це шалені гроші, але не отримати ніякого ефекту. Адже потрібно тестувати контактних в інкубаційному періоді або в періоді, коли вони заразні. Є дві основні мети тестування: діагностика - коли у людини клінічні симптоми і потрібно встановити ковід або його відсутність, і тестування контактних без клінічних проявів, щоб виявити і ізолювати заразних. Але щоб виявляти контактних і джерело зараження, потрібно проводити епідрозслідування. А проводити його нікому - підготовлених епідеміологів, які прийшли б в осередок, просто немає. Хотіли було зобов'язати це робити сімейних лікарів, але сімейники завалені лікувальною роботою, а медреформа від візитів на дім їх звільнила".

Ось і виходить, що через брак тонкого інструментарію в Україні залишається стара добра "дубина" в якості основної зброї в боротьбі з новою хвилею коронавірусу - черговий локдаун. Питання лише в тому, коли його знову введуть.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Новини партнерів