RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без космічних військ Україна буде беззахисною - бойовий офіцер Петро Недзельський

Щоб повноцінно протистояти Росії на Донбасі - потрібні свої супутники

Щоб повноцінно протистояти Росії на Донбасі - потрібні свої супутники Петр Недзельський Фото:

Україна завжди пишалася своєю космічною галуззю. Однак через певні політичні процеси вже декілька років наша країна не має жодного супутника на орбіті. Це суттєво ускладнює протистояння ворогу на Донбасі, оскільки за наявності таких супутників та космічних знімків було би значно простіше і дешевше визначати дислокацію противника. Наскільки важливі супутники в оборонній галузі - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів начальник групи космічної розвідки ГУР МО України 2000-2002 роках, начальник групи розвідки 92 ОБМР у 2015-2017 роках, учасник бойових дій та бойовий офіцер ПЕТРО НЕДЗЕЛЬСЬКИЙ.

- Розкажіть, будь ласка, в якому стані зараз наша космічна галузь? Що вона може запропонувати українцям, щоб забезпечити більш комфортну ситуацію, щоб стало спокійніше, щоб можна було передбачати те, що відбувається на кордоні?

- Ми можемо з гордістю сказати, що Україна – це космічна держава. Але, на жаль, внаслідок тих політичних процесів, які відбулися в Україні - ця галузь загальмувала. Вона не розвивалася так, як було потрібно. На орбіті мали би літати не один-два-три, а 103 супутники зі значно кращими характеристиками, які могли би мати не 8 метрів роздільну здатність, а значно більше.

У радянські часи були такі супутники, які дозволяли бачити - як ми, офіцери космічних військ, жартували - так, що можна було порахувати зірки на погонах. Але є американці, є НАТО, які також спостерігають за цим регіоном, де може виникнути конфлікт, до якого може бути втягнуто всю світову спільноту. Це обнадійливий для нас факт – у нас є допомога. Але Україна теж мусить не стояти на місці, а розвивати цю галузь, яка дуже позитивно впливає на оборонну сферу. Без космічних військ Україна залишиться беззахисною зі сторони космосу.

Росія розвивається в цьому напрямку і стоїть значно вище. Вона є дуже небезпечною для нас із використанням космічних військ у цьому конфлікті. І не дай Боже, будуть ці широкомасштабні бойові операції, безумовно, буде перемагати той, хто буде перемагати в космосі. Це зрозуміло. Тому дії керівництва держави, Міністерства оборони на розвиток космічної галузі та використання її досягнень в оборонній сфері є абсолютно правильними. Я вітаю те, що наші вчені вже працюють в цій галузі.

- Є можливості зараз для розбудові галузі? Не тільки фінансові, але й системні. Наскільки держава звертає увагу на те, що це велика допомога обороні?

- Ви розумієте, космічна розвідка – дуже серйозна. До речі, вона найбільш ефективна з економічної точки зору. Щоб зібрати таку інформацію про переміщення військ – з космосу можна бачити на десятки, а то й сотні кілометрів – треба задіяти тисячі агентів, підготовлених людей. Це економічно невигідно. Краще один супутник запустити, зібрати інформацію про дислокацію цих військ.

Потім не забувайте, що в армії НАТО, навіть в підрозділах сухопутних військ - командир має планшет. Через супутник він підтримує зв’язок із кожним своїм бійцем. І це настільки ефективно, що йому не треба вилазити під кулі і давати команди. Він по планшету бачить, де знаходяться його солдати, дає команду і керує боєм. Тобто НАТО вже настільки пройшло вперед, що вони вже на сто років обійшли нас. Ми маємо підтягнутися до цього.

Читайте: В Україні анонсували створення власного космодрому: озвучено план

Розвиток космічної галузі – це насамперед оборона. Оборона нашої держави. І правильно роблять керівництво держави і Міністерство оборони, що звертають на це увагу. Без розвитку космічної галузі в Україні ми будемо гальмувати, і це створюватиме небезпеку в оборонному секторі. Тому я абсолютно прихильно ставлюся, коли цьому приділяється увага.

- То в якому стані галузь перебуває?

- В Україні є багато підприємств: у тому ж Харкові, у Дніпрі носії класні були. Потім внутрішню начинку супутників розробляли в Харкові, в інших містах. Космічна галузь у нас була на досить високому рівні. Навіть на світовому рівні – Україна розробляла супутники для світових держав, розумієте?

- Тут головне - не втратити, а й просунутися вперед.

- Так. Держава зробить абсолютно правильно, якщо вона буде приділяти космічній галузі відповідну певну позитивну увагу, вкладати сюди кошти. Це позитивно вплине на оборонну сферу, на промисловість, на економіку, на сільське господарство та інші сфери. Без космосу сьогодні просуватися шляхом цивілізаційного прогресу просто неможливо.

- Супутник Січ-2-1 можна буде використовувати для аграріїв, еко-служб і нацбезпеки. Але ж потрібні і кваліфіковані кадри, які будуть аналізувати дані з цих супутників. Як із кадрами в цій галузі взагалі? Ми змогли втримати кадри на високому рівні?

- Україна була найбільш передовою космічною державою. У нас було дуже багато прекрасних кадрів, докторів наук – фізико-математичних та інших. Багато було науково-дослідних інститутів, конструкторських бюро, підприємств, які працювали на космічну галузь. Україна була однією з найбільш високорозвинених космічних держав. Та за останні роки внаслідок тих соціально-політичних процесів, які відбулися в Україні та світі, зокрема, багато кадрів ми втратили. Вони роз’їхалися по всьому світу, працюють на інші економіки, на космічні сфери інших держав. І цей факт втрати є об’єктивним.

До речі, як і в інших галузях. Багато і лікарів, і прекрасних медиків виїхали за кордон, і математиків, і інженерів. Це факт. Але якщо держава приділятиме цьому відповідну увагу, вкладатиме кошти, розвиватиме соціальну сферу та інші, то ми дуже швидко зможемо поповнити цей кадровий склад. У нас дуже високий потенціал.

- Чи допомагають зараз світові партнери нашій космічній галузі? Чи є співпраця? Можливо, є якісь українські розробки, цікаві світовій спільноті, і ми можемо разом зі світовою спільнотою більш ефективно працювати на досягнення миру в Україні?

- Ви знаєте, щоб не порушувати закону про державну таємницю, я буду говорити більш загальними речами. Те, що українські вчені, конструктори та інженери мають багато розробок, які потім використовуються світом – в деяких галузях ми випереджаємо інші космічні держави. І Сполучені Штати, і ту саму Росію. Це факт. У нас є всі підстави розвивати цю космічну галузь в Україну. Для цього потрібні відповідні фінансові влиття, відповідна державна політика. Віддача буде дуже швидко. У космічній галузі буквально на один вкладений долар десяток доларів прибутку. Це дуже прибуткова галузь.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів