RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Який Ляшко? Навіть якщо Байдена поставити очільником МОЗ, він не вирішить питання вакцин - глава лікарського товариства

Олег Мусій про відставку Степанова і його наступника

Олег Мусій про відставку Степанова і його наступника Віктор Ляшко Фото: dumskaya.net

18 травня Верховна Рада відправила у відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Головні претензії – провальна боротьба з коронавірусом та нереалізована кампанія з вакцинації. Основним кандидатом на цю посаду є головний санлікар країни Віктор Ляшко. Українцям він запам’ятався заявою про те, що багато обмежень під час першого локдауну мали радше психологічний ефект. Чи підтримує кандидатуру Ляшка медична спільнота, чи зможе він виправити провали свого попередника, та як довго протримається у міністерському кріслі в разі призначення – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр охорони здоров'я (2014), медичний директор DocRadar і президент Всеукраїнського лікарського товариства ОЛЕГ МУСІЙ.

- Вчора Рада звільнила голову МОЗ Максима Степанова. Замінити його може головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Як вам така кандидатура?

- Як кандидат на цю посаду - він абсолютно непрофесійна і некомпетентна людина. Не тільки загалом у медицині, а ще й у своїй сфері – декларують же, що він санітарний лікар.

Коли людина в Міністерстві охорони здоров’я, будучи заступником міністра, відповідає за санітарно-епідеміологічне благополуччя - а головною претензією до Степанова була погана боротьба з коронавірусом - то перш за все це питання треба було адресувати саме Ляшку. Він відповідав за це і був тією уповноваженою особою, яка мала би боротися ефективно з коронавірусною хворобою.

Всі ці насмішки, провали, які мав Степанов, зокрема, непостачання вакцин - це все "заслуга" самого пана Ляшка.

Окрім того, найбільшою претензією в мене, як у експерта, фахівця і колишнього міністра охорони здоров’я є те, що Ляшко не виконує рішення РНБО. Бо більше року тому було ухвалено рішення про відновлення епідеміологічної частини Санепідемслужби. Але саме він був її руйнатором. За часів Уляни Супрун він був тією людиною, яка знищувала Санепідемслужбу України. І це - одна з причин, чому Україна виявилася дуже кволою чи навіть нездатною у боротьбі з коронавірусною хворобою.

Коронавірусом же не закінчується вся історія співіснування людей з бактеріями та вірусами. Завтра буде якийсь інший вірус, якась інша інфекція.

Ляшко нічого не зробив для відновлення цієї служби, а навпаки продовжує її руйнувати. Тому це одна із найжахливіших кандидатур.

Я не бачу жодної підтримки такої кандидатури з боку громадськості, з боку професійної лікарської спільноти, яку я сьогодні представляю як президент Всеукраїнського лікарського товариства.

- Давайте згадаємо пана Степанова. У виступі перед нардепами він сказав, що має чіткий план, як повністю подолати пандемію та побудувати українську медицину. Він зазначив, що йому потрібен "час і підтримка". Тепер же цей або інший план доведеться реалізовувати пану Ляшку, якщо його призначать.

- Плани Ляшка невідомі, адже він ніколи не декларував якийсь план.

- А от Степанов сказав, що в нього такий план є.

- Пан Степанов багато чого обіцяв. Він дуже схожий на сьогоднішнього президента Зеленського – обіцяє багато, робить дуже мало. Насправді питання по Степанову було вчасним. Він мав піти добровільно з цієї посади через те, що він реально погано справлявся з багатьма викликами в охороні здоров’я, а особливо у питаннях реформування та змін.

Скажу за власним досвідом, що року достатньо для того, щоби показати результати. Півроку – мало, а року достатньо. Але Степанов результатів не показав, тому він пішов - правильно.

Але ж хто на заміну йде - ще гірший міністр, ніж Степанов? Ми ж були вже свідками Скалецької, Ємця чи тієї ж Супрун, яка започаткувала розвал української медицини та відтік персоналу. Більше 70 тисяч медичних працівників покинули Україну і будуть масово покидати надалі. Це призведе до колапсу.

- Головна претензія до Степанова – це провальна вакцинація та боротьба з ковідом. Тепер пану Ляшку доведеться встигнути вирішити питання із вакцинами. Це можливо, зважаючи на час і пандемію?

- Абсолютно неможливо. Україна не здатна і не зможе, навіть якби самого Байдена призначити міністром охорони здоров’я. Це неможливо в Україні зробити. Тому Ляшко буде короткочасним міністром, на якого це повісять. Як і на весь уряд. Якщо його призначать, то восени його відправлять у відставку з тріском разом із всім урядом.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів