RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми зараз не тільки лікуємо людей, але намагаємося їх заспокоїти - сімейний лікар

В Україні від COVID вакцинувалось не більше 2% людей

В Україні від COVID вакцинувалось не більше 2% людей Фото:

В Україні продовжується вакцинація населення від коронавірусу. Утім її темпи не настільки швидкі, як хотілося б. Одна з причин – недовіра до вакцини. Ті ж, хто вже вакцинувався, шукають способи отримати цьому офіційне підтвердження для поїздок за кордон. Та отримати відповідну довідку наразі не можливо, оскільки МОЗ ще не затвердило форму. Як подорожуючим людям можна буде підтвердити проходження вакцинації та скільки людей готові щепитися - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів сімейний лікар та терапевт ВЛАДИСЛАВ ВАЩЕНКО.

- Чи зверталися до вас люди з проханням зробити довідку про вакцинацію?

- Так, були такі пропозиції. Але ця довідка не є юридично та інформаційно дійсною, тому що на даний момент немає протоколу МОЗ, якою має бути форма, як її заповнювати. Вона повинна бути нормативно-правовою. Тому ці довідки ми ніяк не можемо дати, якщо пацієнт вже вакцинувався.

Максимум, що ми можемо побачити, – це дані в Медичній інформаційній системи, що пацієнт дійсно отримав щеплення. Це вноситься до системи сімейним лікарем чи тим, хто вакцинував. Я, як сімейний лікар, можу побачити в своїй системі, що людина вакцинована.

Читайте: Вакцину­валися?! Рано радіти: другої дози на всіх може не вистачити

- Чому ваші пацієнти не хочуть вакцинуватися? Що вони говорять?

- Здебільшого це велика недовіра до вакцини, тому що всі почули, що Pfizer – найкраща. Тому всі бажають вакцинуватися Pfizer. Почули дуже велику кількість негативних відгуків про вакцину AstraZeneca, її побоюються. Тобто вони чекають своєї черги, але серед моїх пацієнтів дуже мало тих, хто активно хоче вакцинуватися та телефонує мені, мовляв, давайте найближчим часом вакцинуємося. Є кількість людей, яка цього бажає. Це люди, які планують виїхати до Європи, тому що там треба буде мати паспорт вакцинації. Тому вони на це йдуть, бо побоюються, що їх не пустять, чи вони коронавірус можуть там підхопити.

- Як сімейний лікар, яку процедуру ви маєте зробити, щоб дані про вакцинацію дійшли до умовно французького чи італійського прикордонника? Щоб людину пустили, побачивши, що вона вакцинована?

- Я цього ніяк не зможу зробити, тому що цю систему бачу тільки я і лікарі, які мають систему МІС, куди вносяться дані про кожного пацієнта. У випадку запровадження цих паспортів, про які зараз тільки говорять - можливо це буде. Коли буде дана вказівка чи сформовано, як цей паспорт буде виглядати, яким буде нормативний документ, що засвідчуватиме, що людина вакцинована - це все має зробити МОЗ. Вони мають надати нам наказ, що ми повинні це виконувати, і форма обов’язково має бути тільки така. Інші довідки, що ніби хтось провакцинувався, не є дійсними. Прикордонник може їх не прийняти.

Наприклад, щодо ПЛР-тестування є різні бланки в лабораторіях, які мають право це робити. Якщо ви маєте на руках навіть електронну форму щодо проведення ПЛР-тестування, то жоден прикордонник вам запитань ставити не буде. В нього є певна форма: він знає, що цей бланк є правдивим, і ця лабораторія правдива. Ти її ніяк не підробиш. Так це треба зробити і в нашій державі – треба все узгодити, зробити нормативний документ, який ми – лікарі – будемо заповнювати та видавати пацієнтам після вакцинації.

Читайте: Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталія Виноград

- Чи ви знаєте, який відсоток ваших пацієнтів вже вакциновано, та скільки людей виявили бажання щепитися?

- До двох відсотків. У мене вакцинувалися пацієнти, яким надали цю можливість або на роботі, або в них пов’язана з подорожами робота. Або сам роботодавець надав їм таку послугу. Є 1% людей, які вакцинувалися самі за допомогою електронної черги. Є дуже мало людей, які виявляють бажання вакцинуватися.

Більше половини моїх пацієнтів уже перехворіли на ковід або думають, що вже перехворіли, утім ніяких підтверджень цьому не було. У сімейних лікарів зараз така робота: донести людям, що те, що ти перехворів, не дає стовідсоткову гарантію, що ти не захворієш ще раз. У нас іде така маленька боротьба між пацієнтом та лікарем, щоб сказати, що та вакцина не настільки погана, не настільки летальна, як всі скрізь кажуть. Але у людей виникає дуже великий страх. Мені кожен пацієнт, який буває на прийомі, ставить запитання: чи правда, що після вакцинації виникає тромбоз? Чи правда, що там згущення крові?

- Бачите, ви не тільки сімейний лікар, а ще й психолог.

- Виявляється, так.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Новини партнерів