RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий вірус з'явиться протягом найближчих 5-7 років, і він буде більш небезпечним - Ольга Голубовська

Ковід - не остання інфекція, з якою зіткнеться людство

Ковід - не остання інфекція, з якою зіткнеться людство Ольга Голубовська Фото: facebook.com/olsander

В Індії почав стрімко поширюватися мукормікоз, більш відомий як "чорний грибок". Багато з зареєстрованих випадків захворювання призвели до летального наслідку. Разом з тим, світ вже більше року бореться з пандемією коронавірусу. І багато країн, зокрема й Україна, проходять цей шлях досить складно. Чи є загроза появи мукормікоза в Україні, наскільки важкий перебіг індійського штаму коронавірусу, і чому ковід - не остання інфекція, з якою зіткнеться людство - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла інфекціоніст, заслужений лікар України ОЛЬГА ГОЛУБОВСЬКА.

- У мережі з'являється інформація про поширення в Індії мукормікоза - так званого "чорного грибка". Нам в Україні варто через це хвилюватися?

- Ні. Це грибок, який викликає ураження різних органів, зокрема і органу зору, у хворих з вираженим станом імунодефіциту. Кількість описаних випадків теж не така велика. Мукормікоз - це досить незвичайне ускладнення. Тому я не думаю, що для нас це буде проблемою.

Адже що таке Індія? Ви можете собі уявити ці умови, нетрі, в яких вони живуть. Мукормікоз поширений і в ґрунті, може перебувати скрізь, тому я не думаю, що це буде у нас. Принаймні в інших країнах такої проблеми немає.

- Чим взагалі можна пояснити те, що саме зараз відбувся ця спалах. Ви говорите про побутові умови, але ж раніше було так само. Можливо, не досліджувалося це питання?

- Це насамперед побутові умови і не тільки. Чому я кажу, що ми - країна хронічних епідемій? Це буде тривати рівно до тих пір, поки у нас буде жорстка соціальна криза, яка у нас триває вже багато років. Неможливо викорінити інфекційні хвороби, не піднявши соціальні стандарти. Це закон природи. Тому поширеність цього збудника там зовсім інша. Недостатність харчування населення теж позначається на здоров'ї, тому що протидіяти інфекційним хворобам починає наш з вами організм. Це перше, що він робить.

Якщо у людини якісь проблеми зі здоров'ям, вона не доїдає, перебуває в стані постійного стресу - невпевненість в завтрашньому дні теж є стресом - то, звичайно ж, це те слабке місце, яким мікроби обов'язково скористаються. Тому у людей з ослабленим імунітетом захворювання викликають збудники, які у імунокомпетентних і здорових людей просто не можуть викликати захворювання, навіть якщо цей збудник і потрапляє в організм. Поки що так.

А ось які сюрпризи нам піднесе коронавірусна інфекція - цього я спрогнозувати не можу. Вона мало передбачувана в епідеміологічному плані. З'являються нові штами, вони досліджуються на світовому рівні. Відомо, що індійський штам легше передається від людини до людини. Поки що він не внесений до варіантів, які викликають занепокоєння.

Читайте: Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталя Виноград

- А є інформація про його перебіг і летальність?

- Поки що немає такої інформації. Тому він не внесений до тих штамів, які викликають занепокоєння. Це ті штами, які викликають більш важкі форми захворювання.

- Чи варто чекати в Україні нову хвилю захворювань вже відомими штамами?

- Нова хвиля у нас буде після певного послаблення, яке спостерігається зараз. Коли це буде - сказати складно. Можливо, це буде кінець червня. Якби цей збудник відповідав традиційним законам епідеміології, то ми б чітко чекали осінню хвилю. Ми і зараз її чекаємо. Але я знаю, що в Пітері наші колеги говорять про дуже неспокійну ситуацію. У них знову пішла хвиля, знову нічого не вистачає - ні ліжок, ні кисню.

Нові штами, які з'являються, не мають перехресного імунітету, що не дуже добре. Взагалі, коли з'являється новий збудник, він протягом декількох років адаптується до популяції людини, а ми - до нього. Він постійно мутує, випробовує нашу імунну систему. Цей процес триватиме ще протягом 1,5-2 років.

- Згідно з еволюційним оцінками, у світі з'явиться новий вірус, який буде ще більш заразним.

- Звичайно, а як же?

- Ви підтверджуєте цю думку?

- Абсолютно. Більш того, це трапиться протягом найближчих 5-7 років. Цей вірус був більш-менш очікуваним. Розумієте, є пандемічні цикли. Це процес циклічний.

Пам'ятаєте, які в середні віки були епідемії? Ми думаємо, що все це в минулому, але ні - нічого подібного. Збудники сильно змінилися. Зараз в природі домінують вірусні інфекції, з якими ми не можемо впоратися. У нас немає ефективних засобів боротьби.

Вакцинація - це найефективніший спосіб, але навіть цього недостатньо для даного збудника. Противірусних препаратів зі строго специфічною дією немає навіть на горизонті. Тому поки у нас не буде засобів ефективного лікування...

При грипі у нас є специфічні засоби лікування, а тут їх немає. Є засоби, які досліджуються, але вони не специфічні і можуть застосовуватися при багатьох РНК-вмісних вірусах. Через це, на жаль, будуть гинути люди, будуть сплески захворювання.

Я ще раз кажу: наша задача - готуватися. Ми повинні бути готові. Хочеш миру - готуйся до війни. А так як ми відносимось до армії мирного часу, то це повністю стосується інфекційних хвороб.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Новини партнерів