RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ходіння по муках: як українській родині оформити житлову субсидію

Громадянам доведеться знов обґрунтовувати своє право на державну допомогу

Громадянам доведеться знов обґрунтовувати своє право на державну допомогу Фото: flickr.com

Кабінет міністрів у травні скасував усі раніше призначені житлові субсидії і зобов'язав громадян, які претендують на державну допомогу в оплаті комунальних послуг, заново оформити всі належні документи. Для багатьох це може стати справжнім випробуванням. "Апостроф" з'ясовував, хто має право на субсидії, які документи для цього потрібні, і які громадяни не отримають допомоги за жодних обставин.

Черга для мільйонів

Протягом останніх років уряд України проводить політику, спрямовану на скорочення програми житлових субсидій. В результаті посилення умов призначення цих виплат, тільки за останній рік право на субсидії втратили 400 тисяч помешкань. Цій же меті служить і постанова Кабінету міністрів, якою було скасовано всі призначені субсидії, і громадяни тепер повинні оформити їх заново. Вочевидь це призведе до подальшого скорочення кількості субсидіантів.

Сьогодні мільйони людей (станом на березень 2021 року кількість домогосподарств, що отримували субсидії, сягала 2,95 мільйона) займаються оформленням необхідних документів і стоять у чергах до місцевих органів влади, намагаючись повернути собі державну допомогу. Нові субсидії будуть виплачуватися, починаючи з травня, проте лише після того, як будуть заново призначені.

Це означає, що ті громадяни, які не встигли поки що оформити належні документи і отримати позитивну відповідь від органів соціального забезпечення, допомогу за травень не отримали. Хоча уряд обіцяє розрахуватися з ними заднім числом, після того, як оформлення буде належним чином завершене.

Звичайно, в процесі оформлення субсидіъ у людей виникають тисячі питань щодо того, хто взагалі має право на її отримання, яким має бути її розмір, які документи треба подавати тощо. Спробуємо відповісти на деякі з них.

Скільки заплатимо

Отже найголовніше питання, яке необхідно собі задати, перш ніж братися оформлювати субсидію: чи маєте ви право на неї і якого розміру вона повинна бути.

Як відомо, державна допомога надається родинам, які мають низький дохід в розрахунку на одну особу. При цьому держава не покриває повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише її частину. Певний обов'язковий платіж родина мусить вносити самостійно. Тож розрахунок субсидії варто починати саме з визначення обов'язкового платежу для домогосподарства.

Для цього треба спочатку обчислити сукупний дохід родини - суму доходів всіх її членів, що проживають в одному помешканні. Далі розраховується середній дохід на одну особу - сукупний дохід родини ділиться на кількість її членів. Ця цифра ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія. На даний момент цей показник дорівнює 2189 гривень. Проте з 1 липня планується підвищити прожитковий мінімум до 2294 гривень. Отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на базову норму плати за житлово-комунальні послуги. За законом ця норма дорівнює 20% (0,2), але згідно з постановою Кабінету міністрів, на період карантину, пов'язаного з коронавірусом, застосовується норма 15% (0,15).

Результатом всіх цих обчислень є частина сукупного доходу, яку родина повинна сплачувати за комунальні послуги. Помноживши її на загальний дохід родини, отримуємо величину обов'язкового місячного платежу.

Продемонструємо, як це працює на практиці. Візьмемо подружжя, в якому одна людина працює за мінімальну зарплату - 6 тисяч гривень, а друга заробляє трохи більше - 8 тисяч гривень. Додаткових доходів родина не має, отже її сукупний місячний дохід складає 14 тисяч гривень. Подружжя має двох неповнолітніх дітей. Отже загалом в родині четверо людей.

Тепер рахуємо. Середній дохід на одну людину в родині складає:

14000 : 4 = 3500 гривень.

Далі послідовно виконуємо зазначені вище математичні дії.

3500 : 2189 = 1,599

(1,599 : 2) * 0,15 = 0,1199

Таким чином, дана родина повинна сплачувати за комунальні послуги щомісяця 11,99% своїх доходів, що дорівнює:

14000 * 0,1199 = 1679 гривень.

При цьому середньомісячний платіж родини за комунальні послуги складає 3000 гривень. Це означає, що така родина може претендувати на субсидію і сума цієї субсидії буде дорівнювати:

3000 - 1679 = 1321 гривня.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Варто пам'ятати, що при розрахунку субсидій враховуються доходи не лише тих громадян, що прописані в даному приміщенні, але й членів їхніх родин. Наприклад, якщо в квартирі прописана лише дружина з дітьми, то органи соціального забезпечення все одно врахують в загальний дохід зарплатню чоловіка, навіть, якщо він зареєстрований в іншому помешканні.

Субсидія також може бути надана людям, що винаймають житло. Проте для цього вони мають надати в органи соцзабезпечення договір про оренду житла.

За що заплатить держава

Житлова субсидія надається на обмежене коло послуг. Наприклад, не варто розраховувати на допомогу держави в оплаті інтернету, телебачення, або консьєржа в багатоквартирному будинку.

Проте, субсидуються такі послуги:

- житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком;

- комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

- внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку;

- абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами (йдеться про платіжки за утримання газових, водогінних та інших мереж);

- витрати на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив.

Крім цього, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, передбачено надання субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива один раз на рік.

Зайву площу оплачуй сам

Варто також пам'ятати, що субсидія не завжди надається на все житло, що належить родині, і не на весь обсяг комунальних послуг, який вона споживає. Існують нормативи і все, що їх перевищує, оплачується в повному обсязі без державної допомоги.

Наприклад, держава обмежує субсидовану житлоплощу - 13,65 квадратного метра на особу + 35,22 квадратного метра на сім’ю.

Таким чином, родині, про яку говорилося вище, нарахують субсидію на утримання:

13,65 * 4 + 35,22 = 89,8 квадратних метрів житлової площі.

Тому, якщо, наприклад, родина проживає в 100-метровій квартирі, то за обслуговування 10,2 метрів доведеться сплачувати повну вартість послуг.

Також існують нормативи на постачання води - 2 кубометри холодної і 1,6 кубометра гарячої на особу. Або просто 3,6 кубометри холодної, якщо гарячої води в будинку нема.

Газ субсидується в залежності від того, для якої мети він використовується.

Якщо в приміщенні використовується тільки газова плита і є гаряча вода, то це - 3,3 кубометра на особу.

Якщо гарячої води немає - 5,4 кубометра на особу. Додатковий об'єм дається на підігрів води на плиті.

Якщо в квартирі на газі працюють плита і колонка для підігріву води - 10,5 кубометра на особу.

Якщо приміщення опалюється газом, субсидований об'єм складе 4 кубометри на 1 квадратний метр житлової площі.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Які потрібні документи

Подати документи на оформлення субсидії можна в електронному вигляді через офіційні сайти Міністерства соціальної політики, місцевих органів влади або портал "Дія". Всі необхідні бланки заповнюються там же на сайтах.

В той же час, якщо людина з якоїсь причини не може скористатися електронними сервісами або недостатньо їм довіряє і віддає перевагу паперовим документам, вона може роздрукувати необхідні бланки, які також можна знайти на сайті міністерства, заповнити їх і надіслати до підрозділу з питань соціального захисту населення місцевої районної держадміністрації.

І нарешті можна традиційно нанести особистий візит до місцевої сільської, селищної, міської ради або до районного центру надання адміністративних послуг, співробітники якого зобов'язані прийняти документи і протягом трьох днів передати їх відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Для призначення субсидії необхідно подати два основних документи:

- заяву, в якій громадянин повідомляє про мешканців житла, для якого оформлюється субсидія, членів їхніх родин, що проживають деінде, їхні доходи, види комунальних послуг, які отримує родина;

- декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Довідка про зарплатню при цьому не потрібна. Необхідно вказати лише імена всіх членів родини, номери їхніх паспортів та карток платників податків (ІПН). Всю необхідну інформацію орган соцзахисту візьме з відповідних державних реєстрів. А ось про додаткові доходи мешканців і членів їхніх родин, яких немає в базах податкової, потрібно повідомити і представити довідки, що підтверджують ці доходи. Так само, як і про наявність особистого транспорту, банківських депозитів більше ніж на 100 тисяч гривень, купівлю товарів, послуг, цінних паперів або валюти більше ніж на 50 тисяч гривень, а також про сплату аліментів.

Якщо субсидію хоче оформити людина, яка орендує житло, то вона повинна, окрім названих документів, надати договір найму.

Субсидія - не для великого помешкання

Варто пам'ятати, що існує цілий ряд випадків, в яких субсидія взагалі не надається. Найбільш поширені з них такі:

- завелика площа помешкання - органи влади взагалі не стануть розглядати заяви на надання субсидій для квартир, площа яких перевищує 130 квадратних метрів, та будинків площею понад 230 квадратних метрів, за винятком тих випадків, якщо в цьому приміщенні проживає багатодітна родина або міститься дитячий будинок;

- будь хто зі складу мешканців чи членів їхніх родин протягом року перед зверненням зробив покупку (товарів, житла, земельних ділянок, валюти, акцій чи цінних паперів тощо) на суму понад 50 тисяч гривень;

- серед мешканців або їхніх родичів є повнолітні особи, які отримують дохід менший за мінімальну зарплату або не сплачують єдиного соціального внеску;

- члени домогосподарства, або їхні родичі володіють транспортним засобом (крім мопеда і причепа), молодшим за 5 років, або двома транспортними засобами, молодшими за 15 років;

- мешканці мають борг за комунальні послуги на суму понад 340 гривень, або серед них і їхніх родичів є людина, що має заборгованість по аліментах.

Якщо хоча б одна з названих умов є в наявності, то навіть звертатися за субсидією - марна праця. Виняток складає останній пункт. Якщо мешканці погасять свої борги, у них знову з'являється можливість звертатися за субсидією. Тож перш, ніж це зробити, треба переконатися в тому, що за даним помешканням не числиться комунальних боргів.

Кампанія з призначення субсидій триватиме кілька місяців і до початку опалювального сезону стане ясно, скільком родинам вдалося їх отримати. Втім, уже сьогодні зрозуміло, що багато родин, які зараз отримують державну допомогу, не зможуть довести своє право на її продовження.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів