RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влітку за кордон: в яких країнах українці зможуть відпочити без довідок

Спостерігається тенденція до лібералізації контролю кордону в ЄС

Спостерігається тенденція до лібералізації контролю кордону в ЄС Рим, Італія Фото: Getty images

Почалося літо, а разом з ним і сезон відпусток. Втім, обстановка з пандемією коронавіруса вносить свої корективи в плани щодо відпочинку. Щоб відпочити за кордоном багатьом українцям доведеться або зробити ПЛР-тест, або вакцинуватися, а часом - і те, й інше. Проблеми створює і той факт, що правила в'їзду в привабливі для українських туристів країни раз у раз змінюються. "Апостроф" розповідає, де зможуть відпочити українські громадяни цього літа, і які довідки для цього доведеться зібрати.

Насамперед українцеві, який планує відпочити за кордоном, слід вирішити питання з бюджетом поїздки, і чи готовий він враховувати витрати на ПЛР-тести або аналізи на антиген. В середньому ціни на ПЛР-тести варіюються від 800 гривень до 1500 гривень, результати яких слід очікувати через 24 години або 6 годин, відповідно.

Дешевше обійдеться тест на антиген на COVID-19, його вартість в середньому складає 500-600 гривень, однак не всі країни його приймають як свідчення відсутності ризику. Сюди ж відноситься тест на антитіла до коронавірус, ціна на нього становить близько 400 гривень, але список країн, які приймають його замість ПЛР-тесту або свідоцтва про вакцинацію - вельми обмежений.

Крім того, не варто забувати, що на зворотному шляху до України, слід враховувати здачу ПЛР-тесту повторно. В іншому випадку відпустку доведеться продовжити за свій рахунок на 14 днів самоізоляції. Виходячи з цього, "Апостроф" сформував три групи країн, куди може поїхати українець на відпочинок за кордоном з урахуванням необхідних медичних сертифікатів.

Просто приїжджайте: не потрібен ні ПЛР-тест, ні вакцинація

На сьогоднішній день без вакцинації і без здачі ПЛР-тестів на COVID-19, українці можуть відвідати лише 3 туристичні країни. Як розповів "Апострофу" директор турфірми "Поїхали з нами" Олег Кулик, мова йде про Албанію, Чорногорію та Домініканську Республіку.

АлбаніяФото: Getty images

"Сюди можна було б віднести ще Мексику, але зараз туди практично ніхто не літає, оскільки є поняття сезонності - літні та зимові напрямки. Мексика більше відноситься до зимових напрямків, і туди літають дуже мало людей. В ту ж Домініканську Республіку літають прямі чартерні ланцюжки, і кількість туристів, які туди літали, за останній рік збільшилася в рази, а ціни порівняно невеликі. Попри те, що Домініканська Республіка теж не зовсім відноситься до літніх напрямків, але зараз там можна відпочити за 50 тисяч гривень на двох. Туреччина чи Єгипет іноді дорожче обходяться", - розповів "Апострофу" директор турфірми "Поїхали з нами" Олег Кулик.

Або вакцинація, або ПЛР

Основними маршрутами для літньої відпустки українців продовжують залишатисяТуреччина чи Єгипет - на них припадає близько 85% туристичних поїздок.

Однак, якщо у випадку з Єгиптом в'їзд можливий тільки за наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус, то в такі країни як Туреччина, Болгарія, Греція, Хорватія можна потрапити за наявності одного з 4 документів: або ПЛР-тесту, або тесту на антиген на коронавірус, або довідки про повну вакцинацію не раніше, ніж за 14 днів перед в'їздом, або довідки від лікаря про те, що людина перехворіла коронавірусом, і у нього вже є антитіла.

Приклад Греції заразливий

З того моменту, як Греція вирішила приймати українських туристів за наявності ПЛР-тестів або інших альтернативних документів, з'явилася ймовірність того, що за нею підтягнуться інші туристичні країни ЄС, вважає Олег Кулик.

"На даний момент, таким країнам як Італія, Іспанія, Греція, Франція необхідно якось підтримувати та розвивати туризм, незважаючи на наслідки, а оскільки Греція першою анонсувала дозвіл в'їзду для іноземних туристів не з країн Євросоюзу, то очікується що за грецьким прикладом поступово підуть й інші", - розповів Олег Кулик.

Подібна тенденція втілюється в життя на прикладі Іспанії, де з 7 червня дозволений в'їзд вакцинованих мандрівників з країн, які не входять в Європейський союз. За офіційним документом МОЗ Іспанії, який опублікували 5 червня, це можна буде зробити за наявності одного з трьох документів: про оплату, про тестування або одужання.

ІспаніяФото: Getty images

А ось для любителів відпочинку в Італії присутня одна неприємна вимога. Незважаючи на те, що гостям не з країн ЄС дозволений в'їзд по ПЛР-тесту, який був зроблений не пізніше 72 годин до моменту перетину кордону, все ж потрібно дотримуватися режиму самоізоляції та перебувати під наглядом санітарної служби протягом 10 днів, після чого здати повторно тест на коронавірус. Логічно, що подібне не вписується в графік літньої відпустки, попри всі принади і визначні пам'ятки Італії.

Проте, процес з відкриття кордонів для туризму, хоч і зі скрипом, але все-таки пішов.

Український паспорт вакцинації - путівка в ЄС?

Як раніше повідомляв "Апостроф", за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, зараз український МЗС активно працює над укладенням двосторонніх угод про визнання сертифікатів вакцинації від коронавірусу, який буде свідченням вакцинації від COVID-19 та вже з 1 липня передбачати певні послаблення для туристів. Однак за словами директора туркомпанії TEZ TOUR в Україні Олександра Новиковського, поки що у туроператорів немає якихось точних даних від українського МЗС щодо ковідного паспорту.

"На даний момент у туристичних агентств немає точної інформації про те яким буде український паспорт вакцинації, зокрема для в'їзду в країни ЄС. Поки що ці правила тільки формуються", - повідомляє Олександр Новиковський.

Разом з тим директор турфірми "Поїхали з нами" Олег Кулик зазначає, що туристична галузь очікує, коли найближчим часом відкриються кордони найближчих країн-сусідів України таких як Чехія, Польща, Угорщина, Словаччина, оскільки до пандемії кілька сотень тисяч туристів щороку їздили в автобусні тури за невелику суму грошей подивитися відразу кілька країн.

"Зараз, звичайно, ніхто не знає, коли і на яких умовах ці країни відкриються. Але найголовніше, що є прецедент з Грецією, яка входить в ЄС. Відповідно, я вважаю, що ті країни, які хочуть отримати туристів з інших країн, змушені будуть наслідувати її приклад", - вважає Олег Кулик.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів