RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велика вода в Криму: чому окупанти допустили катастрофу на півострові

Через розтрачання грошей на пропаганду кримські міста можуть опинитися під сміттєвими зсувами

Через розтрачання грошей на пропаганду кримські міста можуть опинитися під сміттєвими зсувами Ялта, АРК Фото: facebook.com

Минулого тижня на окупований півострів прийшли довгоочікувані дощі. Втім, російська адміністрація виявилася до цього не готова: в результаті потопу постраждали тисячі людей. На думку експертів, це є наслідком безграмотного господарювання російських окупантів. Вкладаючи гроші в пропаганду, в Кремлі не думають про те, що півострів може опинитися в полоні катаклізмів. До чого призвели бездумні рішення кримських "влади", "Апострофу" розповіла кримська активістка, еколог Марина Литвиненко.

Головна біда - безгосподарність

Оцінювати те, що трапилося, слід з двох сторін - з точки зору шкоди для природи і з точки зору шкоди для господарства.

Якщо говорити про наслідки повені для природи, то слід говорити про забруднення, оскільки дуже багато зливових стоків потрапило в море, минаючи зливову каналізацію: сміття і паливно-мастильні матеріали потрапили прямо в море. Також стихія поламала багато дерев, хоча не в катастрофічних масштабах. Також варто відзначити прорив дамби, в результаті якої постраждала "Торопова дача" біля Севастополя (Мойсей Торопов - генерал-майор російської імперської армії, його колишній маєток є природоохоронною територією - "Апостроф").

Якщо говорити про шкоду для господарства, то в Криму і так прогнозують невеликий урожай. Є підтоплення в сільській місцевості. Сільгосппродукція на приватних городах і полях залита. Подальшу ситуацію прогнозувати важко, тому що метеорологи поки прогнозують дощі.

Але я б не сказала, що ці дощі, як і попередня посуха - це щось катастрофічне або незвичайне. Є малі періоди посухи - 2-3 роки і великі - 8-10 років. Лівні траплялися і раніше. Але Керч, наприклад, так ніколи не затоплювало. В цьому році це відбулося в основному через безгосподарність. Ливневку обіцяли - так і не зробили, будівництво фонтанів виявилося важливішим. Коли робили дороги, ливневку теж закатали в асфальт. Те, що прорвало дамбу на "Тороповій дачі" - теж цілком прогнозовано, беручи до уваги стан цієї дамби.

Те, що сталося в Керчі, стало несподіваним явищем. Раніше біля міста протікала річка, і вона функціонувала як відвідний канал. Але зараз вона заросла, в ній було багато сміття і вона перестала виконувати свою функцію. Але мені здається, на одну річку все звалювати не варто, потрібно дивитися на ситуацію в комплексі.

Чому велика вода не вирішить проблеми з водою в Криму

Чи наповняться водосховища в Криму? Вони у нас поповнюються від поверхневого стоку. І тут важливо, наскільки поверхневий стік наповнить водосховище. Але в Криму такі гідрологічні особливості, що вода повинна спочатку заповнити карстові порожнечі в вапнякових масивах. Після того як вона там накопичиться, порода почне віддавати зайву в струмочки, річки і водосховища.

На мою думку, водосховища заповняться трохи і проблеми все одно залишаться. Важливо враховувати, що водосховища наповнювалися також з підземних джерел, а підземні водоносні пласти в свою чергу поповнювалися з Північно-Кримського каналу. Це спеціальна система з декількома станціями, і на дні цього каналу була покладена фільтраційна решітка. Та вода, яка текла через канал, поповнювала і підземні водоносні пласти.

З огляду на те, що 80% води Крим отримував з Північно-Кримського каналу, то навряд чи водосховища наповняться тільки дощами. Зараз в Криму шукають і бурять свердловини - це можна робити скільки завгодно, але звідки візьмуть воду самі підземні пласти? З них воду зараз викачують, а її наповнення не спостерігається.

Вода зараз залила, але не ті ділянки землі, які є водозбірними районами. Найбільший водозбірний район - Ай-Петрі. Також може бути ділянка степу, через який вода може просочитися вниз. Але зараз залиті вулиці і вода піде або в ливневки, або знайде вихід і потече вниз - до моря. Ми не знаємо, скільки ще випаде опадів, але в будь-якому випадку їх буде недостатньо для поповнення водоносних пластів.

Звалища - в море

Хоча такі дощі і не є чимось незвичайним, вони можуть викликати зсуви і обвали - зсувонебезпечних районів в Криму дуже багато, на дороги часто сходять селі. 90% Південного берега Криму - зсуво- і обвалонебезпечні. Можуть початися зміщення грунту, як було під Севастополем в Качі недавно. Також потрібно думати про звалища, які розташовані над деякими кримськими містечками. У нас глинистий грунт і в результаті таких рясних дощів він може просто поповзти вниз - і за ним піде сміття. Також небезпечно, що всі шкідливі речовини, які накопичуються на звалищах, разом з опадами можуть просочуватися в грунт. У нас дуже багато небезпечних місць. В якому з них в будь-який момент може початися катастрофа або надзвичайна ситуація - ніхто не може сказати.

Ми стежимо за ситуацією на острові. Але ми не можемо звертатися до влади з пропозиціями. За міжнародним законодавством, земля вважається українською, а російська влада - незаконною. В результаті влада діє на свій розгляд. Кілька попередніх років вони вважали, що важливіше влаштовувати феєрверки, свята, проводити патріотичне виховання. І хоча вони запланували будівництво конвекційно-очисних споруд, але так їх не побудували.

З'являється якась інформація в ЗМІ від місцевої влади - що вона зробила або, скоріше, хоче зробити. Але якісної інформації про те, скільки було укріплено прибережної смуги, обвалонебезпечних схилів, де є туристичні стежки, скільки було якісно укріплено зсувонебезпечних схилів, де проходить дорога по Південному берегу - такої інформації я не зустрічала.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Новини партнерів