RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приймає "доктор" Зе: навіщо гарантові обов'язкові медогляди українців

Фокус з обіцянкою президента полягає в тому, що на папері безкоштовні аналізи вже давно існують

Фокус з обіцянкою президента полягає в тому, що на папері безкоштовні аналізи вже давно існують Володимир Зеленський Фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський перейнявся здоров'ям нації. Під час роботи форуму "Україна 30. Здорова Україна" глава держави анонсував проведення регулярних медоглядів українців. "Рання діагностика захворювань дозволяє державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів. Для осіб старше 55 років будуть введені так звані медичні check up, повні медичні обстеження кожні два роки, а для деяких категорій - щорічно", - заявив президент. Як це буде працювати, і чи допоможе президентська турбота скоротити смертність в країні, розбирався "Апостроф".

Рекордна статистика

Статистика смертності в Україні дійсно шокує. Так, за даними Державної служби статистики, з початку року (з січня по березень) в країні померло 174 тис чоловік. За аналогічний період минулого року смертність була нижчою на 25 тисяч осіб.

Звичайно, свій "внесок" в цю статистику внесла пандемія коронавірусу, але ковід далеко не на першому місці в списку причин смертності. Найбільше життів українців з початку року забрали хвороби системи кровообігу - 111 тисяч чоловік. На другому місці смертність від новоутворень в тілі людини - 18,3 тисячі смертей. І тільки на третьому місці коронавірусна хвороба - 15 тисяч смертей.

Очевидно, що майже 130 тисяч смертей від хвороб системи кровообігу та новоутворень - наслідок загального рівня медицини в країні, доходів українців і профілактики захворювань, включаючи їх ранню діагностику. Тобто, проблема комплексна і одними тільки медичними оглядами, які пропонує ввести президент, її ніяк не вирішити. Проте, якщо влада відкриє опцію безкоштовного обстеження, то чому б їй не скористатися?

Тільки кров

Але що ж таке медичні check up, про які говорить Зеленський? На ринку приватних медичних послуг в пакет класичного обстеження зазвичай входить розгорнутий аналіз крові, сечі, ультразвукова діагностика внутрішніх органів, консультації вузьких спеціалістів (офтальмолог, уролог, гастроентеролог, кардіолог) і електрокардіограма. Коштує такий комплекс досліджень, в середньому, близько 5 тисяч гривень (в залежності від клініки та пропонованих процедур). Є, звичайно, пакети і подорожче - за 20, 50 і навіть 100 тисяч гривень. За найвищий цінник пацієнтові запропонують різні генетичні дослідження з визначенням біологічного віку і схильностей до тих чи інших захворювань.

А який check up пропонує українцям президент? Сам Зеленський це не уточнював, але за гаранта конкретизував міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. І судячи з відповіді міністра, сподіватися навіть на "базовий" пакет не варто.

"Ми говоримо про регулярний моніторинг аналізу крові, який може показувати певні патологічні зміни, які відбуваються в організмі, а також про деякі скринінгові програми, наприклад, раннього виявлення раку прямої кишки, раку молочної залози. Це буде напрямок на мамографію", - зазначив Ляшко.

Це ж уже було

Ні, ну теж не погано, правда? Адже безкоштовно. Але справа ось у чому: Національна служба здоров'я в рамках пакету медичної допомоги в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та реабілітація) вже оплачує з бюджету послуги розгорнутого аналізу крові, сечі, онкологічних маркерів, проведення ЕКГ, МРТ, гормональних досліджень і багато іншого. Проведення мамографії також є в пакетах послуг від НСЗУ. Тобто, і без президентської ініціативи, у напрямку сімейного лікаря, кожен українець цілком самостійно може пройти необхідні медичні дослідження.

"І без слів президента у нас існують медичні check up, - пояснює "Апострофу" сімейний лікар Віолетта Лійка. - Записавшись на прийом до сімейного лікаря, з яким у пацієнта складена декларація, людина може здати перелік аналізів, гарантованих державою, відвідати вузьких фахівців, зробити кардіограму, вимірювати масу і об'єм тіла, жінки можуть піти до гінеколога, а пацієнтам, яким потрібна психіатрична допомога, також можуть її отримати. Тобто, такі check up є, і вони працюють".

"Це вже сьогодні передбачено чинним законодавством з охорони здоров'я. Це те, що повинен робити сімейний лікар в обов'язковому порядку. Правда, наш варіант реформи первинної ланки - приписали лікарю пацієнтів і забули про них. Можливо, ця ініціатива президента якраз і спрямована на те, щоб нагадати сімейним лікарям про їхні обов'язки", - додає "Апострофу" експерт по медреформу Костянтин Надутий.

Дійсно, в наказі МОЗ про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги записано, що, наприклад, чоловіки старше 40 і жінки старше 50 років можуть кожні два роки проходити профілактичне обстеження у семейника для недопущення розвитку серцево-судинних захворювань, а за наявності факторів ризику (паління, ожиріння) - щороку. Профілактичні огляди на цукровий діабет, туберкульоз, різні типи раку - також передбачені щороку.

Тоді навіщо потрібен огляд від президента?

Більше пакетів

Ніхто з експертів "Апострофу" не заперечує необхідність проведення регулярних медоглядів.

"Огляди всіх підряд незалежно від стану здоров'я - популізм. Є сімейний лікар, який зобов'язаний двічі на рік оглянути пацієнтів, а в особливості, пацієнтів в групі ризику. А вік 50+ це вже група ризику по серцево-судинним захворюванням. Тому є підстави кожного українця старше 50 років оглядати в обов'язковому порядку сімейним лікарем. Це профілактичний візит до сімейного лікаря з профілактичною метою. А за необхідності сімейний лікар вже направить до вузьких спеціалістів", - зазначає Надутий.

"Насправді це необхідність - людям старше 50 років вести профілактичний нагляд за своїм здоров'ям", - додає "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Однак, за словами екс-міністра, головна проблема існуючих перевірок здоров'я українців - їх безсистемність.

"Так, це компетенція сімейного лікаря. Але чітко прописаного алгоритму немає. Існуючий пакет НСЗУ занадто широкий. А в повноваженнях сімейного лікаря повинен бути закладений зрозумілий алгоритм, і при оплаті лікаря за роботу один з пакетів повинен включати саме проведення профілактичного огляду. Крім того, в НСЗУ повинна бути закладена вартість огляду. Тут міг би існувати якийсь окремий пакет послуг за такі процедури і огляди", - зазначає Мусій.

Дійсно, пройти check up "під ключ" в державній клініці - важке завдання. Так, формально такі огляди, звичайно існують, але по факту це виглядає так: на прийомі сімейний лікар записує на консультацію до вузьких спеціалістів, які приймають не щодня, а черга до них вже розписана. Та ж історія - з проведенням інструментальних і лабораторних досліджень: черга в кабінетах УЗД, МРТ може бути розписана на кілька місяців наперед. Тобто, укластися в пару днів для перевірки здоров'я не вийде. Таким чином, проблема медичних оглядів знову виходить за рамки простого забору крові.

Утім, навіть якщо влада і організовує адекватні системні огляди, чи підуть на них українці?

"Головне - бажання людей, а ось бажання не так багато. У нас же звикли йти до лікаря, коли вже щось відвалюється, а потім скаржитися, що їм не можуть допомогти. Кожен день ніхто не хоче їсти овочі, рибу, пити достатньо води, гуляти десь в парку. Всім добре палити, пити пиво, їсти бургери, а через 10 років отримати ожиріння і не розуміти звідки ж взялася гіпертонія. Немає відстроченого мислення, в цьому проблема", - резюмувала Віолетта Лійка.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів