RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кадровий "квартал", або чому в Укроборонпромі "тече дах"

Підвищення замість звільнення - кого хочуть призначити керівником Миколаївського авіаремонтного підприємства

Підвищення замість звільнення - кого хочуть призначити керівником Миколаївського авіаремонтного підприємства Фото: narp.ua

Кадрові рішення в Державному концерні "Укроборонпром" вже не вперше викликають серйозні питання у фахівців. Цього разу занепокоєння викликало можливе призначення керівником Миколаївського авіаремонтного підприємства Андрія Лікаренка. Чому саме, у своїй колонці розповідає економічний та політичний експерт Валерій Клочок.

В "Укроборнпромі" (УОП) визріває історія, гідна топових місць у чартах найбільш абсурдних кадрових рішень. Наведемо пряму мову очільника концерну Юрія Гусєва.

"На колись успішному підприємстві "Промінь" бачимо катастрофічну ситуацію. Воно перебуває у складній фінансово-економічній ситуації та потребує негайного реформування… Головне приміщення не ремонтувалось десятки років, а з 2013 року тут протікає дах. Вважаю таку ситуацію неприпустимою".

Так очільник концерну оцінив стан справ на заводі "Промінь", що входить до складу УОП, перебуваючи у Тернополі у травні 2021-го. Ці слова пролунали у присутності його директора Андрія Лікаренка. Вже за місяць Гусєв знову згадав лихим словом "Промінь", натякнувши на очікувані кадрові зміни. Це відбулося на нараді у концерні у присутності журналістів одного з інтернет-порталів.

"У мене два запитання - коли ми призначимо керівника і коли почнемо ремонт даху? - суворо наполягає Гусєв, гупаючи кулаком по столу. Ці два завдання ставилися майже три тижні тому. І зараз хочу отримати відповідь на ці два простих запитання".

Прикметно, що директор УОП не акцентував публічно на "непростих" питаннях "Променя". Приміром, щодо провалу у виробництві антенних систем, продукції для ППО та авіаційної навігації… Цедозволяє вважати, що там справи ще більш кепські, аніж із дахом, що тече вісім років.

З огляду на занепад тернопільського заводу, єдиним логічним рішенням очільника УОП виглядає звільнення його директора. Втім, ситуація отримала нелінійне продовження. Замість показового звільнення, очільники УОП вирішили відправити ушквареного директора на підвищення.

Про це стало відомо із публічного звернення працівників іншого стратегічного заводу "Укроборонпрому" - Миколаївського авіаремонтного підприємства (МАРП). Кілька сотень його співробітників підписалися проти намірів призначити їм нового керівника, яким виявився… Лікаренко. Той самий, якого Гусєв двічі публічно ганив за дірявий дах і розвал тернопільського "Променя".

У концерні наразі відкрито говорять, що саме Лікаренко розглядають на посаду директора цього стратегічного авіабудівного підприємства. Яке, зауважимо, відновлює транспортні і бойові літаки для ЗСУ та виконує контракти в інтересах зовнішніх замовників.

Кадрові рішення команди Зеленського у сфері ОПК наштовхують на думку, що дах тече не лише у тернопільських цехах, але й в офісі на Дегтярівській та у будівлі на Банковій. Адже саме Володимир Зеленський визначив склад "команди реформаторів" держконцерну. Більш логічного пояснення цього кадрового "кварталу" годі шукати…

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО