RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жінки-військові не повинні бути в спідницях і на підборах - ветеран АТО

Олена Білозерська про гучний скандал з дівчатами-військовими на підборах

Олена Білозерська про гучний скандал з дівчатами-військовими на підборах Фото: facebook.com/alexey.arestovich

В Україні повним ходом триває підготовка до найголовнішого державного свята – Дня Незалежності. Військові проводять репетиції параду, діляться фото у соцмережах. Один із таких кадрів наробив чимало галасу в інформаційному просторі та жваво обговорюється у суспільстві. Приводом для дискусії стали великі підбори, на яких репетирують крокування жінки-військові. Хтось каже, що ця форма затверджена наказом, інші ж вбачають у такому підході знущання над жінками, адже прокрокувати на підборах – справа не з легки. Що з цього приводу думають самі військові, чи можуть учасниці параду якось вплинути на ситуацію, та чи парад у спідницях є доцільним - в ефірі Апостроф на Апостроф TV пояснила публіцистка, ветеранка війни на сході України Олена Білозерська.

- Останніми днями всі обговорюють історію з парадною формою українських військових, а особливо – туфлі на підборах. Хотілося б почути вашу думку, як людини, яка має до цього безпосереднє відношення.

- Якщо питаєте мою думку, то я категорично проти участі дівчат на параді у спідницях. Та форма, в якій їх збиралися вивести, тобто спідниця і туфлі на підборах - відповідає наказу міністра оборони №606 від 2017 року. Тобто там парадна форма жінок – зі спідницями та невеликі туфлі-човники на підборах. Щоправда, на значно менших підборах, ніж на перших фото з репетицій параду.

Але є така штука, як візуальний образ – як наші дівчата сприйматимуться на парадах. Коли минулого року вони йшли в польовій піксельній формі зі зброєю та в берцях, то вони виглядали як захисниці України, як бійці, як воїни.

Було / сталоФото: УНІАН

У нас зараз війна, і ми маємо донести до суспільства такий меседж, що всі піднялося на захист нашої держави, що жінки воюють нарівні з чоловіками. Нехай їх менше, ніж чоловіків, але дівчата теж є і воюють. А коли ми випускаємо дівчат у парадній формі зі спідницями без зброї, то вони, перепрошую, виглядають, як барабанщиці. От знаєте, як ідуть барабанщиці у чобітках, коротеньких спідничках зі стрункими ніжками. Це красиво? Красиво. Це має якесь відношення до захисту батьківщини? Жодного.

Я, звичайно, трошки перебільшую, але так само виглядали ці дівчата. А парадна форма зі спідницями – це традиція, яка взялася ще з середини XX століття, коли жінка в армії виконувала лише допоміжні функції. Коли вона не була повноправним воїном та не сприймалася в такій якості. Навіщо нам – воюючій країні – підживлювати таку традицію? Якби дівчата ходили в польовій формі, я думаю, це був би кращий меседж суспільству.

- А серед ветеранок загалом обговорюється ця ситуація?

- Обговорюється. Я сама дізналася про неї того ж дня, як з’явилися перші фото з репетиції параду саме з ветеранського чату. Я є учасницею чату жінок-ветеранок. Там дівчата шалено обурювалися. Переважна більшість ветеранок, кажу зі всією відповідальністю, тобто тих дівчат, які реально воювали, подібною ініціативою обурена. Їм хочеться демонструвати, по-перше, рівність між чоловіком і жінкою, а, по-друге, показувати жінку-військовослужбовця саме жінкою-воїном, а не допоміжним персоналом.

- Чи є можливість у жінок, які братимуть участь у параді, відмовитися чи взагалі висловити свою думку в цій ситуації?

- Я не володію такою інформацією. Але, судячи з того, що це курсантки - молоді, недосвідчені - я не думаю, що в них буде така можливість. Хіба що знайдеться якась дуже смілива дівчинка і піде на конфлікт чи скандал. Але це в будь-якому разі буде негатив, тому що це армія, де має бути дисципліна. Людина, яка є військовослужбовцем, в принципі не повинна робити такі речі. Права військовослужбовців мають відстоювати ті, хто вже демобілізувався. В армії потрібно виконувати накази, інакше що це за армія буде? Ну, всі, крім злочинних, звичайно.

- Чи є у вашому гардеробі туфлі на підборах?

- Ні, немає, не ношу. Колись давно носила, але це незручно. Я завжди по житті віддаю перевагу зручному взуттю. Високі підбори не ношу.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів