RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Комбінування вакцин від коронавірусу: чи можна в Україні зробити щеплення Pfizer після CoronaVac

Чи можна в Україні колотися різними препаратами

Чи можна в Україні колотися різними препаратами Фото:

У світі допущені до використання близько десятка вакцин від коронавірусу різних типів. Для вироблення стійкого імунітету здебільшого потрібне введення двох доз препарату одного виробника. Але в Європі, після вивчення підвищеного ризику утворення тромбів від вакцини AstraZeneca, прийняли рішення призупинити вакцинацію даним препаратом. Другу дозу люди отримували не просто іншого виробника, а й іншого типу: РНК-вакциною Pfizer або Moderna. І хоча Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не рекомендує робити щеплення вакцинами від двох різних виробників, багато країн вже комбінують вакцини. Чи безпечно це для здоров'я, і чи можна в Україні колотися різними препаратами - дізнавався "Апостроф".

Комбінування вакцин

На початку березня низка країн тимчасово призупинила щеплення вакциною AstraZeneca після повідомлень про можливі побічні ефекти. Виявилося, що препарат підвищує ризик утворення тромбів в головному мозку - зокрема, до цієї небезпеки схильні молоді жінки.

Спочатку у Всесвітній організації охорони здоров'я та Європейському агентстві лікарських засобів (ЕМА) повідомили, що поки не виявлено жодного зв'язку між щепленням препаратом проти коронавірусу від компанії AstraZeneca (зокрема й препаратом CoviShield) і проблемами зі здоров'ям, які виникли після вакцинації.

Пізніше в ЕМА зазначили, що зв'язок між вакциною від AstraZeneca і виникненням тромбів цілком можливий, але додали, що він вимагає подальших досліджень, тому поки однозначно говорити про нього не можна.

Але незважаючи на заяви організацій охорони здоров'я, багато країн Європи і Північної Америки, серед яких Німеччина, Чехія, Італія та Канада, все ж видали рекомендацію припинити вакцинацію препаратом AstraZeneca людей молодше 60 років.

При цьому заборона стосувалася і на введення другої дози, а тим людям, які вже укололися британської вакциною, рекомендували завершити імунізацію препаратами компаній BioNTech/Pfizer або Moderna.

Такою рекомендацією скористалися і лідери деяких європейських країн. Наприклад, італійський прем'єр-міністр Маріо Драгі отримав другу дозу вакциною Pfizer, а канцлерка Німеччини Ангела Меркель зробила щеплення препаратом компанії Moderna, хоча обоє вперше були вакциновані AstraZeneca.

Несподіваний ефект

Спочатку в рекомендаціях світових організацій охорони здоров'я не було жодної згадки про можливість комбінування вакцин, навіть одного типу. Всього їх у світі поки п'ять: РНК (Pfizer і Moderna), векторні (AstraZeneca, Johnson&Johnson), інактивована (CoronaVac), субодинична вакцина (NovaVax) і живі атенуйовані вакцини (на стадії клінічних випробувань). Всі вони розроблені за різними технологіями і по-різному викликають імунну відповідь організму.

Досліджень на предмет комбінування двох різних вакцин не проводилося, поки це не стали практикувати вже на людях. І незважаючи на побоювання, результати були вражаючі.

Так, в дослідженні, проведеному в університетській клініці Саарланда в місті Гамбург, вчені виявили, що люди, які отримали спочатку вакцину AstraZeneca, а потім BioNTech/Pfizer, розвинули більш сильну імунну відповідь, ніж ті, хто отримав дві дози тієї ж вакцини.

У дослідженні брали участь 250 людей, поділених на три групи. Перша отримала дві дози AstraZeneca, друга - дві дози BioNTech/Pfizer, а в третій комбінували обидві вакцини. Результати перевірили через два тижні після другої вакцинації.

Аналіз антитіл показав, що повна імунізація вакциною Pfizer і її комбінація з AstraZeneca набагато ефективніша, ніж подвійна вакцинація препаратом AstraZeneca. Учасники виробили приблизно в десять разів більше антитіл, ніж ті, хто отримав дві дози вакцини AstraZeneca. А у випадку нейтралізуючих антитіл стратегія комбінованої вакцинації показала навіть трохи кращі результати, ніж вакцинація двома дозами вакцини BioNTech/Pfizer, запевняють дослідники.

Учасники дослідження виробили приблизно в десять разів більше антитілФото: Getty images

Зі схожими даними вийшли і вчені Інституту здоров'я в Мадриді. У своєму дослідженні CombivacS, в якому брали участь 663 людини, іспанські медики стверджують, що учасники, які отримали перехресну вакцинацію, виробили значно більше антитіл після другого щеплення, і ці антитіла змогли розпізнати і знешкодити вірус SARS-CoV-2 під час лабораторних тестів. Правда, результати, отримані в Мадриді, ще не остаточні і не були оцінені іншими вченими.

Ще одне дослідження Com-COV, яке проводиться вченими Оксфордського університету, також свідчить про ефективність комбінування вакцин AstraZeneca і Pfizer. Більш того, укол AstraZeneca, за яким був укол Pfizer, викликав найкращі Т-клітинні відповіді, а також більш високу відповідь антитіл, ніж введення щеплення Pfizer, за яким слідувала AstraZeneca. Вакцини в зазначеній комбінації вводилися з чотиритижневим інтервалом 830 учасникам.

Але не дивлячись на такі обнадійливі дослідження, вони поки не знайшли підтримки в Європейському агентстві з лікарських засобів. У своєму акаунті в Twitter агентство написало, що поки не може рекомендувати використання вакцин різних виробників для першої і другої дози.

"В даний час EMA не може дати рекомендації з використання різних вакцин проти COVID-19 для 2 доз. Проміжні результати досліджень в Іспанії, Німеччині і Великій Британії демонструють хорошу імунну відповідь і відсутність проблем з безпекою. Більше даних чекаємо найближчим часом. EMA переглядає дані, коли вони стають доступними", - йдеться в повідомленні.

У ВООЗ також залишають свої рекомендації проводити повну імунізацію від коронавірусу однією і тією ж вакциною.

"У нас поки немає даних щодо того, чи збережеться імунна реакція в разі змішаного графіка вакцинації, а також чи буде її застосування безпечним. Зараз ми рекомендуємо, щоб в тих випадках, коли потрібні дві дози, використовувалася одна і та ж вакцина для обох доз", - заявила керівник департаменту імунізації ВООЗ Кейт О'Браєн в Twitter.

Однак з огляду на нові дані, в ВООЗ заявили, що все ж схвалюють введення другої дози препаратом Pfizer/BioNTech після першої ін'єкції препаратом AstraZeneca.

Медична точка зору

Генетик, доктор біологічних наук Оксана Півень в коментарі "Апострофу" пояснила, що комбінація векторних і РНК вакцин цілком безпечна. Справа в тому, що обидва типи мають схожу дію, але дещо різний шлях, в кінці якого виробляється імунна відповідь організму.

"Ці вакцини об'єднує те, що одна і друга вакцини доставляють в наше тіло інструкцію для наших клітин для вироблення S-білка. Просто відрізняється шлях, як це робиться. Векторні вакцини дають нам цю інструкцію у вигляді молекули ДНК, з якої далі наші клітини зчитують РНК, з РНК синтезують білок, який транспортується до мембран клітин і далі вже тригериться імунна система. А РНК вакцини відразу дають молекулу РНК, тобто клітині не потрібно самій напрацьовувати копію РНК з ДНК, а відразу йде синтез білка. Цей шлях просто швидший", - розповів генетик.

Що стосується комбінування інактивованих вакцин (CoronaVac) з векторними або РНК, то в цьому випадку в світі поки не проводилися подібні дослідження. Хоча китайські виробники вакцин від коронавірусу Sinopharm і Sinovac з кінця квітня почали вивчати варіант їх комбінування з препаратами від інших компаній для підвищення ефективності ліків. Однак Півень каже, що по суті комбінування вакцин - РНК, векторних або інактивованих - по суті є безпечним для організму, так як їх метою є вироблення організмом антитіл до вірусу SARS-CoV-2.

Фото: pixabay.com

"Поки досліджень по комбінації інактивованих вакцин з векторними або РНК вакцинами немає. Але, принципово це суті не міняє, тому що суть вакцини - навчити наш організм виробляти відповідні антитіла, натренувати наші клітини імунної пам'яті, щоб розпізнавати інфекцію і боротися з нею. Тому, яким чином ми це зробимо, інактивованою вакциною, а за тим векторною, або навпаки, в принципі це не може нести шкоду організму і привести до якихось побічних ефектів або смерті. А для імунної системи, можливо, навіть буде краще. Сам препарат незабаром виводиться з організму, у вас залишаються тільки антитіла. Тому ризику взаємодії двох вакцин в організмі немає. Але в будь-якому випадку це питання має вивчатися фахівцями", - зазначає біолог.

Взагалі дослідження комбінування вакцин, та їх позитивні результати, призводять до того, що можна не турбуватися про брак препаратів, їх можна буде поєднувати і досягати кращого імунітету, говорить Півень.

Але, крім цього, особливу увагу варто приділити РНК вакцинам, які досить серйозно заявили про себе у всьому світі. Це не нова технологія, її розробкою займаються вже більше 10 років. Але вона вперше використовується масово і показує відмінні результати. На базі цієї технології вчені зможуть розробити і інші препарати, які будуть ефективні проти інших небезпечних хвороб.

"Зараз вже ведеться розробка РНК вакцин, які могли б бути корисними при онкології і не тільки. Це дуже динамічний напрямок медичної біотехнології, який дуже активно розвивається. Безумовно, будуть і інші РНК-вакцини, вони будуть удосконалюватися, створюватися різні варіанти в залежності від потреб і викликів в майбутньому", - резюмувала Оксана Півень.

Чи можна комбінувати вакцини в Україні

Досі від МОЗ діє рекомендація для українців робити щеплення двома дозами вакцини одного і того ж типу. А ось виробники можуть бути різними. Наприклад, в Україні можливо робити друге щеплення вакциною AstraZeneca південнокорейського виробництва (SK-Bio), якщо перша доза була зроблена індійським аналогом (CoviShield).

Тепер же в Міністерстві охорони здоров'я розглядають можливість комбінування вакцин, але це стосується, здебільшого, суміщення препаратів одного типу.

"У нас було засідання Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики. Завтра на оперативному штабі Міністерства охорони здоров'я, швидше за все, будуть розглянуті їх пропозиції з приводу взаємозамінності РНК вакцин - Pfizer і Moderna", - заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в розмові з журналістами 1 липня.

При цьому, на наступний день головний державний санітарний лікар Ігор Кузин повідомив, що Національна експертна група з питань імунопрофілактики не забороняє суміщати препарати. Втім, в пріоритеті повинна бути вакцина одного виробника для однієї людини.

"Жорсткої рекомендації їх обов'язково змішувати немає. Однак вони (технічна група експертів - "Апостроф") не забороняють це робити. Якщо, наприклад, на перше введення була зареєстрована алергічна реакція, то в такому випадку друга доза може бути іншого виробника або іншого типу. Це для того, щоб мінімізувати випадки несприятливих подій", - розповів він.

Але не поспішайте бігти вакцинуватися препаратами Pfizer або AstraZeneca, якщо першу дозу ви отримали вакциною CoronaVac.

В яких випадках в Україні можна комбінувати вакцини? Про це в коментарі "Апострофу" розповів глава Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТІ) Федір Лапій.

"Зараз позиція НТІ, яка вже затверджена на штабі МОЗ, є наступною: якщо особу щеплено першою дозою мРНК вакциною, то і друга доза повинна бути того ж виробника. Або ж, якщо перша доза від іншого виробника, наприклад, Moderna, то друга доза може вводитися вакциною Pfizer. Припустимо, що громадянин України повернувся з-за кордону, і невідомо, чим його вакцинували за кордоном, то вакцинація другою дозою проводиться мРНК вакциною Pfizer", - пояснює він.

"Якщо перша доза введена вакциною AstraZeneca, то другу дозу ми рекомендуємо провести препаратом того ж виробника. Але, якщо виникають певні обставини, які не дозволяють провести вакцинацію другою дозою саме AstraZeneca (немає вакцини, алергічні реакції, тромбоз), ми рекомендуємо колоти Pfizer", - додав імунолог.

Що ж стосується можливості комбінації вакцини CoronaVac з іншими, Лапій каже, що це не заборонено, але, в Україні поки що не надається такої можливості.

"Це не забороняється, але поки ми використовуємо вакцини, закуплені державою, і ми не можемо виконувати особисті бажання людей, якщо ви вранці раптом прокинетеся з ідеєю ввести другу дозу іншою вакциною, або ж отримати ще третю або четверту дозу. Коли мова йде про вакцину CoronaVac, то поки ми не бачили досліджень, які б підтверджували імуногенність та безпеку комбінування цієї вакцини з іншими. Але, якщо такі дані з'являться, ми їх теж розглянемо", - підсумував Федір Лапій.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Новини партнерів