RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У росіян "водка да селедка", тому у них бушує "Дельта" - лікар-імунолог

Віра Казмірчук про штам "Дельта" і вакцинацію

Віра Казмірчук про штам "Дельта" і вакцинацію Віра Казмірчук Фото: Апостроф

Дедалі більше країн заявляють про стрімке поширення вірусу "Дельта". Він на повну лютує у сусідній Росії та був зафіксований в Україні. Експерти запевняють, що боротися з ним можна за допомогою вакцинації. Утім в умовах, коли вакцин недостатньо, як-от в Україні, на допомогу приходять доволі прості поради. Як уберегтися від нового штаму коронавірусу, які несприятливі наслідки можуть виникнути після вакцинації та кому її робити не можна, а також на що треба звернути увагу після хвороби - в ефірі ток-шоу "Всьо по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV розповіла лікар-імунолог, доктор медичних наук ВІРА КАЗМІРЧУК.

- Ви вакцинувалися?

- Я не вакцинувалася і не буду. Не тому що я проти вакцинації. Я по віку вже боюся вакцинуватися будь-якою вакциною.

- Чому?

- Я не розумію, не знаю, не можу пояснити принцип роботи будь-якої вакцини.

- І це нам каже професор?

- Так. Настільки багато в літературі є протиріч, які не можна пояснити.

- Ви розумієте, що ви зараз спростовуєте всі заяви всіх урядів всіх країн світу. Вони ж закликають вакцинуватися, тому що це рятує життя.

- Ні, я не спростовую. Розумієте, кожна країна обирає собі вакцини. Наприклад, Ізраїль обрав Pfіzer і вакцинується. Я сама не чула виступ міністра охорони Ізраїлю, але він каже, що після вакцинації були міокардити, але не тяжкі. І тільки у 5% були важкі міокардити. Міністр охорони здоров’я не імунолог, але я знаю, чому є ускладнення на серце. Тому що серце - найбільш вразливий м’яз.

Сьогодні є багато вакцин і ніхто не знає, яка вакцина виявиться найкращою.

- Зараз у сусідній Росії лютує "Дельта". Чи можна прогнозувати, що він так само пошириться в Україні?

- Ні. Ви знаєте Індію? Я була там місяць - колись рекламувала медицину України в Делі. Це було дуже давно. В Індії багато хто не їсть м’ясо, 70% населення Індії має дуже низький рівень білку, особливо альбуміну. Це такий білок, як таксі. Ви можете багато чого спіймати, а таксі вас відвезе, куди треба. Це білок, який є всюди. Коли людина хворіє, він виробляється шалено. А що в індусів може вироблятися, коли в них немає білку? Це особливості Індії.

- Але ж у Росії цей вірус зараз мутує. Їх не врятувало те, що вони їдять м’ясо.

- Ні, там багато в кого "водка да селедка". Ви ж розумієте, що Москва - це не Росія. Периферія… Нашим людям здається, що там добре, але нічого там доброго немає.

- Ви говорили минулого разу, що в Україні до кінця року коронавірус піде на спад.

- Піде. Вже пішов.

- Ви зараз дотримуєтеся цієї думки? Бо інші країни волають, що розслаблятися зарано, що в нас будуть локдауни.

- А я не закликаю розслаблятися. Я закликаю просто піднімати свій імунітет.

- Яким чином? Дайте прості поради.

- Споживайте зелень. Кріп, петрушка, селера, часник, цибуля - все, що хочеш. Ще зараз масово немає огірків та помідорів , але в мене на дачі вже зав’язуються. Будуть власні на городах огірки й помідори.

- То ніяких секретів і все як завжди.

- Абсолютно. Це по-перше. А по-друге, якщо ви хворий чи відчуваєте якусь хворобу (болі в серці, важко дихати або якісь епізодичні запаморочення) - йдіть до лікаря, з’ясуйте в себе рівень фібриногену. Бо ковід дуже страшний, коли фібриноген високий. Фіброліз іде. Далі - альбумін і білок. Якщо у вас низький альбумін та білок, то ви хоч будете президентом чи міністром, вас вдарить по голові, і будете у важкому стані в лікарні.

- Часто кажуть про нестачу вітамінів D та С. Їх можна приймати?

- Можна, але спочатку треба дізнатися рівень кортизолу - це функція кори наднирників. Він виробляється тоді, коли потрібно, коли є стрес. Це дуже важливий показник. Це дуже дешево та легко перевірити.

- Коли людина перехворіла, на що варто звернути увагу? У когось серце починає хворіти.

- Дуже багато людей із постковідним синдромом.

- Це що таке?

- Коли люди перехворіли на ковід - не важко хворіли, могли мати невисоку температуру, не мати важкого стану, але сама вірусна інфекція зробила свою справу. Вона порушила функцію судин, знизила функцію білку, альбуміну та імунітету загалом. Все. І вже ця людина може довго відновлюватися.

- Зараз в Україні активно триває вакцинація. На цю тему дуже багато спекуляцій, особливо щодо протипоказань. Можете нагадати основні протипоказання? Людям якого віку не можна робити щеплення або до скількох років?

- Ви знаєте прекрасно, що Pfizer можна вакцинувати тільки після 60 років.

- Тільки? А до цього віку не можна?

- Вакцинували від самого початку, а потім почали вакцинувати десь від 40. Дітей не вакцинували ніде. І до 12 років зараз не вакцинують. Ви ж здогадуєтеся чому? Тому що ніхто не знає, як це вплине. От і все. Сьогодні вже починають вакцинувати і дітей після 12 років. Але не вакцинують вагітних, новонароджених і маленьких дітей. Чому? Це розумно.

Якщо вакцинують 50-60 років, то у післявакцинальний період - рік-два - виявляться якісь ускладнення, якісь побічні дії. Розумієте, така людина справиться з таким. Вакцинуватися треба здоровій людині. В даний час вона має бути здорова - не з грипом, не з нежиттю, не з якоюсь хворобою. Треба вакцинувати здорову людину. Чим здоровіша людина вакцинується, тим менше побічних дій. Це закон вакцинації.

- Є ще якісь протипоказання?

- Не вакцинують з аутоімунними хворобами, зокрема важкими аутоімунними хворобами - це розсіяний склероз, Альцгеймера, Паркінсона тощо. Інсульти, інфаркти - теж ні.

- Що зараз відбувається у Міністерстві охорони здоров’я?

- До Міністерства охорони здоров’я прийшли некваліфіковані люди. Все. Скажіть, будь ласка, ви пам’ятаєте час, коли на полицях нічогісінько не було? Ні хліба, ні молока, не сметани - пусті полиці були. Обрали президента чи нового секретаря компартії, і все полиці повні.

- Це ви зараз за Радянський Союз?

- Так. Як був міністром Степанов, а вже за добу став його помічник? Права рука. За добу з’явилося все: і вакцини, і центри. Ви вірите в таку кінокомедію? Ви вірите в це?

- Про що це нам говорить? Що це спеціально?

- Звичайно. Бо він - друг тієї, яка прийшла реформувати медицину.

- Уляни Супрун?

- Уляна Супрун в ролі міністра охорони здоров'я знову з'явилася в нашій країні. Все, я більше коментувати це ніяк не буду.

- Кажуть, що за півроку після хвороби імунітет слабшає, і знову можна перехворіти. Це правда?

- Ви знаєте, є такі, які хворіли, але не лікувалися антибіотиками. Ті хворі, які не лікувалися антибіотиками, а лікувалися, як потрібно - жоден не має постковідного синдрому.

- Як щодо хвороби після вакцинації? Люди дійсно хворіють?

- Хворіють. Вакцинація - це не панацея.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів