RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорнобильцям переглянули пенсії: названі нові суми

Більшість змін набудуть чинності лише з 2022 року

Більшість змін набудуть чинності лише з 2022 року Протест чорнобильців під Верховною Радою Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

В Україні ухвалено закон про пенсії чорнобильців, яким вносяться зміни до порядку нарахування виплат. Крім того, збільшуються розміри пенсій ліквідаторів і постраждалих від Чорнобильської катастрофи. "Апостроф" розбирався, кому які належать суми, і чому деяким чорнобильцям доведеться чекати збільшення виплат до наступного року.

Геть обмеження

З 1 липня нинішнього року в Україні планувалося збільшити пенсії ліквідаторам та постраждалим від Чорнобильської катастрофи. Проте депутати, які мали ухвалити відповідний закон, знайшли для себе більш нагальні заняття і відклали розгляд проєкту, що був поданий урядом, на останній момент. Як результат, остаточне голосування відбулося лише 29 червня.

Звичайно, попри те, що президент підписав документ в той же день, ввести його в дію вчасно вже не було ніякої можливості. Відтак новий порядок розрахунку чорнобильських пенсій буде запроваджено лише з 1 січня наступного року.

Проте частина положень все ж таки запрацює з 1 липня.

Які ж зміни чекають на чорнобильців в світлі нового закону? Їх небагато, але вони знімають частину обмежень, що існували раніше при нарахуванні пенсій.

Зокрема згідно зі статтею 53 закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", загальна сума доходів чорнобильців та сімей, що отримують щомісячну компенсацію за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи була обмежена і не повинна була перевищувати розміру десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. На сьогоднішній день це 18 540 гривень. Відповідно, якщо доходи пенсіонера чи родини загиблого перевищували цю суму, пенсія скорочувалася.

Новий закон знімає це обмеження і встановлює, що "додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачуються повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу".

"Партизани" в законі

Парламентарі також внесли зміни в статті закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", які раніше були визнані Конституційним судом такими, що не відповідають Конституції України.

Зокрема йдеться про статтю 59, яка встановлює, що військовослужбовці, які були залучені до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших ядерних аварій, військових навчань з застосуванням ядерної зброї тощо, та отримали внаслідок цього інвалідність, мають право на розрахунок пенсії, виходячи з п’ятикратного розміру заробітної плати. Досі ця стаття стосувалася тільки військовослужбовців, що проходили дійсну строкову службу.

Конституційний суд в 2019 році визнав це положення таким, що не відповідає Основному закону через те, що воно ставить в нерівне положення тих громадян, що в терміновому порядку були призвані на "військові збори" (так звані "партизани") і використовувалися при ліквідації аварії нарівні з дійсними військовослужбовцями.

Будівля КСУФото: facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine

Відтак, нова редакція цієї статті закону усунула згадану колізію.

Змінено також редакцію статті 60, яка врегульовувала право громадян на отримання пільг таким чином, що "чорнобильці" у випадку, якщо вони мають право на пільги не лише за законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", але й за іншим законом України, зобов’язані були обрати, які з цих пільг вони хочуть отримувати.

Таке обмеження також було визнане неконституційним, і тому в новій редакції даної статті визначається, що окрім "чорнобильських", громадяни можуть отримувати і будь які інші пільги, якщо вони їм належать за законами України.

Також закон встановлює порядок індексування пенсій ліквідаторам та постраждалим від Чорнобильської катастрофи. Починаючи з 2022 року, вони будуть індексуватися в березні -разом з пенсіями за віком, і на той же коефіцієнт.

Оновлений мінімум

Згадані норми набудуть чинності лише в січні 2022 року. Втім, є дві статті закону, які виконуються вже з цього липня.

Перша з них встановлює мінімальний розмір пенсій по інвалідності внаслідок Чрорнобильської катастрофи (ліквідаторів і потерпілих).

Для осіб, що мають І групу інвалідності, мінімальна пенсія тепер складає 6000 гривень.

До цього мінімальна пенсія для цієї категорії громадян складала: для осіб з числа ліквідаторів - 3337,2 гривні, для осіб з числа потерпілих - 2781 гривню.

Для осіб, що мають ІІ групу інвалідності пенсія тепер - 4800 гривень.

До цього мінімальна пенсія для цієї категорії громадян складала: для осіб з числа ліквідаторів - 2966,40 гривні, для осіб з числа потерпілих - 2317,50 гривні.

Для осіб, що мають ІІІ групу інвалідності нова пенсія складає 3700 гривень.

До цього мінімальна пенсія для цієї категорії громадян складала: для осіб з числа ліквідаторів - 2688,30 гривні, для осіб з числа потерпілих - 2039,40 гривні.

Мінімальна пенсія для дітей з інвалідністю підвищилася з 1854 гривень до 3700 гривень.

Фото: flickr.com

Також закон встановлює мінімальні розміри щомісячних виплат для осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (І категорія постраждалих), а також осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю.

Для осіб з інвалідністю І групи цей розмір складає 100% розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік. На даний момент це 10340,35 гривні.

Для осіб з інвалідністю II групи мінімальна виплата складе 80% цієї суми (8272,28 гривні). Для осіб з інвалідністю III групи - 60% (6204,21 гривні).

Всім особам даних категорій, чия пенсія, розрахована згідно з законом, має менший розмір, буде призначено державну адресну допомогу з державного бюджету на суму, якої не вистачає до мінімального розміру.

Зазначені мінімальні розміри будуть змінюватися щороку разом із встановленим урядом розміром середньої заробітної плати (доходу), з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Новини партнерів