RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україну йде аномальна спека, дітям і тваринам буде дуже некомфортно - кліматолог Віра Балабух

Наступного тижня в тіні буде 30+ градусів

Наступного тижня в тіні буде 30+ градусів Наступного тижня буде дуже спекотно Фото: Pixabay

Друга половина липня принесе в Україну традиційну спеку. Наступного тижня температура повітря перевищуватиме 30 градусів. А в окремі дні буде аномально висока температура. Про те, що відбувається з кліматом України і якої погоди чекати до кінця літа – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла кліматолог ВІРА БАЛАБУХ.

- Ваш червневий прогноз "Апострофу" обіцяє аномальну спеку в липні. Українцям буде гаряче найближчим часом, і нічого з цим не поробиш, правильно?

- Так, дійсно, друга половина липня очікується найбільш спекотною. Ми бачили, що досить спекотним у нас був і червень. На значній території він був на 1-2 градуси вищий за норму. Крім того, в третій декаді червня були перевищені абсолютні максимуми на багатьох метеостанціях України. Ми бачимо, що ці тенденції зберігаються.

Уже наступного тижня температура повітря у нас перевищуватиме 30 градусів. Звичайно, що буде спека.

Треба мати на увазі, що температура, про яку говорять синоптики - це температура в тіні і на висоті 2 метри. Зрозуміло, що на відкритих ділянках і дещо нижче ми відчуватимемо набагато більше теплове навантаження. Особливо в містах і особливо - діти й тварини. Це буде дуже некомфортно.

- Наскільки природніми є ці температури для України?

- Липень традиційно для України – найбільш спекотний місяць. Досить часто температура повітря в цей час перевищує 30 градусів. Але це більш характерно для південних регіонах України. Звичайно, така температура може спостерігатися і на півночі, і в західних областях України.

Але проблема не в тому, що така температура спостерігається, а в тому, що буде досить тривалий і безперервний період такої температури. Крім того, вона супроводжується досить високими температурами вночі. Ми бачимо, що зараз у нас найнижчі нічні температури перевищують 20 градусів. Це так звані тропічні ночі. Якщо раніше на Поліссі, у Києві таких критичних ночей було всього декілька за все літо, то зараз ми бачимо, що в нас практично декілька тижнів поспіль фіксуються такі температури. І надалі вони зберігаються. Такої кількості тропічних ночей у нас давно не було. На жаль, це свідчить про те, що суттєво змінюється термічний режим. Ті кліматичні зміни, про які ми говорили раніше, прискорюються.

- У нас фактично зараз змінюється кліматична зона?

- Дійсно, ми бачимо, що в нас змінюються кліматичні зони, термічний режим, режим зволоження. Це зрештою призводить до того, що кліматичні зони в нас поширюються далі на північ.

- Червень був багатим на температурні рекорди. Що нам липень готує в цьому плані?

- Очікується спека. Знову таки, відносно якого періоду? Зараз кліматологи ввели вже нову норму – це середні багаторічні значення за останні 30 років - з 1991 по 2020 роки. Якраз ці 30 років у нас були найтеплішими за весь період інструментальних спостережень.

Якщо говорити про прогноз до кінця липня, то цей місяць може бути на 1, а то й на 2 градуси теплішим, ніж протягом останніх 30 років. Ми це вже відчуваємо.

- Чим це може бути небезпечно? Чи впливає це на довкілля?

- Період тривалої спеки, коли вона не переривається навіть вночі, дуже негативно впливає на самопочуття людей. Особливо тих, хто має серйозні хронічні захворювання. Це збільшення теплового стресу, теплового навантаження, яке досить відчутне і може бути небезпечним, якщо триває досить великий проміжок часу. Це впливає і на енергосистему, тому що йдуть великі затрати на кондиціонування. У великих містах врятуватися від цього можна тільки за допомогою кондиціонера. Це також може створювати перебої в стабільній роботі електромереж.

- Тобто ми фактично переходимо в нову кліматичну реальність?

- Ми вже в неї перейшли. Давно. Питання в тому, що ця реальність стає все більш жорсткою, тому що змінюється не лише термічний режим чи режим зволоження. Змінюється вся кліматична система. Це ті процеси, які відбуваються в атмосфері, гідросфері, літосфері та біосфері. Все це взаємопов’язане - ті зміни, які відбуваються в атмосфері, неминуче ведуть за собою і подальші зміни в усьому навколишньому середовищі.

- То не лише влітку ми будемо спостерігати такі аномальні кліматичні явища?

- Звичайно, ми такі аномалії спостерігаємо протягом всього року. Але найбільші зміни характерні саме для літа та зими. Ми бачили, що в 2020 році в нас майже не було метеорологічної зими, коли температура повітря опускається нижче 0 градусів. Вона спостерігалася всього декілька днів в багатьох регіонах.

Ми не бачили стійкого снігового покриву, що зрештою призвело до того, що наші річки суттєво втратили воду, і виникли проблеми з водозабезпеченням. Масштабні пожежі, які спостерігалися, також були пов’язані саме з тими процесами.

Тому, на жаль, це підвищення температури, якщо воно супроводжується ще й відсутністю опадів, неминуче призводить до зростання пожежної небезпеки.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів