RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Криму - спалах кишкових інфекцій, але можливі і більш небезпечні захворювання - Борис Бабин

Цим літом на півострові може "прокинутися" напівзабута кримська лихоманка

Цим літом на півострові може "прокинутися" напівзабута кримська лихоманка Борис Бабін Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Криму загрожують спалахи кишкових захворювань, в тому числі, холери, а також небезпечної геморагічної лихоманки Крим-Конго. Все через потопи та непридатну для користування систему каналізації. При цьому, через політику окупаційної "влади" люди не зможуть отримувати нормальні ліки. Але замість того, щоб подбати про населення, окупанти збираються проводити на півострові так звану "Кіммерійську платформу", адже тепер їх головне завдання - інформаційно заглушити "Кримську платформу", яка відбудеться в Києві в серпні цього року.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній представник президента України в Криму БОРИС БАБІН.

- У Криму заявили, що на тлі катастрофічних паводків, водосховища наповнилися і тепер води вистачить надовго. Як ви вважаєте, в зв'язку з цим чи знизилася загроза захоплення Росією Північно-Кримського каналу?

- Є водосховища, які дійсно заповнилися, але це не означає, що в Криму водна криза закінчилася. Тому що вона викликана не лише нестачею води у водосховищах, але й непридатними для користування системами водорозподілення, каналізаційними мережами, а також перенаселенням. Такі міста, як Севастополь, Ялта та Сімферополь об'єктивно не розраховані на ту кількість споживачів, яких Росія завезла. Це по-перше.

А по-друге, вода з Кримського каналу витрачалася на зовсім інші потреби, ніж вода з водосховищ. Тому відсутність води з материкової України все одно буде провокувати росіян на різні дії. Слід очікувати нових провокацій і нову ескалацію в цій сфері.

Деякий час росіяни можуть бути не настільки активними, хоча такі прогнози я б не давав. Тому що у них зараз інше завдання - інформаційно затьмарити, заглушити проведення саміту "Кримська платформа" в серпні. Зараз вони будуть придумувати все що завгодно, щоб змінити інформаційний порядок денний. Тому я не виключаю, що "водний фактор" також буде використовуватися.

- "Все що завгодно" - це що, наприклад?

- Ну ось вони зараз збирають якихось невідомих активістів для проведення так званого міжнародного форуму "Кіммерійська платформа". Це, вибачте, смішно і трохи комічно, тому що зрозуміло, що на ту "платформу" мало хто приїде. М'яко кажучи, трохи дивні речі вони роблять. І якщо це відбувається, то я не виключаю будь-які інші дії.

- У тому числі і військові?

- Всі питання щодо військових дій направляйте військовим, я не фахівець в цій сфері. Але Росія планує на осінь військові навчання "Захід-2021". Єдине, що я можу сказати - це те, що логістика РФ дозволяє їй передислокувати значні військові контингенти в Крим та з Криму. Міст, траси - все це було потрібно Росії для передислокації своїх угруповань.

- Зараз Крим страждає від катастрофічних паводків. Лікар-інфекціоніст Сергій Крамарєв розповів мені, що на півострові варто очікувати спалаху кишкових інфекцій, таких як дизентерія, сальмонельоз, вірусний гепатит А. Як ви вважаєте, чи готова місцева система охорони здоров'я до цього?

- Ситуація насправді не дуже хороша. Повторюся, що там занедбаний стан водорозподільних систем та каналізації. Фактично, в море віднесло велику кількість біологічних відходів.

Ми вже маємо повідомлення, що в Керчі відбувається спалах кишкових інфекцій, наприклад, дизентерії. Тому це навіть не прогноз, це констатація фактів. Але можна прогнозувати і ще більш небезпечні захворювання. Це поява холерного вібріону і лихоманки Крим-Конго (геморагічне інфекційне захворювання, що супроводжується крововиливами на шкірі і внутрішніх органах - "Апостроф"). На півострові немає постійної циркуляції цих захворювань, але там є їхні носії, і ці хвороби знаходяться в "сплячому" стані. Спалахів цих захворювань може і не відбутися, але, на жаль, є певні ризики.

Виникає питання, а як в Криму з лікарнями. А там все погано. Все погано в плані ліків. Російська Федерація вводить так званий принцип імпортозаміщення. Це призвело до того, що в Криму немає якісних ліків - це стосується антибіотиків та противірусних препаратів. Інша проблема - надмірна завантаженість персоналу. Я не буду займатися пропагандою - лікарні там є, вони більш-менш функціонують. Але персонал - це величезна проблема, адже так звана "реформа медицини", яку проводили окупанти з 2014 року призвела, м'яко кажучи, до великих проблем. Це жодним чином не сприяє якісному медичному обслуговуванню населення.

- Є ще одна проблема - COVID-19...

- Так, зараз в Криму спалах "дельти" - нового штаму, який був завезений відпочиваючими з РФ. Отже, у вас лікарні забиті хворими на коронавірус, а тут з'являються ще й хворі на кишкові захворювання - це не дуже добре.

- Чи не стане Крим розсадником небезпечних інфекцій, які потраплятимуть на материкову Україну?

- Я не думаю, що це станеться, тому що окупанти самі заблокували Крим від України. Вони ввели дуже жорсткі протиправні обмеження на в'їзд до Криму та виїзд з нього. Зараз туристи з материкової України масово не їдуть до Криму. Тому у нас немає зараз великого пасажиропотоку між материком та окупованим Кримом. Почасти це і погано, тому що кримчани не можуть отримати нормальне медичне обслуговування.

Крім того, багато захворювань не поширюються безпосередньо між людьми. Ті ж кишкові захворювання не передаються повітряно-крапельним шляхом, а лихоманка Крим-Конго розповсюджується за допомогою носіїв - кліщів. А коронавірус зараз простіше отримати з Росії, оскільки сполучення через україно-російський кордон зараз є більш активним, ніж з окупованим Кримом. Навіть якщо в Криму виникне спалах холери, вона не буде стрімко поширюватися, тому що зараз існують мінімальні санітарно-гігієнічні стандарти. Вона буде локальною і стане проблемою для самого півострова.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів