RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Народ прийшов до слуг: чому пенсіонери влаштували штурм Ради

Уряд "забув" перерахувати пенсії

Уряд "забув" перерахувати пенсії Мітинг пенсіонерів силових відомств України Фото: УНІАН

У середу, 14 липня, пенсіонери МВС влаштували акцію протесту біля стін Верховної Ради. Невдоволення було пов'язано з тим, що в липні пенсіонери отримали виплати меншого розміру, ніж раніше. Акція швидко переросла в сутички, оскільки, протестуючі спробували прорватися в будівлю Верховної Ради. "Апостроф" розбирався, що сталося, і які заходи вживає уряд для виправлення ситуації.

Надбавки скінчилися — перерахунку нема

В липні близько 240 тисяч пенсіонерів, що раніше служили в Міністерстві внутрішніх справ, раптово отримали пенсії, суттєво нижчі, ніж раніше. Ця подія стала каталізатором невдоволення, яке давно вже накопичувалося в середовищі військових та інших прирівняних до них пенсіонерів (ветеранів МВС, СБУ, Прикордонної служби, Національної гвардії тощо), загальна кількість яких, за даними Спілки офіцерів України, складає близько 550 тисяч чоловік). Об’єднання військових пенсіонерів оголосили про проведення масових акцій протесту в Києві та регіонах України.

У середу, 14 липня, в Києві, близько 1000 пенсіонерів МВС зібралися біля будівлі Верховної Ради. Ветерани вимагали, щоб до них вийшов спікер парламенту Дмитро Разумков, давши йому на це півгодини. Спікер не зміг виконати цю вимогу, оскільки вів пленарне засідання. Поступово протест перейшов в сутички з Нацгвардією і поліцією, оскільки учасники мітингу почали ламати огорожу, щоб прорватися в будівлю ВР. З силовиків зривали берети та смикали за бронежилети.

Протест біля Верховної РадиФото: censor.net

За словами голови Спілки офіцерів України Олександра Саська, причиною невдоволення пенсіонерів стала нинішня система нарахування військових пенсій, яка не відповідає чинному законодавству, не забезпечує виплату належних за законом коштів і створює ситуацію нерівності між різними групами ветеранів.

Як розповів в коментарі "Апострофу" колишній віцепрем’єр та міністр соціальної політики України Павло Розенко, система нарахування пенсій пенсіонерам, що служили в Збройних силах, МВС та інших силових відомствах (далі - військові) влаштована таким чином, що розмір пенсії кожному пенсіонеру обчислюється, виходячи з грошового забезпечення, яке на даний час отримують офіцери, які мають аналогічне звання і служать на таких самих посадах. Таким чином, кожне підвищення виплат діючим військовим, автоматично має тягнути за собою підвищення пенсії для колишніх військових.

Тимчасове рішення для надзвичайної ситуації

Проте уряд України після 2014 року не дотримувався цього порядку.

"В 2015 році, коли держава вела бойові дії на сході і витрачала великі кошти на відродження Збройних сил, було прийняте рішення щодо різкого підвищення грошового утримання, - розповідає Павло Розенко. - Проте в цей же час на тлі падіння економіки внаслідок окупації територій не було фінансової можливості так само різко підвищити пенсії колишнім військовослужбовцям. І це, звичайно призвело до невдоволення серед них".

За словами Розенка, щоб якось пом’якшити ситуацію, у 2018 році після численних переговорів з об’єднаннями військовослужбовців, було прийнято постанову Кабінету міністрів (№103 від 21 лютого 2018 року), яка передбачала механізм повернення боргів за той період, коли не відбувалося підвищення пенсій у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення.

Кабінет міністрів УкраїниФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Згідно з постановою, ветеранам Міністерства внутрішніх справ виплачувалася певна компенсація. Її розмір, залежно від параметрів розрахунку пенсії, складав від 300 до 4500 гривень.

"Передбачалося, що такі надбавки будуть виплачуватися до 1 липня 2021 року, - говорить екс-віце-прем'єр. - Після цієї дати уряд повинен був провести повноцінний перерахунок пенсій всім військовим пенсіонерам, колишнім працівникам МВС і інших служб згідно з існуючими законами. Проте нинішня влада пропустила цей термін. Чи то через непрофесіоналізм, чи то через недбалість, кошти, необхідні для перерахунку пенсій військовослужбовцям, не були закладені в бюджет, а сам перерахунок просто не був проведений, і надбавка в липні вже не виплачувалася. В результаті, багато пенсіонерів отримали набагато нижчі пенсії".

Головна вимога — дотримуватися закону

Звичайно, це викликало хвилю збурення серед військових пенсіонерів. Причому не лише серед тих, хто отримав знижені пенсії. Ветерани Збройних сил та інших відомств вже декілька років незадоволені поточним порядком розрахунку пенсій і урядовими рішеннями з цього питання. Тож ситуація з припиненням виплати надбавок стала каталізатором для висловлення загального обурення.

"Сьогодні багато хто з військових пенсіонерів отримує пенсії, які у 2-2,5 рази нижчі за належні за законом, - розповів "Апострофу" Олександр Сасько - До того ж, в різний час уряд приймав рішення, які створювали ситуацію нерівності між різними категоріями пенсіонерів. Наприклад, при розрахунку пенсії для військовослужбовців, які закінчують службу зараз, беруться до розрахунку всі види виплат, які вони отримували. В той же час, для тих, хто виходив на пенсію раніше, враховуються лише три основних види виплат (за звання, посаду і вислугу років). Як результат, різниця в розмірі пенсії для військовослужбовців, що служили в одному званні та на однакових посадах, може сягати 40%. Звичайно, пенсіонери вважають таку ситуацію несправедливою".

Фото: УНІАН

Дізнавшись про заплановані масові акції протесту колишніх військових, влада захвилювалася і вустами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля оголосила про майбутнє підвищення військових пенсій.

Проте ветеранські організації, яким вдалося роздобути проєкт урядового рішення, залишилися ним незадоволеними.

"За нашими даними, уряд не збирається проводити повноцінний перерахунок пенсій, як це належить за законом, - розповідає Олександр Сасько. - Постанова передбачає чергове тимчасове і часткове рішення — встановити для військових пенсіонерів доплату в розмірі 2000 гривень. На нашу думку, впровадження чергової напівзаконної доплати не тільки зберігає наявні протиріччя у пенсійному забезпеченні військових, але й ще більше затягує їх вузол".

Пенсіонери, бачачи небажання уряду системно вирішувати проблему, лише радикалізувалися. За словами Олександра Саська, їхні вимоги полягають в тому, щоб привести перерахунок пенсій у відповідність до норм закону, скасувавши всі урядові рішення, які встановлюють нерівні умови для всіх категорій військовослужбовців та військових пенсіонерів.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Новини партнерів