RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Дельта" накриє Україну за 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст

Вадим Арістов про штам "Дельта" і багато іншого

Вадим Арістов про штам "Дельта" і багато іншого Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

На Україну насувається нова загроза – вірус "Дельта". Цей штам називають найбільш летальним та заразним. У Шотландії з початку інфікування штамом "Дельта" вдвічі зросла кількість госпіталізацій, та майже у півтора – реанімацій. І поки інші країни борються із новою загрозою, українці дедалі частіше нехтують засобами індивідуального захисту та виступають проти вакцинації. Яка ситуація з вірусом "Дельта" у світі, чи допоможе проти нього вакцинація, та як продовжується боротьба з ковідом в Україні – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст, стратег ВАДИМ АРІСТОВ.

- Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що коронавірус ще буде в Україні щонайменше півтора року. Як вам такий прогноз?

- Він навіть оптимістичний, я б сказав, тому що вірус дуже швидко змінюється. А у нас дуже слабка система протиепідемічних заходів, тому ми можемо спокійно долетіти і до кінця 2023 року.

- З цим коронавірусом чи вже з новими штамами?

- Сам коронавірус залишається. Просто змінюється певна генетична послідовність, яка міняє білок.

- Тобто він ще буде мутувати?

- Звичайно.

- Поговоримо про новий штам – "Дельта". Я так розумію, зараз ситуація у світі напружена.

- "Дельта" починає охоплювати вже навіть дуже провакциновані країни. Це може бути доказом того, що вакцинація лише зменшує важкість перебігу, імовірність смерті від нього, однак не захищає він інфікування цим штамом. Ми це будемо ще дивитися і перевіряти, однак бачимо, що можна очікувати нових версій вакцин.

"Дельта" вже в Україні. Ми не знаємо, наскільки широко вона розповсюджена, однак, за прикладом тієї ж Португалії, приблизно в сім разів за місяць ця частка зросла. У США за три місяці в 200 разів частка зросла. Тобто якщо "Дельта" з’являється на території, то вона починає дуже швидко витісняти. А стрибкоподібно вона може витіснити, якщо будуть якісь події, як футбольні бари (під час Євро-2020), коли вболівальники могли дуже швидко охопити велику частку населення.

- Ви згадали Португалію. Президент країни заявив, що там почалася четверта хвиля коронавірусу. Рівень захворюваності зріс після того, як відкрилися кордони для країн ЄС та Великої Британії. Водночас прем’єр Словенії закликав ЄС зробити все можливе, аби запобігти стрімкому поширенню вірусу. Тобто Європа вже готується?

- Всі готуються. Питання в тому, що крім заяв потрібно змінювати підходи. США у непрямий спосіб фактично визнали неефективність власної системи ЦКЗ, яку ми тільки починаємо будувати – на півтора року пізніше. Там її уже визнали неефективною. Вони створили тисячі мобільних бригад, які надіслали в ті регіони, де дуже низька вакцинація, щоби там почали розслідувати контакти, працювати з населенням через переконання їх та посилювати вакцинацію.

- "Дельта" зараз якось визначається лабораторними методами? Чи можна її розпізнати за якимись специфічними симптомами?

- За симптомами – ні. Взагалі, щоб сказати, який саме варіант ковіду, потрібно робити секвенування. Із цим у нас теж жахлива ситуація. Півтора року минуло, а в нас немає централізованої інфраструктури, яка б працювала саме для секвенування.

Ситуація доходить до ідіотизму. У нас є обладнання, просто воно стоїть не в тій будівлі, де займаються епідемією. І не можуть збудувати логістику і фінансування, щоб це обладнання запрацювало. Шукають кошти, щоб купити іншу будівлю. Це дуже дивно.

Крім секвенування є звичайний ПЛР-тест. В Британії використовували тест-системи, які могли відстежити британський штам. У них один з маркерів реагував на звичайний штам, а потім вони почали бачити, що це британський. Зараз, коли "Дельта" витісняє, вони знову бачать, що це вже не британський штам. Чому ми не використовуємо такі маркери – теж незрозуміло. Це дуже дешево.

- Якщо порівняти двох людей, які заразилися старим та новим штамом, то якими будуть відмінності?

- За клінічними симптомами ми не можемо об'єктивно оцінювати, тому що наразі на "Дельту" інтенсивно хворіли бідні країни, в яких треба було не науку робити, а, перш за все, рятуватися. Тому ми якихось суттєвих наукових досліджень поки не побачили.

Взагалі цілком імовірно, що немає якихось клінічних особливостей за симптомами. Важливо, що просто вища заразність. Це означає, що система охорони здоров’я прогнеться під великою кількістю інфікованих.

- Тобто небезпека "Дельти" в тому, що цей штам більш заразний, а наявні вакцини від нього не врятують? Чи, можливо, є якийсь імунітет?

- Вакцини створюють імунітет. Однак цей імунітет здебільшого поки працює на зниження смертності і важкості перебігу хвороби. Однак не на заборону такого інфікування. Хотілося б знайти такі вакцини, щоб ми не інфікувалися взагалі.

Фото: pixabay.com

- Тобто ті вакцини, які зараз є, не блокують розвиток вірусу?

- Вони, швидше за все, дають інфікуватися, але перебіг хвороби буде менш складний. Потрібно сказати і про госпіталізацію та реанімацію. Дослідження в Шотландії показало, що удвічі збільшився ризик потрапити на госпітальне ліжко і майже у півтора рази більший ризик потрапити до реанімації. Ми можемо очікувати, що буде більша потреба в ліжках при тому, що буде і більше хворих.

- У нас зараз літо, ми в зеленій зоні, люди подорожують. Чи можна говорити, що невдовзі "Дельта" просто накриє нас хвилею?

- Звичайно. 6-8 тижнів – це той період, поки нас накриє нова хвиля. Це може прискоритися, якщо щось відбудеться: якесь масове святкування.

Потяги, у яких люди їдуть подорожувати, можуть бути місцем масового інфікування. Вокзали, де вони очікують, різні дискотеки. Загалом все, що не пов’язане з якісною вентиляцією. Навіть якщо є скупчення людей, наприклад, дискотека, відбувається просто неба, це теж може бути місцем масового зараження.

- Зараз наша країна готова до цього?

- Ми так само не готові, як і минулого року. У нас протиепідемічні заходи на зачатковому стані. Нам потрібно збудувати розслідування контактів. Літо – це ідеальний час, щоб це відродити. Треба, щоб кожен випадок інфікування розслідувався на предмет того, з ким і де людина контактувала. Звичайно, в нас є поодинокі місця, де намагаються це робити. Однак ми можемо бачити навіть по відсотку позитивних тестів: ми робимо недостатньо тестів через те, що ми не виявляємо потенційних заражень. Ми чекаємо на якісь дуже суттєві події, щоб люди звернулися.

- Чи можливо зараз психологічно змусити людей дотримуватися цих заходів? Це вже дуже довго тягнеться, люди втомилися. Україна в зеленій зоні, і дуже багато людей нехтують масковим режимом навіть у місцях масового скупчення. Що з цим робити?

- Потрібно навчати населення. Є методика підштовхування населення до зміни поведінки та думок. Це те, з чим має працювати уряд. Для цього повинні бути команди, які вміють це робити. Потрібно не залякувати, не робити це через констатування якихось фактів і правил. Потрібно змінювати хід думок, щоб людина розуміла, що це в її інтересах – поводитися трохи інакше.

- Дуже багато експертів говорять про те, що українська медична система не витримає. Чи є у нас ресурс міцності?

- Коли я готувався на конкурс на голову Національної служби здоров’я, я багато спілкувався з медиками з глибинки та з волонтерами.

Те, що ми бачимо у заявах чиновників у центрі, дуже відрізняється від справжньої ситуації в регіонах. На жаль, справді були дуже жахливі ситуації, коли цілі регіони тижнями стояли з нулем ліжок у всіх основних лікарнях. Справді відбувалися ситуації, що знімали з ІВЛ людей, які мали менші перспективи вилікуватися, ніж молоді люди, які надходили.

- Про це від початку говорили, що лікарям колись доведеться робити такий вибір.

- Сортування, вибір. Однак, на жаль, у чиновників, які керують Міністерством охорони здоров’я, такої картини немає. Вони вірять цим фейковим цифрам, які їм малюють в регіонах. Тобто регіон зацікавлений в тому, щоб бути не в червоній зоні, а, наприклад, у жовтій. І через це там малюють фейкові ліжка, яких насправді немає. Через це уряд залишає регіон в жовтій зоні, а люди не мають куди потрапити під апарати і на ліжка. Відповідно, літні люди чи люди з більшим букетом захворювань опиняються в тій категорії, яку прирікають на смерть.

Це жахливо. А зараз буде ще гірше, тому що ми бачимо удвічі більшу госпіталізацію та у півтора рази більшу реанімацію у Шотландії. Ба більше, через всі ці тендери, на яких заробляли чиновники, купували кисневі концентратори, які теоретично можуть запрацювати, їх можуть роздати пацієнтам. Поки цього не відбувається, це теж дуже сумно і дико. Однак можливо, що колись їх почнуть роздавати. Тоді люди просто помиратимуть вдома: на кисні, однак без лікування.

Лікування – це не лише кисень, а комплексні заходи, які медики виконують у своїх відділеннях. А тут будуть казати: в нас є цифри, в нас є ліжка. Утім насправді люди будуть помирати вдома.

Фото: Getty images

- В Ізраїлі, наприклад, скасували масковий режим. Яка там ситуація?

- По-перше, в Ізраїлі зараз все починають повертати назад. І це свідчить про те, що весь оптимізм дуже передчасний і продиктований фармою. Бо фармацевти дуже добре продали свої вакцини і законтрактували їх наперед. Однак це фактично заробляння на мріях та оптимізмі.

А що буде насправді? Фахівці оцінюють, що швидше за все нам доведеться вакцинуватися новими вакцинами. Це буде постійний процес. Вірус, швидше за все, буде дуже суттєво змінений вже наприкінці цього року і у наступному. Все це поки досить непередбачувано.

В Ізраїлі, відповідно, серед дорослих, які захворіли, половина була провакцинована. Вони зробили дуже добру роботу, провакцинувавши значну частку людей – здається, 80% дорослого населення. Тобто це добра робота уряду. Відповідно, у них не так багато людей помиратиме. Однак зрозуміло, що смерть – це не єдиний вихід з цієї хвороби. Кожна нова інфекція залишає свій слід в організмі. Це додаткові наслідки та ускладнення.

- Тобто вірус зараз переграє людство?

- Поки так. Треба зрозуміти, що людство поки не почало рухатися. Є така дуальність: предмети і процеси. Ми поки намагаємося предметами перемогти: купуємо вакцини, ящики з концентраторами, якісь ліжка. Однак вірус працює на процесах. Нам потрібно змінити процеси роботи, відпочинку, лікування, захисту й профілактики. Це ті речі, які великі світові компанії та деякі українські компанії вже зрозуміли. Вони працюють вже на процесах.

Мою компанію дуже часто запрошують великі компанії в Україні, щоб ми будували їм процеси протиепідемічного захисту. Колись ми захищалися від загрози у вигляді охоронців зі зброєю чи відеоспостереженням. Зараз вже новий час, потрібно захищатися епідеміологами. Це більш агресивна небезпека.

- Вірус якось підлаштовується під ті вакцини, які в нас наразі є?

- Зараз ми фактично увімкнули у вірусу режим супер інтенсивної еволюції. Ми взяли найбільш розвинені країни – той самий Ізраїль, де 80% дорослих провакциновано, а 20 – ні, а є ще й діти, яких не вакцинували. Тобто умовно 50/50 – вакциновані і невакциновані. Вірус починає інтенсивно розмножуватися серед невакцинованих, тому що знімаються маски та інші заборони. Він там функціонує, і він весь час намагається проникнути всередину людей, які вакцинувалися. Тобто пробити цю оборону. В деяких випадках це вдається завдяки певним мутаціям. Відповідно, звідти віруси стрибають назад до невакцинованих людей. І там вони інтенсивно починають розмножуватися. Як свого часу з антибіотиками, ми зараз створюємо прискорену еволюцію.

- Є думка, що нам треба привчатися жити з цим вірусом.

- Так, це те, що я кажу. Потрібно змінити процеси. Нам треба змінити інженерні системи, як ми вентилюємо приміщення, перестати економити на цих примітивних вентиляторах, які мають стояти в шахтах і закидати нам свіже повітря до приміщення. Нам потрібно змінити принципи роботи, щоб було менше людей в кожній кімнаті, щоб було більше каналів із зовнішнім повітрям. Щоб люди, які не мають сидіти поряд - не сиділи. Частина людей має бути в інших приміщеннях чи вдома. Щоб ми не відпочивали у скупченнях – у пабах, на дискотеках тощо.

- Нам тепер завжди в масках треба буде ходити?

- Або просто більше часу проводити тільки у своїх родинах чи серед обмеженого кола друзів.

- Всі ці рекомендації, які були від початку, ще актуальні?

- Це дуже цікаве питання. Від початку заперечувалося питання повітряного шляху інфікування. Це фактично політика і бізнес. Можна дуже добре заробити, по-перше, на дезінфекторах. По-друге, дезінфекція рук – це найдешевший спосіб, хоч щось можна було робити.

Фото: pixabay.com

Однак від початку було зрозуміло, і моя команда теж для наших клієнтів будувала ці захисти, що повітря – найголовніше. Є, наприклад, розслідування в Австралії. По камерах у супермаркеті побачили, що близько один від одного пройшли дві людини. Вони, здається, були в масках, але тут важливо інше. Фактично вони секунду дихали одним повітрям – не більше. І людина, яка мала інфекцію, передала її тій, яка була здоровою - і це доведено.

Питання саме у спільному повітрі. Навіть коротких моментів може вистачити. Тому ми повинні бути не в масках, а в респіраторах, ми повинні бути в приміщеннях, де відбувається інтенсивний обмін повітря ззовні, а не циркуляція кондиціонером одного й того ж повітря.

- В МОЗ Ізраїлю заявили про неефективність вакцини Pfizer у зв’язку із поширенням штаму "Дельта". Проти легких форм ефективність знизилася до 64%. Вакцини робили доволі швидко, бо була нагальна потреба. Чи будуть їх модернізувати або ж відмовлятися від них? Від Pfizer уже люди вмирають.

- По-перше, всі ці цифри поки що робляться дуже емпірично. Робили якісь клітинні культури, їх заражали вірусом, заливали плазму з антитілами. І ті розведення плазми оцінювали – скільки відсотків може бути ефективність.

Історія в Ізраїлі – лише зараз оцінили більш-менш реальну картину, як вакцина захищає людей від "Дельти". Дуже ймовірно, що ця цифра може бути навіть завищена. 64 відсотки – це цього тижня. Наступного тижня, можливо, ми ще щось знайдемо, і буде 30 або 70.

Ми поки мало знаємо про реальність. Ми знаємо, що вакцина – наша єдина зброя крім протиепідемічних заходів, які просто дорогі і ніхто їх не розуміє. Тому треба використовувати ці вакцини.

Наступні версії вакцини будуть тоді, коли світ зрозуміє, що ці версії не дуже допомагають. Це все питання грошей. Якщо компанія вклалася у виробництво цього, вони будуть просувати це до останнього патрону, тому що на цьому можна заробити кошти. Інші вакцини – це нові клінічні дослідження.

- Тобто все з нуля треба починати? Хіба не можна модернізувати існуючі вакцини?

- Не зовсім. МРНК послідовність перебудувати – це взагалі нічого. Це як на друкарській машині передрукувати текст. Саме виробництво іншої послідовності можна зробити дуже дешево. Однак питання знову по клінічному дослідженню. Це 40 тисяч людей потрібно по всьому світі набрати, заплатити їм за те, що будуть за ними спостерігати. Зазвичай такі дослідження півмільярда доларів коштують. Ніхто не захоче вкладати, поки не буде відмови урядів від старих вакцин. Зараз ідуть слідом вакцини від Sanofi і JSK. Можливо, вони будуть кращими. Будемо на це сподіватися.

- В Ізраїлі наголошують на тому, що найбільше хворих – серед невакцинованих. Утім хворіють і ті, хто вже отримав обидва щеплення. Але у них перебіг значно легший.

- Справді, швидше за все, вакцини працюють на те, щоби знизити важкість хвороби – вберегти від смерті і зменшити потребу в лікуванні суттєвих проблем у лікарнях. Будемо дивитися, тому що, наприклад, в Британії зараз дуже суттєва хвиля звернень по допомогу. Там дуже багато госпіталізацій попри те, що у Британії провакциновано, здається, 67% дорослих.

- 86% отримали щонайменше одну дозу.

- Значну частину дорослих провакцинували, а перехворіли, цілком імовірно, близько 50% взагалі. Там за непрямими ознаками експерти рахували, що десь половина населення вже перехворіла.

Тим не менше, бачите, зараз там знову десятки тисяч хворих щодоби. І вони очікують, що буде до 100 тисяч нових випадків за день, бо вже є хвиля госпіталізацій.

Потрібно бути готовими до нового загострення. Потрібно будувати протиепідемічну систему, розвивати госпітальну систему, систему пропаганди, комунікацій. В журналі Science було дослідження про те, що діти виділяють таку ж вірусну дозу, як і дорослі. В Ізраїлі почали вакцинувати дітей, тому що діти дуже суттєво рухають цю пандемію.

- В Україні діти дуже часто не мають засобів індивідуального захисту.

- Ось діти і хворіють, передаючи вірус дуже суттєво. Звичайно, коли люди в приміщенні, вони можуть захотіти щось випити. У Австралії в магазині секунди вистачило, щоб підхопити хворобу зі спільного повітря. Діти виділили, можливо, вірусні частинки, які літають в повітрі, а дорослий зняв маску, щоб щось випити, вдихнув – і все. Далі цей дорослий може опинитися у лікарні під ШВЛ.

Фото: Getty images

- Вірус, як аерозоль, може знаходитися у повітрі?

- В тому і справа, що ми дихаємо, виділяємо маленькі частинки, які висять у повітрі - і ми щось кажемо, кричимо. Навіть досить великі краплі можуть висохнути в повітрі і перетворитися на такі великі кульки, які висять і далі рухаються із нашим пересуванням чи протягом переносяться. Це суттєва загроза.

- Давайте поговоримо про нашого північного сусіда. Звідти до нас може прийти дуже серйозна загроза. У Росії щодня помирає рекордна кількість пацієнтів із коронавірусом. Наскільки це може становити загрозу для нас?

- Дуже правильне питання, тому що ми весь час обговорюємо Ізраїль чи Британію, де суттєва частка населення вакцинована. А насправді нас чекає доля країн, що розвиваються. Тієї ж Індії, тієї ж Російської Федерації чи, наприклад, Індонезії. Кордони – це болюче питання. Розумний підхід – це змінити в'їзд до країни, тому що досвід того ж Сінгапуру показав, що ти можеш бути супер інтенсивною країною всередині, будувати тестування, відстежувати контакти. Однак ти маєш відкриті кордони, і весь час тобі щось закидається. В нас не дуже інтенсивне сполучення з РФ, однак воно все одно є. Той же досвід футбольних матчів: вболівальники з Європи відвідали Санкт-Петербург і закинули в Європу штам "Дельта". Це дуже дивно – півтора року пандемії минуло.

- Як у них із вакцинацією?

- Російська Федерація займається вакцинацією. Швидше за все, "Спутнік" – нормальна вакцина з точки зору ефективності. Однак питання ж не тільки в нормальності вакцини, а в охопленні.

- Там хворіють через низький рівень вакцинації?

- Швидше за все, тяжкі випадки – це невакциновані люди. Тому тут питання в тому, що, маючи інструмент, потрібно вміти ним користуватися. І треба переконати середній прошарок населення в тому, що вакцина - це спасіння, а не якась зброя чи маніпуляція, чи чіпування, чи щось таке.

- Людей зараз мотивують вакцинуватися тим, що залякують?

- Залякувати – не спрацює. Потрібно переконати, змінити хід думок. Бо страхи примушують людей не робити ці кроки. Тобто не вакцинуватися. Потрібно навпаки пояснити, що це єдиний шанс зустріти вірус із внутрішньою зброєю, що це врятує твою бабусю, твого сусіда.

- Вірус може передаватися по вентиляції між квартирами?

- В Нью-Йорку люди, які сиділи вдома під час карантину, інфікувалися. Це не доведено, але швидше за все, це було саме так. Для експертів було зрозуміло, що вентиляція важлива, і що повітряний шлях тут працює.

Під час епідемії SARS ще у 2002-2003 роках був випадок, який доведений науково, коли в житлових комплексах через вентиляцію були інфіковані мешканці, які не спілкувалися одне з одним. Це працює, і це було зрозуміло для експертів. Однак ВООЗ, ЦКЗ, всі світові агенції це заперечували. Тому що коли ти кажеш це публічно, ти одразу береш на себе зобов’язання перебудувати інженерні системи в дитячих садочках, школах, лікарнях. Ніхто не хоче цього робити.

- А що в нас з грошима? Яка зараз ситуація в Національній службі здоров’я, і як це вплине на підготовку до тієї ж "Дельти"?

- Взагалі у нас НСЗУ є одним із факторів розрухи і нестабільності в системі охорони здоров’я, на жаль. Вони створили технічний дефолт цієї весни. Тобто квітень-травень лікарні стояли без надходження грошей. Спочатку було запізнення десь на 85%, потім його поступово почали скорочувати. Однак досі ковідні лікарні профінансовані лише на 67% за квітень-травень. Це дані станом на 25 червня. Тобто 67% лише сплатили тим, хто боронив країну ще в квітні. Це повна зневага і нестабільність. Як повинні поводитися ці лікарні, коли в серпні та вересні почнеться нова хвиля?

- НСЗУ – центр, який розподіляє на все кошти?

- Питання не тільки в грошах - це певні стимули і формування мережі. Фактично МОЗ зараз виконує лише представницьку функцію. Насправді керує охороною здоров’я НСЗУ, де 75% ставок не заповнені, яка затримала кошти на два місяці по всій країні, яка з ковідної мережі лікарень зараз залишила лише половину. Навіть найкращі інфекційні лікарні, які сильно прокачали своє обладнання, викинуті з ковідної мережі і часто не мають навіть сплачених рахунків за попередній період.

Зараз керівник НСЗУ знову втік. Це вже друга ситуація, коли керівник втікає перед складнощами, з якими він не впорався. Перед цим це зробив Олег Петренко. Конкурс в НСЗУ за останні два роки проводився чотири рази. І досі не визначено очільника, який візьме на себе відповідальність. Востаннє міністр охорони здоров’я просто сказав, що не зміг призначити.

- Це цей міністр чи попередній?

- Цей міністр – Ляшко. Минулої п’ятниці він сказав, що з першого разу не зміг.

- Ковідні підвищення для лікарів іще актуальні? Лікарі їх отримують?

- Взагалі з нового фінансового року, який почався з квітня, НСЗУ сказала, що всі ці доплати – це вже проблема лікарень, ми на них кошти давати не будемо. Ми трохи переграли тарифи, ми вам скидаємо за те, що ви напрацювали, а ви там якось метушіться і знайдіть самі кошти на ковідні доплати. Фактично ці ковідні доплати перестали існувати, тому що головні лікарі намагаються якось балансувати і вижити. Вони бачать, що кошти затримуються, що з таким керуванням НСЗУ незрозуміло, як ми взагалі осінь пройдемо. Вже станом на зараз ковідні пакети витрачені десь на 74%. У нас тільки половина року минула.

- Ковідні пакети – це що?

- НСЗУ отримує 127 млрд гривень на рік бюджет на лікування. Він розділений на певні пакети, які станом на кінець травня витрачені на 74%. Як вони сподіваються за ці 26% профінансувати другу половину року – незрозуміло.

Чому вони мовчать і не комунікують з урядом, з президентом чесно, об’єктивно? Як вони сподіваються взагалі з таким фінансовим плануванням, запізненням протягнути до кінця року – незрозуміло. Як вони сподіваються зустріти цю хвилю? Четверта хвиля іде з великою госпіталізацією.

Це сумні питання. Сюди потрібно запрошувати найкращих. Люди з НСЗУ, які там варяться кілька років, уже показали свій результат. Потрібно перезавантажити цю службу. Сподіваюся, президент зверне на це увагу, і будуть якісь рішення.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів