RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна в "зеленому списку" Євросоюзу: як тепер будемо подорожувати до Європи

ЄС повернув Україні безвіз, але не всюди ним можна скористатися

ЄС повернув Україні безвіз, але не всюди ним можна скористатися Фото: pixabay.com

Туристична Європа стає все ближче для українців. Рада Європейського Союзу включила Україну в список третіх країн, для громадян яких рекомендовано скасувати обмеження на поїздки в Євросоюз. "Безпечними" для ЄС ми стали завдяки низьким темпам поширення ковіду в країні. Як тепер зміняться правила перетину кордонів з країнами Євросоюзу і чи надовго збережеться туристичний лібералізм - з'ясовував "Апостроф".

Поки лише рекомендація

Свої рекомендації по включенню третіх країн в "зелений список" Рада ЄС переглядає кожні два тижні. Європейці дивляться на динаміку пандемії в третіх країнах і на основі цих даних ухвалюють рішення.

Критерії для включення країни в "зелений список": менше 100 нових випадків заражень за 14 днів на 100 тисяч населення. І, насправді, цим критеріям Україна відповідала ще 1 липня, коли список переглядався. Але, мабуть, в ЄС не надто довіряють нашій офіційній статистиці захворюваності, і Україна не стала "безпечною" в розумінні Євросоюзу. Тепер ситуація змінилася. Що це означає? Їздити в Європу можна буде так само легко, як раніше? На жаль ні.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, автоматичної можливості в'їзду на територію всіх держав-членів ЄС не буде. Справа в тому, що "Рішення Ради ЄС носить рекомендаційний характер для держав-членів, які ухвалюють остаточне рішення про включення третіх країн в національні "зелені списки" відповідно до епідемічної ситуації у своїй країні", - зазначив глава українського МЗС.

І тепер українським дипломатам в ЄС доручено оперативно провести переговори з кожною окремою країною для включення України в національні "зелені списки".

Втім, на думку заступника голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимира Царука, більшість країн-членів ЄС прислухаються до рекомендацій Ради Євросоюзу.

"Так, це рекомендації, але, як правило, ці рекомендації беруть до уваги країни, тим паче, з такого питання. Думаю, проблем не буде, адже в Європі дивляться реально на ситуацію, яка склалася на ринку. І якщо Греція пускає українських туристів тільки по ПЛР-тесту, не вимагаючи вакцинації, то чим інші країни гірші? Тим паче, що українці зараз досить активно подорожують: б'ють рекорди по Туреччині, добре їздять до Греції. Тому я думаю, що Італія, Іспанія зараз прийматимуть туристів з України з ПЛР-тестами", - пояснив "Апострофу" Царук.

Що може змінитися

Якщо країни-члени ЄС дійсно виконають рекомендації Ради, то яких туристичних послаблень варто очікувати українцям?

Що стосується наших сусідів, то, наприклад, в Польщу заборонено в'їжджати українцям з туристичними цілями. Такий дозвіл може з'явитися, але з певними обмеженнями. Зараз для іноземців, котрі в'їжджають до Польщі, передбачений 10-денний карантин, а хто захоче проводити свою відпустку в самоізоляції? Але є нюанси: громадяни ЄС, зони Шенгену і Туреччини (з турками у поляків особлива угода) можуть не йти на карантин, якщо пройшли повний курс вакцинації, вже хворіли ковідом і можуть це документально підтвердити або мають на руках негативний тест на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до перетину кордону. Громадяни інших країн не можуть в'їхати до Польщі по тесту: потрібен карантин. Відповідно, ПЛР-тест і може стати тією умовою, при якій поляки пускатимуть в країну туристів з України. Однак на сьогоднішній день, як пояснили "Апострофу" в українському посольстві у Польщі, правила в'їзду поки залишаються незмінними.

Словаччина також не пускає наших туристів, а ті категорії наших громадян, яким дозволено в'їзд (мають дозвіл на проживання, родичі, студенти) повинні бути або вакциновані або надати негативний тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 годин до виїзду. Очевидно, ці вимоги можна вживати і до туристів. Однак в консульському відділі посольства Словаччини "Апострофу" пояснили, що поки немає інформації про те, що правила в'їзду для українців якось змінилися.

Угорщина пускає всіх українців з так званим паспортом вакцинації. Якщо його немає, то потрібно здати два тести з різницею видачі в 48 годин. Але Угорщина визнає тільки тести, зроблені у себе. У разі, якщо для українців будуть туристичні послаблення, угорці, очевидно, використовують механізм пропуску, який діяв під час проведення Євро-2020: ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до в'їзду.

Румунія всіх іноземців відправляє на 14-денний карантин. Уникнути його можна тільки надавши паспорт повного курсу вакцинації. ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до в'їзду, може бути підставою для перебування в Румунії не більше 3 днів, та й то у невідкладних справах. Але для громадян країн ЄС жодного карантину немає. Ймовірно, для туристів з України Румунія обмежиться лише ПЛР-тестом.

Що стосується популярних туристичних напрямків країн Західної Європи, то, наприклад, в Італію українцям взагалі заборонений в'їзд з туристичними цілями. Але, наприклад, для громадян Канади, яка перебуває в "зеленому списку" ЄС, в'їзд дозволений при наявності паспорта вакцинації або негативного тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до в'їзду. Якщо Україна увійде в "зелений список" Італії, то, ймовірно, аналогічні вимоги будуть пред'являтися і для наших громадян. Але поки цей напрямок закритий, і туроператори не можуть запропонувати нічого.

"Італія зараз повністю закрита. Поки не буде офіційного підтвердження з італійської сторони, продажу турів до Італії не буде. З Західної Європи єдине що зараз відкрилося - це Мадейра. Туди досить буде лише негативного тесту", - розповіли "Апострофу" в офісі одного з туроператорів Києва.

Іспанія і Німеччина пускають іноземців за паспортами вакцинації або з довідкою про перенесену коронавірусну хворобу (лише Іспанія). Послабленням в такому випадку може бути ПЛР-тест.

Облікова міграція

Втім, як би країни ЄС не лібералізували національні правила в'їзду для українців, за два тижні Рада Євросоюзу знову перегляне свої рекомендації і Україна, як увійшла в "зелений список", так з легкістю може і вилетіти з нього.

"У випадку погіршення епідеміологічної ситуації, країни можуть бути виключені зі списку", - зазначив Дмитро Кулеба.

Чи варто в таких обставинах взагалі планувати відпустку в Європі?

"Ризик завжди є, - погоджується Царук. - Але ми вже це проходили. Якщо Україна знову потрапить в "червону зону", то буде перенесення турів на більш пізній термін або авіакомпанії зможуть перерозподілити квитки на інші напрямки. Варіантів маса. Головне зараз зробити прецедент, щоб пускали з ПЛР-тестами. Туризм дуже швидко відновлюється, країни стежать одна за одною і всі хочуть піднімати економіку, зокрема, і за рахунок туризму".

Втім, за останнім прогнозом НАН України, в найближчі два тижні: з 14 по 27 липня, в країні не варто очікувати погіршення епідеміологічної ситуації.

"Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків становитиме 468 (в середньому на добу, - "Апостроф") протягом тижня 14-20 липня і 442 протягом тижня 21-27 липня", - зазначають в НАН України.

Тобто в найближчі два тижні турбуватися нема про що, а ось потім...

"Певну стурбованість викликає стрімке падіння середнього віку хворих і померлих. Такий демографічний зсув може вказувати на майбутнє зростання захворюваності", - резюмували в НАН України.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Новини партнерів