RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто замовив активістку Ешонкулову: ЗМІ дослідили, до чого тут Корбан і Філатов

Версії нападу на правозахисницю в Дніпрі

Версії нападу на правозахисницю в Дніпрі Фото: Gennady Korban / Facebook

Вибиті зуби, спотворене обличчя і зламаний ніс: 15 липня у Дніпрі двоє невідомих жорстоко побили правозахисницю Наталію Ешонкулову. А на початку місяця у місті група молодиків, що назвалися представниками КП "Муніципальна варта", напали на журналістів телеканалів Д1 та ОТВ, що висвітлювали дії комунальників. Збіг обставин чи боротьба кланів? За даними видання "Ділова столиця", місцеві активісти вважають, щоміж двома епізодами є зв’язок. Пропонуємо увазі читачів текст матеріалу ДС.

Замах на активістку

Увечері 15 липня правозахисницю Наталію Ешонкулову атакували невідомі. Двоє чоловіків били жінку ногами по обличчю – у потерпілої зламаний ніс, вибиті зуби й розсічене обличчя, у лікарні їй діагностували черепно-мозкову травму й струс мозку.

Того ж вечора сама Наталія оприлюднила відео, де назвала ймовірних замовників замаху, і це – відомі у Дніпрі персони. Зокрема, екс-заступник мера міста Віталій Мархасін та бізнесмени Еміль Арутюнян і Олександр Петровський.

"Після того, як я написала заяву на "Умку", Віталія Мархасіна, Олександра Петровського, Еміля Арутюняна на мене було скоєно цей напад. Я вимагаю проведення розслідування. Якщо зі мною щось трапиться, я звинувачую у своїй смерті Олександра Петровського, Еміля Арутюняна і Віталія Мархасіна", – зазначила правозахисниця.

За фактом нападу розпочато кримінальне провадження за статтею "замах на умисне вбивство" та ініційовано досудове розслідування. А мер Дніпра Борис Філатов звернувся до новопризначеного міністра МВС Дениса Монастирського із закликом знайти і покарати усіх причетних до побиття.

"Вона публічно назвала основних замовників свого побиття. Весь Дніпро знає, що у них був прямий конфлікт. Денисе Анатолійовичу, тепер ця справа – справа Вашої честі", – наголосив міський голова.

Кривавий липень у Дніпрі: за півмісяця – два побиття

Цікаво, що 3 липня у Дніпрі сталось ще одне резонансне побиття: на місці демонтажу рекламних конструкцій у середмісті група невідомих напала на журналістів телеканалів ОТВ і Д1. При цьому молодики відрекомендувались як представники КП "Муніципальна варта": це комунальне підприємство у Дніпрі неофіційно називають "приватною охороною мера".

За словами медійників, працівники КП "Муніципальна варта" били їх руками й ногами, розтрощили кілька автівок, відібрали у журналістів камеру й зламали її. В Обласній клінічній лікарні імені Мечникова у оператора Д1 Сергія Файзуліна діагностували закриту черепно-мозкову травму і пошкодження горла.

Зауважимо, телеканал Д1, який, за данними ЗМІ, неофіційно належить Олександру Петровському, є опозиційним до мера Дніпра і неодноразово випускав в ефір сюжети, присвячені корупції у міській владі.

Повідомляється, що представники телеканалу ОТВ звернулися до президента й голови МВС з проханням "відреагувати на кричущі порушення свободи слова і свавілля мера міста Бориса Філатова", а також закликали керівництво правоохоронних органів Дніпра та області "надати доручення припинити застосування насильства з боку підконтрольного Борису Філатову КП "Муніципальна варта".

Як пов’язані між собою ці два епізоди?

Якщо відкинути випадковий збіг, побутові конфлікти й відверто конспірологічні теорії про розхитування ситуації в місті "третьою стороною", у Дніпрі циркулюють дві основні версії пояснення резонансних подій.

Перша версія: жорстока розправа над Наталією Ешонкуловою – це своєрідна симетрична "відповідь" Філатову з боку Петровського і Ко на побиття журналістів і телеоператора Д1.

Цю версію підтверджують свідчення потерпілої, яка прямо назвала прізвища тих, хто, на її думку, може бути зацікавлений у її фізичному усуненні (адже йшлося саме про замах на вбивство – жінку врятувала лише поява сусідів).

Ось як пояснює це сама правозахисниця: "Ні для кого не секрет, що я намагаюся в співтоваристві з іншими постраждалими від рейдерства, протидіяти бандитизму. І зовсім нещодавно я мала необережність направити кожному депутату ВР листа з проханням обмежити волю не лише "Умці", а й іншим свавільникам, які кошмарять регіон".

Версія замаху на активістку опонентами мера Дніпра, під яких вона "копала", на перший погляд, лежить на поверхні. Але, з іншого боку, навіщо Петровському й Мархасіну так явно підставлятись? Та ще й майже одразу після історії з побиттям "муніципалами" медійників з Д1?

Тому існує друга версія: побиття Ешонкулової замовила сторона Філатова (чи, скоріше, його неофіційного патрона Геннадія Корбана), аби дискредитувати противників та відволікти увагу суспільства від нападу на журналістів. А з пані Наталії зробили "сакральну жертву".

За словами прибічників цієї версії, силовий стиль конкурентної боротьби характерний саме для команди Корбана й Філатова. Варто згадати фізичне протистояння біля дніпропетровського ринку "Озерка" у 2006 року та рейдерське захоплення Одеського нафтопереробного заводу у 2014-му.

Чи, наприклад, викрадення у 2014 році тодішнього голови Держкомзему Сергія Рудика. Організатором злочину сам Рудик назвав Геннадія Корбана. Останній повністю визнав свою провину в цьому епізоді та згодом уклав із Рудиком мирову угоду й отримав вирок – три роки умовно.

Закидають пану Геннадію й численні спроби силового тиску на медіа. Торік невідомі чоловіки, у яких упізнали охоронців Корбана, заблокували машину родича гендиректора все того ж каналу Д1, після чого спробували залякати журналістів.

А у 2017 році інцидент у будівлі виконкому Дніпровської міськради за участі Філатова, його заступника Михайла Лисенка та представника одного з місцевих ОСМД Сергія Варфоломея закінчився госпіталізацією останнього. Пан Варфоломей повідомив, що удар в обличчя йому завдав безпосередньо мер. Утім, сам Філатов це заперечував.

На користь версії про сплановану Філатовим-Корбаном акцію свідчить і те, як швидко медіа, орієнтовані на місцеву владу Дніпра, підхопили і розкрутили тему побиття правозахисниці.

"Відразу включилися всі куплені Корбаном і Філатовим ЗМІ, боти почали масово коментувати під постом Ешонкулової, роблячи у всьому винуватим Петровського, який взагалі не знає, хто така Ешонкулова", –коментує голова ГО "Рух за громадську справедливість" Геннадій Бутенко.

Сама Наталія у своєму фейсбуці назвала цю версію "маячнею" й "зміщенням градусу уваги". Утім, не виключено, що активістку могли використати.

У будь-якому разі, знайти й покарати реальних замовників та організаторів кривавого злочину, попри їхній високий статус і політичну вагу – дійсно принципова справа для правоохоронних органів та особисто для новоспеченого очільника МВС Дениса Монастирського. Громада Дніпра вимагає й об’єктивного та неупередженого розслідування нападу на журналістів з боку так званих "муніципалів".

Адже ситуація, коли працівники ЗМІ, активісти та й просто пересічні громадяни бояться вийти на вулиці, бо можуть стати жертвами тітушок, – неприпустима для сучасної правої держави.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Новини партнерів