RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чекати залишилося (не)довго: коли Україну знову закриють на карантин

Спалах COVID-19 вже може бути, просто ми про нього поки не знаємо

Спалах COVID-19 вже може бути, просто ми про нього поки не знаємо Фото: Getty images

Щойно Україна увійшла в "зелену зону" ЄС, і громадяни знову почали користуватися перевагами безвізу і відкритих кордонів, як над країною нависла чергова загроза локдауну. Регіони України за кількістю госпіталізацій поступово підбираються до показників "червоного" рівня епідеміологічної небезпеки, в НАН України прогнозують різкий стрибок захворюваності, а штам "Дельта" вже офіційно зареєстрований у Києві. У такій ситуації у епідеміологів не виникає сумнівів, що в країні буде черговий локдаун. Ключове питання лише в тому: КОЛИ це станеться. Відповідь на це питання шукав "Апостроф".

Скільки хворих?

На даний момент офіційна статистика захворюваності в Україні - не привід для паніки: трохи більше тисячі випадків в середньому за тиждень. Проти 19 тисяч випадків за день на піку пандемії в квітні, це, звичайно ніщо. Але!

По-перше, за словами епідеміолога Андрія Александріна, українська статистика не відображає реальної картини епідемії.

"Пан Віктор Ляшко маніпулював даними, продемонструвавши гарну картину під час свого приходу на пост міністра охорони здоров'я. І у нас вийшов статистичний казус, коли кількість госпіталізованих перевищувала майже місяць кількість вперше виявлених заражених. Такого бути не може. Наприклад, в США і Великій Британії різниця між госпіталізованими і виявленими випадками ніколи не перевищувала 4,5%. Якщо кількість госпіталізацій приблизно 5% від виявлених випадків (це світові тренди), а у нас на сьогодні госпіталізовано 402 особи (станом за добу 21 липня, - "Апостроф"), то в день ми повинні реєструвати близько 8 тисяч випадків", - пояснив "Апострофу" Александрін.

Більш того, на думку старшого наукового співробітника відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. А.В. Палладіна НАН України Володимира Галицького, реальний підйом захворюваності вже почався і триватиме.

"Система виявлення нових випадків у нас працює погано і з великими затримками. По-перше, зараз період відпусток і люди з легкими випадками перебігу хвороби не поспішають звертатися до лікарів, та й у лікарів період відпусток. По-друге, епідеміологічні розслідування у нас не ведуться, контактні практично не виявляються. Спалах захворюваності вже може розгоратися, а ми про це ще не знаємо", - додає "Апострофу" Галицький.

До речі, ми могли про неї знати раніше.

"Інститут мікробіології НАН України неодноразово звертався до уряду і Міністерства охорони здоров'я, про те, що вони готові виділяти штам "Дельта", у них є фахівці, просто треба фінансування на закупівлю тест-систем. Кабмін обіцяв, але так нічого й не дав", - підкреслив Александрін.

Побоювання експертів підтверджує і група вчених НАН України з моделювання проблем, пов'язаних з пандемією коронавірусу. Вчені запевняють, що країна пройшла фазу зниження захворюваності і попереду тільки зростання - і навіть загроза "вибухового зростання" темпів захворюваності в зв'язку з поширенням штаму "Дельта".

"За останній тиждень виросли одразу три ключових епідеміологічних показники, які відображають епідемічну динаміку: кількість позитивних ПЛР-тестів, кількість нових госпіталізацій і кількість нових зареєстрованих випадків захворювання. При цьому кількість позитивних ПЛР-тестів за тиждень виросла одразу на 16,6%", - зазначає група вчених у своєму повідомленні.

Експрес тестування на COVID-19 Фото: УНІАН

Чи допоможе вакцина

Але в Україні ж повним ходом йде вакцинація: більш півтора мільйона осіб отримали дві дози вакцини, а імунопрофілактика в сумі з колективним імунітетом (в РНБО його оцінюють на рівні 33%) в теорії повинна не допустити "вибухового зростання" захворюваності.

Подивимося на динаміку пандемії в інших країнах, де зараз спостерігається підйом захворюваності.

Так, у Великій Британії середня кількість захворілих за тиждень становить близько 45 тисяч осіб. Захворюваність почала різко зростати з початку червня. Тобто минуло півтора місяці до виходу на пік зараження. При цьому, у Великій Британії 53% населення повністю вакциновані. На початку червня, коли крива захворюваності почала зростати, повністю вакцинованих британців було близько 40%, але це не допомогло уникнути спалаху пандемії.

В Ізраїлі повністю вакцинованих громадян 56%. Ще в кінці травня - початку червня рахунок нових випадків в цій країні йшов всього на 2-3 десятка осіб в день. Зараз майже півтори тисячі. Таким чином, всього за місяць в Ізраїлі відбулося різке зростання.

Більше 60 тисяч нових випадків заражень зафіксовано 20 липня в США при рівні повної вакцинації 48%. Ще на початку червня статистика була не такою загрозливою: 10-15 тисяч нових заражень в день.

Так чому ж в країнах з високим рівнем вакцинації все одно зростає захворюваність?

"Вакцини зможуть захистити від важких і смертельних випадків, - пояснює Галицький. - В ідеальному випадку шляхи потрапляння вірусу і введення вакцини повинні збігатися. У випадку з коронавірусом вірус потрапляє в організм через слизові, а вакцину вводять внутрішньом'язово. Тому вакцина створює захист у внутрішньому середовищі організму, коли вірус потрапляє в кров і намагається поширитися, його зустрічають антитіла і знищують. Але це не може попередити саме зараження".

"Так, ми бачимо, що в Західній Європі зараз багато людей хворіє, але ніхто не вмирає, зокрема завдяки вакцинації", - додає "Апострофу" імунолог Андрій Волянський.

Пункт вакцинації, Франція Фото: Getty images

Коли і яким буде новий локдаун

Коли ж Україну накриє хвиля заражень і новий локдаун? Проаналізувавши вище західні тренди поширення інфекції, можна зробити висновок, що і Україні достатньо одного-двох місяців, щоб вийти на високі показники захворюваності і тоді "привіт, локдаун".

"Підйом захворюваності буде однозначно в жовтні, з початком холодного сезону. Але і зараз є передумови до того, що він буде явно виражений вже в найближчі дні і може мати навіть вибуховий характер. Справа в тому, що штам Дельта вже в країну занесений і це лише питання часу, коли він почне швидко поширюватися", - додає імунолог Андрій Волянський.

Втім, на думку Галицького, ситуація може радикально погіршитися в серпні.

"На пік хвиля захворюваності вийде в кінці липня - на початку серпня. І це може бути дуже різке зростання. Катастрофічне. Населення у нас недостатньо вакциноване, тому важких випадків буде багато. Потім ми плавно перейдемо в осінню хвилю, яка затягнеться до грудня, - зазначає Галицький. - Кількість нових випадків зараження на добу на піку може бути можна порівняти з весняною хвилею (на піку в квітні понад 19 тисяч, - "Апостроф"), і навіть більше. У країнах Західної Європи, наприклад, зараз захворюваність співмірна з весняною хвилею, а в деяких країнах показники були навіть вищі".

Яким буде новий локдаун: тотальним або регіональним, як влада вже практикувала цієї весни? У МОЗ запевняють, що будуть дотримуватися алгоритмів адаптивного карантину, коли ті чи інші регіони по черзі посилюють обмеження, залежно від епідемічної ситуації на місцях.

Дійсно, відносно легкі випадки перебігу захворювання дозволяють вакцинованій Європі не закриватися на повний карантин. Але експерти не радять розраховувати, що за таким же "м'яким" сценарієм піде Україна, де рівень вакцинації вкрай низький.

"Ми, на жаль, підемо за сценарієм РФ, якщо не буде гірше. У нас охоплення вакцинопрофілактикою менше 4%, в Росії 12% і то ми бачимо, як в РФ постійно встановлюються рекорди по госпіталізації і смертності. Я вже чув інформацію, що готуються чергові обмежувальні заходи і локдаун готується в Україні", - зазначає Андрій Александрін.

А новий локдаун - нові втрати для економіки. Якими вони можуть бути?

"Всі підрахунки аналітиків і НБУ показали, що кожен локдаун знижує річний ВВП на 0,4-0,6%. Це якщо локдаун регіональний. Якщо локдаун повний, то можна говорити про 1% ВВП. Причиною такого ефекту є зниження ділової активності, неможливість реалізувати низку товарів, або просто психологічне перенесення бізнес-питань та інвестицій на період після карантину", - пояснив "Апострофу" економіст Андрій Блінов.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Арсенал - Челсі: онлайн трансляція "українського дербі" в Англії

Прямий ефір з Лондона - топ-матч чемпіонату Англії АРСЕНАЛ - ЧЕЛСІ - дивитись онлайн

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Новини партнерів