RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"У 50 років я стала бомжем": як в ОРДЛО "віджимають" квартири переселенців і чим це загрожує

Росія готує Україні чергову підлість на Донбасі

Росія готує Україні чергову підлість на Донбасі Фото: Getty images

Окупанти на Донбасі перейшли від погроз до їх виконання: в ОРДЛО стартував процес продажу "заарештованої", а за фактом краденої нерухомості переселенців. Бойовики виставили на аукціон житловий будинок площею майже 300 кв м у Ясинуватському районі Донецької області. Таким чином, був створений злочинний прецедент. Яку небезпеку для українських громадян несе велика конфіскація в ОРДЛО і чи існують механізми захисту свого майна - з'ясовував "Апостроф".

Злочинна схема

Про конфіскацію майна переселенців "адміністрації" ОРДЛО почали говорити чи не з самого початку окупації Донбасу в 2014 році. За даними Мінсоцполітики, в Україні налічується майже 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб (і це тільки офіційно зареєстровані ВПО). Ясна річ, що вся їхня нерухомість всі ці роки "муляла" очі окупантам, залишаючись ласим шматком.

Читайте: Продав квартиру - залишився без грошей - житель Донецька про "ринок" нерухомості в ОРДЛО

Правда, верхівка окупаційних адміністрацій про свої квадратні метри подбала вже давно: так, наприклад, фейковий глава ДНР Денис Пушилін багато років благополучно живе в особняку бізнесмена-переселенця Сергія Хановича.

"Приїхали озброєні люди на декількох машинах, з БТРом, сказали, що їм потрібно обшукати будинок, так як у них підозра, що в будинку знаходиться труп. Їх впустили в будинок, відкрили, пройшли разом з ними, переконалися, що ніяких там трупів немає. Вони кажуть, що все одно цей будинок тепер опечатано, і ми будемо проводити слідчі дії. А буквально на другий день туди в'їхав Пушилін", - скаржився в ЗМІ Ханович.

Але крім Пушиліна облагодіяти квадратними метрами, очевидно, необхідно і інших функціонерів "молодих республік". І від натяків і погроз окупанти вирішили перейти до справ.

В активний наступ на власників нерухомості окупанти пішли в квітні цього року, коли фейковий глава ДНР Денис Пушилін видав так званий указ "про прийняття в муніципальну власність безхазяйного нерухомого майна і відумерлої спадщини".

Згідно з цим "указом", будь-яке майно в окупації, за великим рахунком, може бути визнано "безхазяйним" (чіткого визначення не існує). Для цього достатньо лише звернення до місцевої "адміністрації" від юридичної або фізичної особи (наприклад, заява сусіда). Якщо через 30 днів власник майна особисто не з'явиться в окупаційну "адміністрацію" для підтвердження своїх прав, нерухомість буде записана як "безхазяйна", а через рік піде в муніципальний маневрений фонд. А вже з цього фонду майно може бути передано, наприклад, бойовикам ДНР і їх сім'ям. Ось і вся схема.

Очевидно, що повертатися в окупацію для підтвердження своїх прав на майно більшість біженців просто не ризикне. Одна з них - переселенка з Донецька Світлана, у якій окупанти "віджали" квартиру.

"Нам туди їхати не можна. Мій середній син був одним з організаторів і активних учасників протестних мітингів. Їх головного натхненника вбив ножем у горло на мітингу російський зек, - розповідає "Апострофу" Світлана. - Зараз ми знімаємо житло в Україні вже шість років. В Донецьк не їздили. Просто все кинули і поїхали. З порожніми руками. Ручну поклажу (блендери, міксери, праски, одяг) з автобусним перевізником не пропустила українська митниця. У мене зв'язок з "минулим життям" тільки через сусідку. Так ось, сусідка сказала, що принесли величезний рахунок за комуналку за шість років, незважаючи на те, що в квартирі весь цей час ніхто не жив. Оплачувати я не бачу сенсу, так як нам би тут з квартплатою розібратися. Та й в "щасливий результат" цієї війни я слабо вірю, в усякому разі, найближчим часом. Навіщо викидати гроші?! Ось так в 50 років я стала бомжем".

Фото: Getty images

Звичайно, і до "законного" обґрунтування окупанти віджимали нерухомість в ОРДЛО всі ці роки, поки триває військовий конфлікт.

"За цей час всі "смачні" об'єкти вже розхапали, - розповідає "Апострофу" директор "Східної правозахисної групи" Віра Ястребова. - Перш за все забрали бізнеси, комерційну нерухомість, підприємства. Тепер добралися до житлового фонду. Мотивація ухвалення всіх цих квазізаконів - катастрофічно необхідно якось наповнити місцеві бюджети".

Тепер же, коли Пушилін дав команду "можна", окупаційні "адміністрації" розгорнулися на повну. В сепаратистських ЗМІ ще з травня почали з'являтися новини про арешти квартир переселенців. А ось тепер з'явився прецедент, коли конфісковане житло виставили на торги. Реалізує "заарештовану" нерухомість, спеціально створена під цю справу компанія "Схід Трейд Груп", зареєстрована в Донецьку.

Як захистити квартири

Але як бути? Чи існують механізми віддаленого захисту своєї нерухомості? За словами експертів, таких механізмів, на жаль, немає. Віра Ястребова запевняє, що окупанти навмисно створили умови, при яких захистити своє право власності, якщо ти переселенець - неможливо.

"Це свідомо нездійсненні умови. Коли на одній шальці терезів життя і здоров'я, а на іншій майно, то вибір очевидний, - пояснює Ястребова. - Але справа тут ось в чому: незаконні збройні формування з квазізаконами займаються рейдерством. Якщо ви проявляєте ініціативу і дієте в рамках запропонованої ними парадигми, то, відповідно, ви визнаєте незаконні збройні формування і їхні так звані закони. Але я б нікому не рекомендувала їхати туди, так як це може бути приводом для того, щоб заарештувати, затримати, взяти в полон. Нікому не раджу вестися на цю маніпуляцію".

"Коли ми говоримо про територію, де панує повне беззаконня і свавілля озброєних банд, то захистити там, на жаль, нічого не можна. Єдина порада - просто продати своє майно. Але чим далі, тим складніше це буде зробити", - додає "Апострофу" представник Донецької області в тристоронньої контактній групі Денис Казанський.

Експерти радять переселенцям зберігати законні українські документи на право власності. Адже рано чи пізно війна завершиться, і реальні власники нерухомості зможуть повернутися на Донбас.

"Міна" для України

Але є тут один нюанс. Так "укази", "закони", "розпорядження" окупаційних адміністрацій та угоди купівлі-продажу, проведені за правилами окупантів, не мають ніякої юридичної сили.

Фото: Getty images

"Всі ці папірці, видані цими організаціями, не мають ніякої сили. Я можу у себе вдома на принтері такі ж роздрукувати і це буде рівно те ж саме. Це все іграшки, сувеніри, - додає Казанський. - Але той факт, що ці процеси йдуть і об'єкти нерухомості виставляються на продаж, вже говорить про те, що ніякої націленості на реінтеграцію немає, що росіяни не збираються нам віддавати Донбас і всі ці розмови про виконання Мінських угод з їх боку - повна нісенітниця".

Проте деокупація все ж вірогідна. І в теорії, раз "закони" ОРДЛО в юридичному полі - ніщо, то реальні власники просто отримають право володіння своїм майном. Але в реальності все не так просто. Наприклад, проблема незаконно зайнятого житла в ході грузино-абхазької війни за 25 років досі не вирішена. Так, суди стають на бік законних власників житла, але рішення судів просто не виконуються. Таким чином, створюється серйозна напруга в суспільстві.

Аналогічна загроза формується і в Україні.

"Це одна з мін сповільненої дії, яка навіть в разі реінтеграції створить соціальну напруженість на низовому рівні, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Далеко не всі заселені люди будуть бойовиками з ясною історією того, що їх можна просто змусити звільнити приміщення. Це така ж пастка, як і пастка з паспортами ДНР, ЛНР. Громадяни третіх країн оформилися як постійні жителі окупованих територій. І з цими документами потрібно буде щось робити, проводити якусь верифікацію. Росія планомірно створює пастки, які стануть в майбутньому проблемою для Києва незалежно від того, хто буде при владі. Може так статися, що Росія віддасть Донбас. Але за будь-якого сценарію його повернення: військовий, політичний, переговорний, повернення як є, в розумінні Росії це все одно має створювати точки напруженості. Нова українська влада опиниться в ситуації соціальної напруженості, яка складається з сотень тисяч маленьких рішень. І одним розчерком пера, однією управлінською дією це не вирішити. І Росія робить ставку на створення такої ситуації".

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Новини партнерів