RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будувати для людей: від чого залежить комфорт сучасних мегаполісів

У Києві вистачає успішних в плані архітектури локацій

У Києві вистачає успішних в плані архітектури локацій Старокиївська гора Фото: УНІАН

Успішний розвиток сучасних мегаполісів багато в чому спирається на вміння людей, що відповідають за їх вигляд (архітекторів, забудовників, нерідко також і чиновників), узагальнити і врахувати різноманіття запитів - естетичних, екологічних, економічних, соціальних - міста і його жителів. Саме синергія всіх подібних компонентів на окремо взятій міській локації робить її одночасно комфортною і естетично привабливою для жителів міста. Є подібні локації і в Києві.

Не просто квадратні метри

На що доводиться звертати увагу творцям сучасного образу міста в першу чергу? Відразу хочеться відзначити, що сьогодні при створенні того чи іншого архітектурного об'єкта, тої чи іншій локації, вже не працює односторонній підхід. Тобто, їм вже не вдасться приділяти увагу якійсь одній, головній, на їхню думку, компоненті, як це було, в ті ж радянські часи.

Наприклад, щоб створити "правильний" житловий квартал, сьогодні мало гнатися лише за кількістю квадратних метрів і щільністю забудови. Обов'язково потрібно враховувати естетичну складову, зовнішній вигляд житлових будівель, наявність і перспективи розвитку соціальної та культурно-освітньої інфраструктури - дитячих садків, шкіл, спортивних об'єктів, парковок, обов'язкову доступність паркових зелених зон.

При створенні офісних будівель, або, наприклад, ТРЦ (особливо в історичному центрі міста) - доводиться звертати увагу на цілісність архітектурного ансамблю, збереження історичних будівель, якщо такі є в зоні забудови, зручність розміщення самого об'єкта, доступність його для містян, знову ж таки, соціальний функціонал об'єкта.

При облаштуванні, наприклад, узбережжя водойми, вже не вистачить просто засадити берег деревами, або підсипати пісок - потрібна впорядкована рекреаційна інфраструктура: пішохідні та велосипедні доріжки, лавочки та альтанки, майданчики для гри дітей, заняття спортом і так далі. Ну і максимальне збереження зелених насаджень, куди ж без цього.

Якщо поглянути з цієї точки зору на Київ, то варто констатувати, що це виходить далеко не завжди. Нерідко в ЗМІ можна прочитати про черговий ЖК-мурашник, потворний бізнес-центр, або знищенні заради чергового будівництва зелені насадженя.

На щастя, вистачає і зворотних прикладів, коли архітектор і забудовник максимально враховують побажання городян, пам'ятають про історичну відповідність і одночасно про оригінальність, естетику, і, звичайно ж, про аспекті збереження живої природи. Спробуємо згадати кілька таких об'єктів різного типу і призначення.

Жити добре, а добре жити - ще краще

Якщо подивитися на оцінки сучасних архітектурних експертів, то багато хто з них, кажучи про житлову забудову в Києві, в якості прикладу успішної реалізації називає проекти девелопера KAN. Такі, наприклад, як "Комфорт таун", "Файна таун", "Республіка" та інші, які уже споруджені, так і ті що перебувають в процесі будівництва.

ЖК "Комфорт Таун"Фото: comforttown.com.ua

Це сучасні житлові комплекси, побудовані за концепцією "місто в місті". Забудовник стверджує, що створює не квадратні метри, а саме комфортне середовище для житла - де "все твоє, і в той же час загальне".

Якщо порівнювати з рештою, так би мовити, класичних забудов у Києві, то житлові комплекси KAN виділяються серйозним переліком інноваційних та естетичних рішень.

По-перше, це досить незвичайний і привабливий зовнішній вигляд - будівлі цих ЖК пофарбовані в різні теплі кольори. Дивлячись на них, ніколи не захочеться назвати їх "житлом", а швидше "домівкою".

ЖК "Комфорт Таун"Фото: comforttown.com.ua

По-друге, це так званий "принцип нульового кілометра", коли все необхідне для повноцінного життя - магазини, медичні установи, освітні та спортивні заклади, обов'язково місця для відпочинку, в тому числі зелені насадження - знаходяться в пішій доступності.

ЖК "Комфорт Таун"Фото: comforttown.com.ua

По-третє, це, звичайно ж, інноваційність створюваних будинків - при будівництві кожного з них використовуються енергозберігаючі технології та інші сучасні технологічні рішення.

Все це робить об'єкти KAN справді унікальними для нинішнього Києва. Більш того, це піднімає планку сучасної житлової забудови столиці, спонукаючи інших забудовників переймати у цього девелопера його принципи і підходи.

Працювати, відпочивати і купувати - в комфорті

Якщо говорити про критику сучасних архітектурних комплексів з боку мешканців, то, напевно, пальму першості разом з ЖК ділять бізнес рішення. Раз у раз можна почути, як комусь не подобається зовнішній вигляд нового БЦ або ТРЦ і місце його розташування.

І все ж, Києві ж торгово-розважальні та бізнес комплекси, які відразу ж припали до душі киянам. Наприклад, дуже вдало вийшло з Ocean Plaza, одним з найбільших ТРЦ не тільки в Україні, але і в Європі.

ТРЦ Ocean PlazaФото: oceanplaza.com.ua

Важливу роль в популярності Ocean Plaza зіграла його локація - комплекс був побудований буквально за кілька кроків від станції метро "Либідська". При цьому він відмінно вписався в місце, де раніше знаходився невеликий ринок і низка досить занедбаних будівель, які істотно псували вигляд Либідської площі.

ТРЦ Ocean PlazaФото: oceanplaza.com.ua

Зручне розташування, сучасний зовнішній вигляд (дизайн фасаду ТРЦ нагадує океанські хвилі), продуманий інтер'єр, різноманітність представлених внутрішніх локацій і сервісів зробили Ocean Plaza одним з найпопулярніших і найбільш відвідуваних комплексів в Україні.

Сьогодні на шопінг або для розваг в ТРЦ приїжджають кияни з усіх куточків міста. Багато хто стверджує, що їдуть туди за приємною атмосферою і комфортом, яких позбавлені багато інших подібних комплексів столиці.

Аква віта

Окремо серед об'єктів столичного будівництва хочеться згадати проекти з облаштування прибережних територій. Цілком очевидно, що місто росте, розширюється, і питання забудови берегів Дніпра і столичних озер виникають все частіше.

Найважливіше питання, яке виникає в процесі подібної забудови, як знайти той баланс, який дозволить, з одного боку, максимально зберегти екосистему цих територій, з іншого - забезпечити їх використання в якості рекреаційних зон для жителів Києва та його гостей.

Сьогодні з берегами Дніпра все більш-менш зрозуміло - в більшості місць на території Києва вони досить якісно впорядковані і перетворені в справжні зони відпочинку, які полубляються кияни.

Наприклад, Оболонська набережна і її продовження - парк Наталка - сьогодні найпопулярніше місце прогулянок і відпочинку жителів цього району та й інших районів столиці.

Оболонська набережнаФото: walking.kiev.ua

При цьому між самою прогулянковою зоною набережної (уздовж якої розміщені кафе і ресторанчики на будь-який смак) і водою Дніпра знаходиться достатня смуга зелені, розбавлена піщаними пляжами, де люблять позасмагати оболонці. В інших же місцях над водою нерідко можна зустріти рибалок, або просто відпочиваючі поруч з водою компанії.

Вид на Оболонську набережнуФото: walking.kiev.ua

А ось зі столичними озерами справи йдуть по-різному. Деякі з них досить впорядковані, що дозволяє користуватися ними в якості зон відпочинку жителями прилеглих будинків, на кшталт озера Біле на тій же Оболоні.

Вид на Озеро біле з різних ракурсівФото: my-obolon.kiev.ua

Інші (їх, до речі, чимало) - досить запущені, забруднені і заболочені, як, наприклад Озеро Вирлиця. Ця водойма в Дарницькому районі столиці відома своїми токсичними сусідами - сміттєспалювальним підприємством "Енергія", "Київбрухтом", заводом "Радіоприлад" та іншими. Таке сусідство робить використання Вирлиці городянами в якості рекреаційної зони, м'яко кажучи, не надто бажаним.

Озеро ВирлицяФото: facebook.com/kiev.klab

На сьогоднішній день існує кілька точок зору на долю подібних водойм. Одна з них - законсервувати ситуацію, залишивши водойму в її, так би мовити, природному стані. Прихильники цієї точки зору, які вважають себе еко-активістами, впевнені, що в випадку, наприклад, з Вирлицею, там доцільно було б створити так званий заказник. Що, з одного боку, дійсно збереже там зелені насадження і флору, але з іншого практично повністю виключить можливість подальшого благоустрою озера і використання його городянами.

На жаль, багато хто з активістів, схоже, навіть не бачили озера і не знають його реального стану, адже, вони пропонують залишити в цьому місці брудні зарості і болото.

Прихильники іншої точки зору, серед яких багато місцевих жителів, пропонують провести там масштабні роботи з благоустрою - очистити озеро і прибережну зону і створити інфраструктуру для повноцінного відпочинку городян.

Проект облаштування озера ВирлицяФото: facebook.com/Vyrlytsialake

На сьогоднішній день існує подібний проект, який передбачає створення рекреаційної зони, відкритої для всіх жителів міста, будівництво спортивних та дитячих майданчиків, велодоріжок, створення сучасного розважального центру, забезпечення нічного освітлення прибережної території. І, звичайно ж, максимальне збереження куточків живої природи.

Проект облаштування озера ВирлицяФото: facebook.com/Vyrlytsialake

Важливий момент - без термінового проведення робіт з укріплення берегової лінії озера Вирлиця (що, до речі, передбачено зазначеним проектом) існує серйозний ризик підтоплення прилеглої станції метро. За словами фахівців, на станцію "Вирлиця" і так регулярно просочується вода з озера, і в якийсь момент це може загрожувати повним виходом станції з ладу.

На жаль, в суспільстві ще досить багато людей, мислячих чорно-білими категоріями. Вони противляться будь-яким змінам, і для них збереження умовного статус кво важливіше, ніж користь для людей. По суті, у випадку з Вирлицею, це саме той односторонній підхід, який сьогодні мало прийнятний в умовах інтенсивного розвитку міста.

Відкладене сприйняття

До речі, неприйняття нового або незвичайного в архітектурі - досить поширене явище як в Україні, так і за кордоном. Наприклад, свого часу не пощастило з оновленою будівлею Театру на Подолі - багато хто (втім, не надто розуміючись на питанні) порахував, що архітектурне рішення не надто відповідає естетиці Андріївського узвозу.

Громадськість все ж змогли переконати. І ось що дивно - сьогодні, через п'ять років після відкриття, Театр на Подолі твердо зайняв місце у списку найкращих архітектурних об'єктів столиці. Отримавши, до речі, гран-прі Ukrainian Urban Awards.

Андріївський узвізФото: theatreonpodol.com

Сьогодні кияни, побувавши в новій будівлі театру, окрім незвичайного, декілька зухвалого але, без сумніву, цікавого зовнішнього оформлення і в цілому досить вдалого місця в природному ансамблі, відзначають його технологічність (сцена і зал обладнані за останнім словом техніки), а також безумовний комфорт для відвідувачів.

Архітектурно-історичний екскурс

Насправді випадки, коли архітектурні об'єкти на етапі початку їх життя викликали певні заперечення, часом навіть досить серйозні, зовсім не рідкісні в світовій історії . Чого варта досить показова історія з Ейфелевою вежею. Сьогодні мало хто згадує, що вежа в Парижі, яку вирішено було спорудити на честь Всесвітньої виставки-ярмарку, приуроченого до 100-річного ювілею Великої французької революції, була в момент проектування і побудови головним об'єктом для хейту не тільки в Парижі, але і у всій Франції. Проти зведення "сталевого монстра" виступало безліч відомих французів - письменників, художників, які вважали, що вежа спотворить столицю Франції. Тодішній уряд навіть заспокоював парижан, що вежа простоїть лише 20 років, а потім її розберуть.

В результаті, на сьогоднішній день вежа стоїть вже більше 130 років, вона давно стала символом Парижа і по праву вважається унікальним архітектурним пам'ятником не тільки Франції, але і всього світу. Вежа також притягує щорічно мільйони туристів, приносячи Парижу чималий прибуток (за станом на 31 грудня 2007 року відвідуваність склала 236 445 812 чоловік, що зробило вежу самим відвідуваним туристичним об'єктом у світі), а парижани сьогодні не мислять себе без цього воістину геніального творіння архітектора Ейфеля.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів