RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна стає прохідним двором для спецслужб держави-агресора - політичний експерт про загибель Шишова

Вбивство білоруського активіста Шишова - робота або Лукашенка, або Кремля

Вбивство білоруського активіста Шишова - робота або Лукашенка, або Кремля Андрій Смолій Фото: facebook.com

Після того, як білоруського активіста Віталія Шишова знайшли повішеним в одному з київських парків, поліція заявила про те, що перевіряти всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид. Чи є в цій справі слід Лукашенка, як про це заявляють білоруські активісти, чи можуть бути причетні до цього російські спецслужби, а також про яку внутрішню проблему України це свідчить - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів політичний експерт, кандидат політичних наук Андрій СМОЛІЙ.

— Під Києвом знайшли повішеним главу Білоруського дому Віталія Шишова. Правоохоронці одразу ж висунули версію про умисне вбивство. Чи погоджуєтеся ви з нею?

— Я в принципі погоджуюся з тим, що найбільш ймовірно це є умисним вбивством. Найбільш імовірно, що це є робота або білоруських, або російських спецслужб. Ми цілком повинні бути свідомі того, що в Україні, на жаль, працюють спецслужби держави-агресора або держави Білорусь, де панує лукашенківський нелегітимний режим. Ми цілком повинні розуміти, що, на жаль, наші спецслужби, наші правоохоронні органи не зовсім допрацьовують у плані того, що такі елементи можуть проникати на територію України.

Звичайно, станом на сьогодні стовідсотково стверджувати, що це були представники Лукашенка чи Путіна, не можна. Але почерк дуже схожий. І я тут би міг провести аналогію з жахливою справою Павла Шеремета, яка відбулася декілька років тому. Я думаю, зараз нашим правоохоронним органам, нашій Службі безпеки потрібно докласти максимальних зусиль і в найкоротші терміни проінформувати суспільство, що це могло бути, і хто міг бути до цього причетним.

На жаль, зараз ми просто є свідками того, що дуже часто наші спецслужби займаються не зовсім тими справами, якими вони мали б займатися. Зокрема, якщо ми порівнюємо зі справою Чауса та можливим його викраденням із Молдови, то, на мою особисту думку, насамперед ми мали б займатися безпекою та дотриманням законності в нашій державі, а не отакими сумнівними справами, які не зовсім межують із законністю в Україні. Але те, що дуже часто Україна стає прохідним двором для спецслужб держави-агресора — це факт, і ми маємо це прекрасно розуміти.

Це, до речі, також свідчить про те, що Україна не є такою безпечною країною для тих самих політичних біженців із Республіки Білорусь, як, наприклад, Польща, Чехія, Латвія, Литва чи Естонія.

— Білоруський журналіст Денис Стаджи в нашому ефірі висловив припущення, що ця подія може бути пов’язана з річницею виборів президента Білорусі. Експерт Дмитро Снєгирьов припускає, що це могло стосуватися перспектив засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську. Що ви думаєте? Чому й навіщо це було зроблено?

— Мені важко коментувати, що стосується Тристоронньої контактної групи. Потрібно трішки часу, щоб у цьому розібратися, але я не буду сумніватися у фаховості пана Дмитра. Я думаю, у нього є підстави так вважати.

Що стосується річниці так званих президентських виборів у Білорусі, де переміг самопроголошений президент Лукашенко, то в принципі Лукашенко говорив про те, що голова цієї білоруської організації в Україні фактично є його особистим ворогом. Зокрема, про нього неодноразово говорили білоруські ЗМІ.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів