RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літо у вересні і різкі коливання температури: якою буде погода восени

Прогнози синоптиків на осінь

Прогнози синоптиків на осінь Фото: Getty images

Календарне літо-2021 прощається з Україною під акомпанемент рясних опадів і гроз. На порозі осінь, але яким буде її дебют у вересні: чи затримається літнє тепло в країні ще на кілька днів та навіть тижнів, або ж з настанням нового сезону варто очікувати різкого похолодання? Ці питання "Апостроф" поставив синоптикам.

За інформацією Укргідрометцентру, перші три дні осені будуть дощовими. Так, 1 вересня, опади очікуються на заході, у центрі і на південному заході України, 2 вересня "мокро" буде на сході, півдні, півночі і в центрі, а 3 вересня в епіцентрі дощів опиняться схід і південь України.

"1 вересня в західних областях майже протягом усієї доби будуть зони опадів, а температура в денні години: 16-18 градусів не більше, - пояснює "Апострофу" синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха. - Далі прохолодний атмосферний фронт з північного заходу дійде до північних і частково центральних регіонів. 2 вересня він пошириться на південні та східні області. Тобто протягом 1 і 2 вересня через територію України з північного заходу буде проходити атмосферний фронт, який буде забезпечувати дощами нашу країну".

Лише 4 вересня дощі вщухнуть і на всій території країни встановиться суха і малохмарна погода.

Що ж стосується температури повітря, то в перші дні вересня очікується похолодання. На заході, сході і в центрі денні показники встановляться в діапазоні від 16 до 18 тепла, а на півночі і зовсім 13-15 градусів вище нуля. Вночі в цих регіонах близько 10 градусів, а на півночі України від +6 до +8. Тільки на півдні ще збережуться денні +20.

"У перші дні осені будуть тенденції до зниження температури. Першими зниження температури і осінні дощі зустрінуть західні і північні області. Починаючи з 3 вересня буде переважно погода без опадів, на територію України буде впливати поле підвищеного тиску, але повітряні потоки будуть переважно прохолодними. Це приведе до істотного зниження температури. Наприклад, в Києві нічна температура в кінці тижня буде всього 9-11 градусів. Вдень, за рахунок сонячних прояснень, ще буде 17-19 градусів. Але в західних областях буде прохолодніше, і трохи тепліше в південних регіонах: вище 20 градусів тепла. Але все одно буде відчутне зниження температури на 10 градусів", - додає Наталя Птуха.

Втім, починаючи з другої декади вересня, температура повітря візьме курс на підвищення. Так, з 10 вересня на сході, заході, півночі та в центрі температура повітря підніметься до 18-19 градусів тепла, на півдні до 20-22 градусів тепла. Таке "бабине літо" триватиме практично до кінця місяця.

Під кінець третьої декади вересня температура повітря знову різко впаде. У центрі, на півночі і заході України буде від 14 до 16 градусів з позначкою "плюс". На півдні в останні дні вересня синоптики прогнозують 18-19 градусів вище нуля, а в східних регіонах близько 17 градусів тепла.

В цілому ж, вересень 2021 очікується в межах кліматичної норми.

"Середня місячна температура очікується 14-18 градусів, в Карпатах 11-12 градусів, що близько до кліматичної нормі. Місячна кількість опадів очікується 34-70 мм, в Карпатах 87-103 мм, що в межах кліматичної норми", - зазначають в Укргідрометцентрі.

Таким чином, перший місяць осені буде досить теплим, незважаючи на похолодання в перші дні вересня.

А як же інші місяці?

За словами завідуючої відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, критично низьких температур цієї осені чекати не доводиться.

"Осінь очікується в Україні тепла і суха. Буде переважно погода, яка була характерна для останніх 30-ти років. Взагалі, останні 30, 10, а особливо 5 років були найтеплішими за весь період інструментальних спостережень. Наприклад, в минулому році у нас була найтепліша осінь. Правда, в цьому році восени температури будуть не такі високі, як в минулому році, але теж буде тепло, - каже "Апострофу" Балабух. - Найбільш ймовірний дефіцит опадів в жовтні і листопаді. Для осені в Україні характерні два періоди: перший, коли спостерігається переважно антициклональна погода і другий період в останній місяць осені, коли починають приходити циклони, які приносять вологість і холодне повітря".

Правда, температурних "гойдалок" Україна не уникне.

"Особливістю цього року є те, що буде відчуватися істотний вплив Ла-Нінья", - розповідає Балабух.

Ла-Нінья - це погодне явище охолодження поверхні Тихого океану, яке істотно впливає на клімат.

"Ла-Нінья істотно впливатиме на циркуляцію атмосфери у північній півкулі. За рахунок цього можливі різкі коливання температури. Але загалом температура очікується в межах норми, характерної для останніх 30 років", - резюмувала Балабух.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів