RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свято щедрості закінчилося: українцям знову відключатимуть світло і воду за борги

Мораторій на відключення від послуг ЖКГ вводився на період карантину

Мораторій на відключення від послуг ЖКГ вводився на період карантину Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Верховна Рада скасувала мораторій на відключення споживачів від комунальних послуг за борги, незважаючи на те, що карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19, на час якої був введений мораторій, залишаються. Для багатьох, особливо для тих, хто вже встиг накопичити значну заборгованість, це стане неприємним сюрпризом, а наслідки такого кроку будуть дуже болючими. "Апостроф" з'ясовував, кому дійсно відключать електрику, воду і газ.

Вводили на місяць, вийшло на півтора роки

В Україні набрав чинності закон, який припиняє дію мораторію на відключення боржників від житлово-комунальних послуг. Відтепер постачальники таких послуг знову мають право позбавляти злісних неплатників можливості користуватися електрикою, газом, водою та іншими необхідними для життя ресурсами.

Цей мораторій було впроваджено в березні 2020 року законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". В прикінцевих положеннях до цього закону містилося декілька норм, що забороняли відключення, виселення боржників та інші примусові дії щодо них на весь період карантину та обмежувальних заходів і ще протягом 30 днів після їх закінчення.

Очевидно законодавці і уряд розраховували на те, що вся боротьба з коронавірусом обмежиться місячним локдауном. Проте з того часу обмежувальні заходи не припинялися ні на день, і, відповідно, мораторій діяв протягом майже півтора роки. Кінець кінцем, влада дійшла висновку, що його треба припиняти, оскільки кінця епідемії не видно, і мораторій, впроваджений за надзвичайних обставин, може стати постійно діючим.

Зроблено це було в доволі звичайний для нинішньої монобільшості спосіб: норму про скасування мораторію вставили в законопроект, який до даного питання не мав ніякого стосунку.

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж", підписаний президентом 20 серпня, який містить значну кількість доволі прогресивних норм, які мають полегшити бізнесу доступ до енергомереж. Але одна з його статей також говорить про вилучення зі згаданого вище документу норми про заборону відключення споживачів на весь період карантину. Цю норму замінено іншою, згідно з якою відключати боржників заборонено тільки тоді, коли в даному регіоні встановлено "червоний рівень" епідемічної небезпеки та ще протягом 30 днів після його скасування.

А оскільки "червоного рівня" сьогодні немає в жодному регіоні України, постачальники вже з 20 серпня, коли закон вступив в силу, отримали можливість відключати неплатників на всій території країни.

Бідні платять, заможні - ні

"У момент прийняття мораторію на відключення боржників в такому рішенні була певна логіка, - говорить координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко. - Початок першого локдауну став шоком для бізнесу і суспільства. Дуже багато людей опинилися або без роботи, або у відпустках за власний рахунок і це підірвало їхні сімейні бюджети. Тому законодавці, приймаючи відповідну норму, скоріше за все, збиралися трошки згладити цю ситуацію і не створювати для людей додаткового стресу у вигляді відключення газу чи електрики".

Проте далеко не всі правильно сприйняли дану норму, вважає експертка. Частина споживачів зрозуміла заборону таким чином: я тепер можу не платити за комунальні послуги і мені за це нічого не буде. І це стало додатковим фактором зростання загального розміру заборгованості за комунальні послуги (на кінець червня нинішнього року, за даними Державної служби статистики, населення заборгувало за послуги ЖКГ 66,4 мільярди гривень).

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

А зростаючі об’єми несплати за "комуналку" створюють проблеми для постачальників.

"Зараз ситуація в енергетичному секторі через запровадження мораторію вкрай напружена, - розповіла в коментарі для "Апострофа" директор ТОВ "Закарпаттяенергозбут" Наталія Німець.- Населення не розраховується за спожиті енергоресурси, постачальники, в свою чергу, перебувають у критичній ситуації, і замкнуте коло триває. Борги споживачів за спожиту електроенергію тільки перед ТОВ "Закарпаттяенергозбут" станом на початок серпня сягнули 85 мільйонів гривень, і ця сума накопичується й накопичується. Такого в нас не було ніколи! Ми, як і всі постачальники житлово-комунальних послуг по країні, стали заручниками кризової ситуації, і вихід із неї, я передбачаю, буде дуже складним".

За словами директора ТОВ "Волиньелектрозбут" Дмитра Іванова, за період дії мораторію деякі споживачі накопичили борги тільки за електроенергію в розмірі до 60-70 тисяч гривень.

"Найприкріше те, що, як правило, споживачі з найменшими доходами (в переважній більшості пенсіонери) є найкращими платниками, - розповів Дмитро Іванов виданню. - Вони керуються принципом "треба економити і платити регулярно і не дай Бог накопичити борги, бо потім важко буде заплатити". Більшість наших боржників відносяться до категорії людей, які не вважають за необхідне жити "по кишені" і не думають про економію, а керуються принципом – держава має дати".

Саме тому, на думку Тетяни Бойко, необхідність скасування мораторію назріла давно.

"Протягом часу, що минув після впровадження перших карантинних заходів, населення і бізнес вже призвичаїлися до нових обставин і значною мірою відновили свою роботу, тож тепер немає підстав для продовження дії цієї явно популістської норми, - вважає експертка. - Це дозволить якось стимулювати тих неплатників, які накопичували заборгованість, сподіваючись на те, що відключення заборонене законом".

Клац! - і готово: чи легко відключити боржника?

На думку постачальників комунальних послуг, відключення від мереж є найкращим стимулом для неплатників.

"До запровадження мораторію ми щомісячно відключали 100-150 боржників, - розповідає Дмитро Іванов. - І майже всі вони повністю сплачували заборгованість протягом 1-3 днів. Причому 95% - в перший же день! Окремі споживачі звертались щодо реструктуризації боргу через поважні причини. І лише одиниці залишались без електропостачання поза цим терміном".

Проте, оскільки за майже півтора роки дії мораторію, значна кількість споживачів сильно "розслабилися", найближчим часом постачальникам доведеться попрацювати ударними темпами.

"На вересень, починаючи з 6 числа, заплановано відключення близько 1500 найбільших і "найдовших" боржників, - говорить Дмитро Іванов. - Тобто в 15 разів більше ніж до мораторію. Насправді відключенню підлягають набагато більше боржників, але можливості бригад обленерго є обмеженими, і тому цей процес розтягнеться на два-три місяці".

Втім, на думку голови Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрія Нікончука, масових відключень все ж таки остерігатися не варто, оскільки для цього потрібно, по-перше, мати відповідне законне рішення, по-друге, волю до його виконання, а, по-третє, - технічну можливість його виконати.

В той же час, судова система України є дуже загальмованою, і процеси в ній можуть тривати роками. А, якщо необхідне рішення все ж таки ухвалюється, кредиторам доводиться мати справу з виконавцями, які також часто не поспішають їм допомагати.

Фото: pixabay.com

"При цьому далеко не завжди існує технічна можливість відключити одного споживача, - говорить Андрій Нікончук. - Коли мова йде про індивідуальний будинок, це легше реалізувати. Так само в деяких сучасних багатоповерхівках також є можливість перекрити газ чи електрику одному споживачеві, не заходячи в квартиру. А ось у будинках, побудованих за часів СРСР, як правило, мережі влаштовані таким чином, що виокремити одного споживача майже неможливо. І, навіть, якщо така можливість технічно існує, вона вимагає, щоб працівник постачальника зайшов до квартири. А досвід показує, що боржники, як правило, чинять запеклий опір таким відвідинам".

Тож, на думку експерта, ані впровадження мораторію, ані його скасування, суттєво не вплинули на стосунки між боржниками і постачальниками комунальних послуг.

Втім, технічні умови відключення різних ресурсів є різними. У випадку з тими, що пов’язані з мережами трубопроводів (вода, газ, опалення) це дійсно часто буває досить складно зробити. А ось можливості електриків є набагато більш широкими.

"Технічно це робиться шляхом фізичного від’єднання вводу в будинок на опорі повітряної лінії, відключення ввідного автоматичного вимикача, або відключення фази в електролічильнику, - говорить Дмитро Іванов. - І робиться така операція дуже просто - приїхали пара мужиків з пасатижами в уніформі обленерго і… світла немає! А для інтелектуальних лічильників "мужикам" і їхати не потрібно, айтішник клацне по клавіатурі зо два рази і… ефект той самий".

Кіна не буде: електрика закінчилася

Одним словом, нинішня осінь обіцяє не бути нудною ні для боржників, ні для постачальників комунальних послуг. І вже найближчим часом ми станемо свідками запеклих баталій між ними, як в судах, так і на підступах до газо-, водо-, і електророзподільчих мереж,.

Окрім цього, найближчим часом Верховна Рада, як очікується, ухвалить закон, який передбачає примусове стягнення практично всього майна боржників, включаючи житло. І тоді життя багатьох українців може стате дуже "захоплюючим".

Безумовно, накопичувати борги, особливо, якщо на це немає об'єктивних причин, погано. Але, з іншого боку, влада сама провокує людей на такі дії, а потім, схаменувшись, приймає поспішні рішення, не провівши перед цим роз'яснювальну кампанію. А після цього вітчизняні можновладці щиро дивуються, чому населення їм не довіряє.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів