RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Примусова вакцинація: як українцям захистити свої права і не втратити роботу

Багато українських компаній зобов'язують свій персонал вакцинуватися

Багато українських компаній зобов'язують свій персонал вакцинуватися Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

З початку вакцинального кампанії в Україні вже понад 4,3 мільйонів громадян пройшли повну вакцинацію від коронавірусу. Як запевняють в МОЗ, саме вакцинація здатна вберегти від тяжкого перебігу захворювання, госпіталізації або смерті від COVID-19. Але робити щеплення чи ні - особисте рішення кожного українця, адже обов'язкової вакцинації від коронавірусу в країні немає. Проте багато українських компаній зобов'язують свій персонал вакцинуватися під загрозою недопуску до роботи, або ж взагалі не беруть нових співробітників на роботу без щеплення. Чи законні такі вимоги роботодавців і як відстояти свої права - з'ясовував "Апостроф".

Вакцина - справа добровільна

Варто насамперед зазначити, що видання не виступає проти вакцинації, оскільки імунопрофілактика дійсно є ефективним інструментом у боротьбі з пандемією.

Тим не менш, багато людей не можуть вакцинуватися з цілком об'єктивних причин, наприклад, за станом здоров'я і медичними протипоказаннями. На цій підставі залишати їх без роботи - щонайменше незаконно. Адже в статті 2-1 Кодексу законів про працю України забороняється обмеження прав працівників "залежно від стану здоров'я".

Втім, обов'язкова вакцинація в Україні все ж існує. Відповідно до закону "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", профілактичні щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кору, коклюшу та правця є обов'язковими. У той же час, підприємства, установи, організації зобов'язані за поданням державної санітарно-епідеміологічної служби усувати від роботи осіб, які ухиляються від щеплень проти інфекцій, перелік яких встановлений Міністерством охорони здоров'я.

Але, по-перше, санітарно-епідеміологічна служба як інституція давно ліквідована. А по-друге, в календарі щеплень (наказ МОЗ №551) немає вакцинації від SARS-CoV-2 - ні в форматі обов'язкового щеплення, ні в форматі рекомендованої імунопрофілактики.

"Ніхто на сьогодні не може легально зобов'язати людини вакцинуватися від ковіду", - пояснює "Апострофу" адвокат Андрій Трембич.

Без щеплення звільнення

Однак це не заважає роботодавцям виставляти вимоги обов'язкової вакцинації від коронавірусу при прийомі на роботу.

"В кінці літа я зацікавилася вакансією адміністративного персоналу в одній з приватних клінік. Відправила резюме, - розповідає "Апострофу" киянка Олександра. - Через тиждень мені зателефонували і запросили на співбесіду. На співбесіді все пройшло вдало, і я підійшла роботодавцеві, а умови роботи підійшли мені. Але потім постало питання про вакцинацію. У мене її немає, і роботодавець повідомив, що у такому разі за інших рівних перевага буде віддана тому, хто вже вакцинований. Звичайно, можна було б записатися на вакцинацію, щоб отримати роботу, але я б фізично не встигла зробити дві дози, і місяць би мене ніхто не чекав. Ось так я і пролетіла з вакансією".

Але одна справа просто не пройти співбесіду, і зовсім інше опинитися під загрозою звільнення, коли робота вже є і приносить дохід.

"Керівництво торгового центру, в якому я працюю, повідомило наш відділ в письмовому вигляді з мокрою печаткою, що 80% співробітників торгового центру повинні бути вакциновані, - пояснює "Апострофу" працівник одного з великих ТЦ столиці Андрій. - Це для того, щоб ТЦ міг нормально функціонувати в разі локдауну. У зв'язку з відмовою від вакцинації було заявлено, що доступ до роботи буде заборонений. На випадок побічних реакцій від введення вакцини дали три дні оплачуваної відпустки".

Насправді, в законодавстві немає норми, яка б дозволяла в період посилення карантину залишити працювати ті ТЦ, де вакциновані 80% співробітників. Кабмін поки провернув цей "фокус" тільки з установами освіти, змінивши карантинну постанову №1236. Але глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький припустив, що логічно було б ввести такі ж правила для транспортників, закладів громадського харчування та комерційних структур, співробітники яких контактують з населенням. Відповідно роботодавці перестраховуються. Звичайно, не зовсім законно.

Втім, за словами HR-експерт сайту rabota.ua Тетяни Пашкіної, витримати норму в 80% бізнесу буде вкрай складно.

"МОЗ пообіцяв залишити працювати торгові центри, в яких буде вакциновано не менше 80% співробітників. Іноді це вимушена необхідність. У компанії відбувається вакцинація, але ті люди, які захочуть вакцинуватися, умовно кажучи, завтра, наступну вакцину отримають тільки в жовтні. Якщо локдаун буде раніше, то ці люди просто не зможуть потрапити на свої робочі місця, так як не мають сертифікату вакцинації. Тобто люди повинні бути вакциновані ще вчора. Тому і виникає ситуація, що, якщо є такі обмеження, деякі бізнеси змушені явно або неявно додавати прохання про вакцинацію. Якщо серед існуючих співробітників буде вакциновано 90%, а потім хтось піде, наприклад, вчитися, а на його місце прийде невакцинована людина, то норма про 80% буде не виконана", - зазначає Пашкіна.

При цьому законність таких вимог все одно залишається сумнівною.

"МОЗ вводить обмеження, за якими воно або відкриває торговельні центри, або ні. І якщо МОЗ встановлює норму за кількістю вакцинованих, єдине що залишається - підкоритися. Я розумію, що не всі раді тому, що половина співробітників витрачає день на вакцинацію, потім лежить на лікарняному через наслідки вакцинації, але нас про це не запитали", - резюмує Пашкіна.

Як захистити права

Що ж робити працівнику, якщо без щеплення його відмовляються пускати на робоче місце? Юристи радять збирати докази і відстоювати свої права в судовому порядку.

"Треба йти на роботу. Якщо людина виконує правила внутрішнього розпорядку і трудовий договір, а її не пускають на роботу, потрібно зібрати докази недопуску. Наприклад, вимагати надати наказ про відсторонення. Можна підкріпити це відеодоказами. Тоді цей наказ можна оскаржити в суді і вимагати оплачувану відпустку за час вимушеного прогулу", - резюмує Андрій Трембич.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Новини партнерів