RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На 40%: коли українцям чекати "зльоту" цін на опалення

Всьому причиною дорогий газ

Всьому причиною дорогий газ Фото: Роман Пєтушков

В Україні вже цієї осені можуть значно підвищити ціни на опалення та інші комунальні послуги. Це пов'язано зі стрімким подорожчанням газу, але не тільки. При цьому є способи уникнути зростання тарифів, але вони несуть в собі потенційні ризики для всіх українців. "Апостроф" розбирався, як вирішити проблему.

Столичні тепловики заявляють, що вже цієї осені опалення в Києві може значно подорожчати.

"В умовах подорожчання газу для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) тарифи на тепло в Києві вже цієї осені можуть зрости майже на 40%", - говориться в повідомленні комунального підприємства "Київтеплоенерго".

Тобто, якщо в минулий осінньо-зимовий період київська сім'я платила за опалення близько 1000 гривень на місяць, вже в майбутньому листопаді цифра в платіжці буде більше схожа на 1400 гривень. Якщо в попередньому опалювальному сезоні сім'я за тепло віддавала 1500 гривень, то тепер доведеться розщедрюватися на 2100 гривень.

І це - тільки на опалення. "Київтеплоенерго", як і інші компанії ТКЕ, забезпечує своїх споживачів також гарячою водою, відповідно, подорожчає і вона. Причина та ж сама - ціна газу, від якої на 80% залежить собівартість теплової енергії та гарячого водопостачання.

А ціни на газ ростуть просто рекордно. На початку вересня на європейських хабах вартість палива перевищила 600 доларів за 1 тисячу кубометрів. Для порівняння, в 2020 році ціни на газ падали нижче 100 доларів/1 тис кубометрів, а на окремі спотові контракти - нижче 40 доларів/1 тис кубометрів.

Причин зростання вартості палива декілька, і однією з них є те, що Росія, лобіюючи якнайшвидше введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2", по суті, тримає Європу на сухому газовому пайку, користуючись тим, що скраплений газ зараз в основному йде на азіатські ринки через тамтешню більш сприятливю цінову кон'юнктуру.

Крім того, за останніми даними, у "Газпрому" зараз просто не вистачає ресурсу для задоволення потреб європейських споживачів. Відповідно, навіть якщо скандальний газопровід почне роботу вже цього року, далеко не факт, що газу в Європі буде достатньо, і ціни на нього знизяться.

Де взяти дешевий газ

Україна близько третини обсягу свого споживання газу забезпечує за рахунок імпорту (у 2020 році було імпортовано 9,2 мільярда кубометрів газу при річному споживанні 29,8 мільярда кубів) і купує паливо за цінами європейських хабів.

Але є газ власного видобутку. Більше 70% всієї вітчизняної газовидобутку забезпечує державна компанія "Укргазвидобування" ("дочка" НАК "Нафтогаз України"). У 2020 році компанія видобула 14,23 мільярда кубів (загальний обсяг видобутку газу в Україні склав 19,74 мільярда кубів).

Бурова вишка у Полтавській областіФото: УНІАН

В "Київтеплоенерго" вважають, що єдина можливість не підвищувати тарифи на опалення - дати можливість компаніям ТКЕ закуповувати газ у "Укргазвидобування" за "справедливою ціною", тобто за нижчою, ніж зараз.

В даний час, нагадаємо, підприємствам теплокомуненерго газ продає "Нафтогаз" за ціною 7,42 гривні за 1 кубометр (або 7420 гривень за 1 тисячу кубометрів). При цьому, за словами глави НАК Юрія Вітренка, ця ціна в три рази нижче вартості газу на споті.

Навіть з урахуванням тарифу на розподіл, ціна газу для ТКЕ становить сьогодні близько 9500 гривень за тисячу кубів, що все одно істотно нижче за ринок.

Але чи є можливість, щоб "Київтеплоенерго" та інші компанії ТКЕ перейшли на прямі закупівлі газу у "Укргазвидобування" (УГД)?

Координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко сумнівається, що УГД буде поставляти паливо тепловикам безпосередньо.

"Але навіть якщо буде, хто сказав, що ціна при цьому виявиться нижче? - сказала вона в коментарі "Апострофу". - Хоча в нашій країні всяке може бути".

При цьому, за словами експерта, для більшості ТКЕ умови діючих договорів на закупівлю газу є абсолютно неприйнятними в тому, що стосується лімітів, передоплати, штрафів, хоча самі ціни, які пропонує "Нафтогаз", дійсно нижче ринкових.

Втім, "Укргазвидобування", принаймні, теоретично, може перейти на прямі поставки на адресу теплокомуненерго і продавати їм газ за ціною "собівартість +". "Можливо, це і дозволить не підвищувати тарифи", - зазначила Тетяна Бойко.

З цим згоден глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, якщо подивитися звіти УГД за минулі роки, то в них собівартість видобутку газу становила близько 50 доларів за 1 тисячу кубометрів (1345 гривень за поточним курсом).

"Тому, якщо УГД не продаватиме газ через НАК "Нафтогаз України", вони зможуть реалізовувати газ з усіма витратами на розвиток, нові свердловини і інше не дорожче 100 доларів (2690 гривень) за 1 тисячу кубічних метрів, - сказав експерт виданню. Навіть , якщо ми додамо ще деякі витрати, в тому, числі, податки, то ціна може бути на рівні до 4000 гривень (за 1 тисячу кубів). І вона влаштує всі теплокомуненерго, тому що в собівартості затверджених тарифів для ТКЕ вартість газу закладена на рівні 5000-5500 гривень/1 тис кубометрів".

Бюджет недорахується доходів

Таким чином, виходить, що проблема вирішується дуже просто. Значить, підвищення тарифів скасовується?

Насправді, все трохи складніше.

По-перше, далеко не факт, що "Укргазвидобування" погодиться (а, точніше, що їй дозволить материнська компанія) продавати газ ТКЕ за цінами, близькими до собівартості, як вже було сказано вище.

По-друге, є ще кілька моментів, які не лежать на поверхні, але від цього вони не менш важливі.

УГД, яка вже кілька років поспіль скорочує обсяги газовидобутку, незважаючи на раніше затверджені плани щодо її нарощування (горезвісна програма "20/20", згідно з якою в 2020 році компанія повинна була вийти на річний показник видобутку в 20 мільярдів кубів), постійно скаржиться на брак коштів, які їй необхідні для розвідки і розробки нових родовищ, оскільки нині діючі вже виснажені на 80%.

Зниження власного газовидобутку спричинить необхідність збільшувати імпорт. При цьому зниження транзиту газу через Україну внаслідок введення в експлуатацію "Північного потоку-2" створить потенційну загрозу для газозабезпечення нашої країни, яка переважно отримує паливо за схемою "віртуального реверсу". Де тоді Україна братиме необхідний їй газ?

Фото: УНІАН

"Невже знову у Росії?" - задається риторичним (чи не зовсім) запитанням Тетяна Бойко.

Крім того, зазначає вона, якщо ціни на газ для ТКЕ будуть знижені, український бюджет недоотримає значні кошти від "Нафтогазу", до складу якої входить "Укргазвидобування", так як НАК є одним з найбільших платників податків країни (у 2020 році "Нафтогаз" заплатив в бюджет 141,5 мільярда гривень - "Апостроф").

А бюджет - це зарплати, пенсії (Пенсійний фонд отримує мільярдні субсидії з держскарбниці), субсидії. З огляду на те, що держбюджет України і без того хронічно дефіцитний, в разі недонадходжень за дохідною частиною різати "соціалку", скоріше за все, не будуть, оскільки це - захищені бюджетні статті, але, вкотре, "заморозять" витрати на будівництво і ремонти шкіл, дитячих садків і лікарень.

Заплатимо в будь-якому випадку

Таким чином, ми повернулися до того, з чого почали - до питання про те, чи можна обійтися без підвищення тарифів на опалення - в найближчий опалювальний сезон і в наступні роки?

"Я не бачу, як повністю уникнути зростання (тарифів) - проблеми накопичувалися роками, тому легко не вийде", - говорить Тетяна Бойко.

Олег Попенко також не особливо оптимістичний, але у нього є рецепт. "Потрібно, в першу чергу, менше споживати, - заявив експерт. - Втрати тепла від виробництва до багатоквартирного будинку складають більше 60%. При цьому елементарно встановити індивідуальні теплові пункти в кожному багатоквартирному будинку, що зменшить споживання тепла від 20% до 40%".

Це вже не кажучи про те, що українці в своїй масі платять за послуги ЖКГ більше, ніж жителі інших європейських країн, якщо враховувати рівень доходів.

При цьому держава робить недостатньо в плані підвищення енергоефективності. За словами Попенка, Україні потрібна програма реновації житлового фонду за прикладом Польщі: "Ми можемо досить швидко повести модернізацію житлового фонду і зменшити споживання (теплової енергії - "Апостроф") в будинках".

Інших способів стримувати тарифи практично немає, додав він.

Але швидко провести реновацію будинків - це все одно не через місяць. А ціни на опалення - і, будемо відверті, на всі інші комунальні послуги - нам загрожують підвищити вже цієї осені. Що ж залишається?

А залишається те, що влада вже робить не перший рік - всі витрати з перекривання неринкових тарифів для населення перекладати на бізнес та інших непобутових споживачів (а це, до речі, і школи, і дитсадки, і лікарні).

Таке рішення, наприклад, прийнято в Києві. "Вони залишають старі ціни для населення, при цьому для бізнесу піднімають їх майже на 70%", - говорить Олег Попенко.

Але це можливо тільки в столиці і великих містах.

"А що робити в тих містах, де немає бюджету, де ТЕЦ в зовсім поганому стані, де немає можливості взяти передоплату, де немає коштів, щоб відремонтувати обладнання і замінити мережі, де немає бізнесу, на який можна перекласти тарифи? - говорить експерт. - Таких міст у нас десятки. Там опалювальний сезон буде починатися в листопаді-грудні, і як би ми з такою політикою не отримали другий Алчевськ (взимку 2006 року система опалення Алчевська в Луганській області практично повністю замерзла, в результаті чого була оголошена надзвичайна ситуація державного рівня), де потім усією Україною відновлювали систему теплопостачання".

Але, навіть там, де бізнес є, і на нього перекладуть всі витрати на опалення та інші комунальні послуги, теж є серйозні ризики. До речі, мова йде не про олігархів, а про дрібних і середніх підприємців. З огляду на те, що пандемія коронавірусу все ніяк не закінчиться, а в листопаді - акурат до опалювального сезону - Україні обіцяють новий локдаун, під час якого знову закриють кафе, маленькі магазини і перукарні, підвищення тарифів для них буде "дуже доречним".

У зв'язку з цим бізнес - той, що виживе, - буде змушений підвищувати ціни на свої товари і послуги. А платити, знову-таки, доведеться звичайним українцям. Тобто, нам з вами.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів