RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи всім буде добре: кому і на скільки піднімуть пенсію з 1 грудня

Підвищення пенсій стосується не всіх, багато хто його не відчує

Підвищення пенсій стосується не всіх, багато хто його не відчує Фото: flickr.com

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив підвищення мінімальної пенсії з 1 грудня 2021 року до 2600 гривень. Однак далеко не всі пенсіонери зможуть отримати таку суму. Кому з пенсіонерів дістанеться надбавка і якою вона буде - з’ясовував "Апостроф".

Все за законом

У середу, 6 жовтня, Кабінет міністрів ухвалив постанову про збільшення доходів і витрат Пенсійного фонду на 18 мільярдів гривень.

"Збільшення ресурсу Пенсійного фонду дасть можливість планово підвищити пенсії з 1 грудня до 2600 грн. Підвищення відбудеться у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати до 6500 грн. Це лише частина заходів із реалізації комплексного плану щодо підвищення соціальних стандартів для українців", - наголосив голова уряду.

Варто зауважити, що підвищення пенсій, яке має відбутися з 1 грудня 2021 року, не є ініціативою або частиною плану нинішнього уряду. Воно прямо передбачене Законом "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", ухваленим у 2003 році.

Згідно зі статтею 28 закону, для громадян, які досягли віку 65 років і мають достатній страховий стаж (чоловіки - не менше 35 років, жінки - не менше 30 років), встановлено мінімальний розмір пенсії, який складає 40% мінімальної зарплати. І він автоматично збільшується щоразу, як зростає "мінімалка".

Читайте: Українцям спростять отримання пенсій та допомог: що треба знати

Нагадаємо, що на даний момент мінімальна зарплата дорівнює 6000 гривень. Відповідно, розмір мінімальної пенсії для згаданої вище категорії пенсіонерів складає 2400 гривень. З 1 грудня "мінімалку" буде підвищено до 6500 гривень. Відповідно і розмір мінімальної пенсії зросте до 2600 гривень.

Хто отримає підвищення

Кого ж зачепить підвищення мінімальної пенсії з 1 грудня? Для того, щоб відповісти на це питання, коротко нагадаємо, хто взагалі отримує таку пенсію.

Кожному пенсіонерові розраховують розмір його пенсії за формулою, в якій враховується його страховий (трудовий) стаж і рівень зарплати під час його трудової діяльності. Якщо цей розмір перевищує мінімальну пенсію (припустимо, складає 3000 гривень), то цю суму пенсіонер і отримує. Відтак, у таких пенсіонерів з 1 грудня нічого не зміниться. Підвищення пенсії для нього відбудеться після 1 березня, коли згідно з законом відбудеться загальна індексація пенсій.

Якщо ж при розрахунку за формулою у громадянина виходить нижчий розмір пенсії, то йому виплачується мінімальна пенсія, розмір якої залежить від віку пенсіонера.

Якщо громадянин має стаж, достатній для призначення пенсії (35 років для чоловіків і 30 - для жінок), але не досяг пенсійного віку (65 років), то мінімальна пенсія для нього дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. На даний момент він складає 1854 гривні. А З 1 грудня він підвищиться до 1934 гривень. Тобто ця категорія також отримає підвищення пенсії на 80 гривень. Але не у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати, а через підвищення прожиткового мінімуму.

Читайте: Українцям пообіцяли гідну пенсію: в Кабміні озвучили терміни

А ось якщо пенсіонеру вже виповнилося 65 років, і розрахована для нього за формулою пенсія складає менше 2400 гривень, тоді він отримує мінімальну пенсію у розмірі 40% мінімальної зарплати - 2400 гривень. І з 1 грудня вона виросте на 200 гривень - до 2600 гривень.

Окрему групу складають громадяни, чия пенсія вища за мінімальну, але ненабагато. Припустімо, розрахована пенсія у когось складає 2500 гривень. Наразі вона більша за мінімальну і тому такий пенсіонер отримує свої 2500 гривень.

Але з 1 грудня його пенсія стане меншою за мінімальну. Відповідно, держава повинна буде підвищити її на 100 гривень - до 2600 гривень.

А після 1 березня 2022 року відбудеться черговий перерахунок пенсій відповідно до показників зростання середньої зарплати та інфляції. І за результатом перерахунку може виявитися, що основний розмір пенсії знову став більшим, ніж мінімальний (наприклад, 2700 гривень). Тоді він знову отримає підвищення і отримуватиме ту пенсію, що належить йому за перерахунком.

Трошки військовим, трошки - старшим

За повідомленням Міністерства соціальної політики, збільшення коштів Пенсійного фонду буде використане не лише на підвищення мінімальних пенсій. За його рахунок також буде профінансовано інші виплати.

Зокрема йдеться про щомісячну доплату до пенсій, призначених військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції), поліцейським та деяким іншим особам. Нагадаємо, що після масових протестів військових пенсіонерів, уряд з 1 липня запровадив доплату для цієї категорії у розмірі 2000 гривень на місяць.

Також з 1 жовтня почали отримувати доплату в розмірі 400 гривень громадяни віком від 75 до 80 років.

Більшість згаданих вище пенсійних виплат (окрім доплат військовим) були анонсовані ще з початку року. І відповідно мали бути включені до бюджету Пенсійного фонду. Проте з якихось причин уряд забув їх передбачити наперед, що і призвело до необхідності нинішнього термінового внесення змін.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів