RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вражає маленьких дітей: як уникнути зараження поліомієлітом

В Україні низький рівень охоплення вакцинацією проти поліомієліту серед дітей

В Україні низький рівень охоплення вакцинацією проти поліомієліту серед дітей Фото: Getty Images

В Україні вперше за рік зафіксували зараження інфекційним захворюванням - поліомієлітом. Це небезпечна хвороба, яка найчастіше вражає маленьких дітей, і може привести до інвалідності і навіть смерті. Що відомо про інфекцію, про ранні спалахи і як себе захистити - читайте в матеріалі "Апострофа".

Що сталося

У середу, 6 жовтня, Міністерство охорони здоров'я офіційно підтвердило захворювання на поліомієліт у півторарічної дитини в Рівненській області.

Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Перші симптоми у дитини проявилися ще 1 вересня, а вже 3 вересня він потрапив до лікарні з симптомами парезу нижніх кінцівок. Лікарі намагаються зробити все для того, щоб дитина ходила. Але вірус важкий, і прогноз на рахунок повного відновлення, ймовірно, сумнівний. Попереду не один курс відновлення та реабілітації.

Як повідомляє прес-служба Міністерства, батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, за релігійними переконаннями.

На місці одразу ж розпочала роботу команда епідеміологів та вірусологів: ведеться пошук контактних осіб, збір та аналізи їх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи та інші необхідні заходи.

В результаті вірус був виявлений ще у шести дітей із сім'ї. На щастя, ніяких симптомів у них не спостерігається, але вони є носіями.

Що таке поліомієліт

Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання. Вірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, інфіковану їжу і воду. Захворіти може кожна невакцинована дитина і дорослий, проте найбільш сприйнятливі до вірусу діти у віці до п'яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи (ЦНС), виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

Симптоми поліомієліту:

  • Ніяких симптомів - без будь-яких проявів хвороба протікає в більш ніж 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих;
  • Грипоподібні симптоми - лихоманка, головний біль, біль в животі і горлі, нудота і блювота - протягом декількох днів може проявлятися один або декілька з них. При такій формі хвороби, що виникає в 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу;
  • Рухові розлади - сильний біль в уражених м'язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя;
  • В рідкісних випадках симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

Ускладнення поліомієліту:

  • Близько 5% хворих помирають. В основному - через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.
  • У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, які стають причиною інвалідності.
  • Інші небезпечні ускладнення поліомієліту - пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Фахівці також просять розрізняти дикий (тип 1) і вакциноасоційований (тип 2) поліомієліту. Перший вважається найнебезпечнішим, саме він вражає центральну нервову систему, може викликати паралічі, що призводять до смерті хворого. Він не циркулює в Україні та у багатьох країнах світу, проте він досі виявляється в Афганістані та Пакистані.

Вакциноасоційований - це поліомієліт, викликаний вакцинними вірусами, які виділяються з кишечника щепленої дитини протягом 1-2 місяців після проведеної вакцинації оральною поліомієлітної вакциною. Саме його і виявили у інфікованих дітей в Рівненській області.

Спалахи поліомієліту в Україні

У 2015 році на Закарпатті зареєстрували два випадки гострих млявих паралічів у дітей. На момент початку паралічу одній дитині було 4 роки, іншому - 10 місяців; обидві дитини не були вакциновані проти поліомієліту.

"Щеплення набагато небезпечніше, ніж хвороби, які вони попереджають", - говорила тоді мати дітей Ольга.

"Ніхто не знає, як зберігалися вакцини. Ніхто не знає, чи була змінена дата закінчення терміну дії. Вакцини - це серйозна річ. Є певні умови для транспортування, зберігання та їхнього виробництва", - додавала вона.

На щастя, діти пішли на поправку, але в ВООЗ визнали ці випадки спалахом захворюваності в Україні. Причиною тому назвали низький рівень імунізації в країні.

"У 2014 році лише 49% дітей були повністю вакциновані проти поліомієліту. В даний час рівень охоплення вакцинацією проти поліомієліту серед дітей у віці до року становить лише 14,1%, що обумовлено браком вакцин", - повідомлялося у вересні 2015 року на сайті Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Даний випадок захворювання на поліомієліт став першим в Європі з 2010 року і першим в Україні з 2006 року.

Наступні випадки зараження були зафіксовані в 2017 і 2019 роках. Останній діагностували у дворічної дитини з Волинської області. За даними Міністерства охорони здоров'я, батьки навмисне відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами.

Лікування та профілактика

На сьогоднішній день не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту, хворобі можна тільки запобігти за допомогою вакцинації, яка робиться згідно календарю профілактичних щеплень:

  • 1 щеплення - 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ);
  • 2 щеплення - 4-й місяць (ІПВ);
  • 3 щеплення - 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ);
  • 4 щеплення - 18-й місяць (ОПВ);
  • 5 щеплення - 6 років (ОПВ);
  • 6 щеплення - 14 років (ОПВ).

Що з вакцинацією в Україні

За рекомендаціями ВООЗ, для створення колективного імунітету і перемоги над поліомієлітом, має бути вакциновано як мінімум 95% дітей. В Україні ж з охопленням все набагато гірше.

Як вже говорилося, за рік до спалаху в 2015 році було вакциновано менше 50% дітей, а станом на вересень 2015 року був щеплено всього трохи більше 14%. Перед випадком в 2019 році, за попередній рік був вакцинований набагато більший відсоток дітей - 71%, але і це не врятувало дворічну дитину від зараження. За 2020 рік щеплення отримали понад 80% дітей.

У квітні 2021 року Центр громадського здоров'я попереджав про високі ризики поширення поліомієліту в Україні. Рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, Поліо-3) за 8 місяців 2021 року - 53,0%.

Низькі рівні охоплення спостерігаються в наступних областях України: у Херсонській - 40,7%, Івано-Франківській - 42,2%, Закарпатській - 43,1%, Запорізькій - 46,2%, Харківській - 46,5%, в Одеській та Київській областях - 47,5%. У Чернівецькій і Львівській - по 48,5%, в Рівненській - 48,9%.

При цьому в МОЗ наголошують, що в Україні є достатня кількість ефективних вакцин від поліомієліту.

Як повідомили "Апострофу" в Міністерстві охорони здоров'я, в зв'язку з ситуацією, що склалася, відомство закликає керівників регіонів провести аналіз виконання обсягів профілактичних щеплень на підпорядкованих територіях, в тому числі і проти поліомієліту. І доручити керівникам структурних підрозділів охорони здоров'я розробити заходи для підвищення рівня охоплення профілактичними щепленнями населення, передбачених Календарем щеплень і особисто тримати на контролі виконання цього доручення.

Також МОЗ закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

"Якщо достатня кількість людей в країні є вакцинованими (більше 95%), поширення вірусу припиниться. І навпаки, якщо в країні діти залишаються невакцинованих, це може призвести до поширення вірусу і нових випадків захворювання", - заявили в Міністерстві.

Разом з тим вакцинація в Україні залишається добровільною, і за відмову прищепити дитину немає ніякої відповідальності. Однак відповідно до закону ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", нещеплені діти не можуть відвідувати школи, як альтернативу вони можуть вибрати дистанційне навчання. І тут залишається відкритим питання, чому інші невакциновані діти шкільного віку в сім'ї, у яких також виявили поліомієліт, були допущені до занять.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів