RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Всім дістати смартфони: як будемо ходити в кіно і ресторани, коли Україна "почервоніє"

При введенні "червоної" зони локдаун буде, але не для всіх

При введенні "червоної" зони локдаун буде, але не для всіх Фото: УНІАН

Уже 16 областей України опинилися в "помаранчевій" зоні епідемічної небезпеки. Це означає, що за динамікою госпіталізацій, завантаженістю ліжок з киснем і коефіцієнтом випадків інфікування регіони поступово наближаються до "червоних" показників. А "червона" зона - це автоматичний перехід на жорсткий локдаун, який поза всякими сумнівами вдарить по економіці. Щоб цього уникнути, місцева і центральна влади змушені шукати баланс між "не можна" і "можна". Підсумок такого балансу - COVID-сертифікати, які можуть стати перепусткою в кіно, театри, ресторани, торгові центри та навіть у громадський транспорт. Як працюватиме цей механізм і чи не порушує він права українців - з'ясовував "Апостроф".

Два варіанти для бізнесу

Насправді, навіть обмеження "жовтої" зони (в якій з 23 вересня перебуває вся Україна) передбачають перевірку COVID-сертифікатів під час проведення масових заходів і прийому відвідувачів закладами громадського харчування та культурними установами (театри, кінотеатри, концертні зали). Але по факту, навіть в столиці, де карантинна дисципліна досить висока, ніхто цього не робить.

"За весь час перебування в "жовтій" зоні у мене, як відвідувача закладу, ще жодного разу не запитали про сертифікат", - говорить "Апострофу" співвласниця "Відьма-бару "Лиса гора" Олеся Остафієва.

Чому?

Справа в тому, що "жовті" обмеження ще дозволяють бізнесу обслуговувати відвідувачів без COVID-сертифікатів при дотриманні карантинних правил. Крім того, "жовті" обмеження досить розмиті. Наприклад, в кафе барах і ресторанах відвідувачі за столиками повинні знаходитися один від одного на відстані 1,5 метра. А з лінійкою копи не перевіряють соціальну дистанцію. Ось сфера послуг і працює.

Але! Якщо регіон "почервоніє", а в багатьох областях країни до цього все і йде, то сфера послуг, згідно з карантинною постановою уряду №1236, взагалі не зможе приймати відвідувачів без COVID-сертифіката або довідки про тестування. Таким чином, у бізнесу залишиться два варіанти: або закриватися взагалі, або надавати послуги лише вакцинованим.

"Так, зменшиться кількість відвідувачів, але це все одно краще, ніж не працювати взагалі і нести збитки, - додає Остафієва. - У своєму закладі з 23 вересня при бронюванні ми уточнюємо про сертифікати. Серед наших гостей 60-70% вакциновані, тому прямо великої проблеми для нашої роботи я не бачу. Так, є агресія і образи на адресу хостес від невакцинованих, але це поодинокі випадки. У нас вакциновані і всі співробітники. Ми навіть сформували окрему папку з усіма QR-кодами на випадок перевірки, але поки нас ніхто не перевіряв".

Втім, "червоні" обмеження торкнуться не тільки сфери дозвілля і розваг. Наприклад, столичний мер Віталій Кличко вже заявив, що по COVID-сертифікату можуть пускати і в громадський транспорт.

"Ми розглядаємо такі варіанти обмежень. Вони можуть стосуватися і проїзду в громадському транспорті. Але, підкреслю, це на рівні ідей поки - варіанти, які розглядаються", - зазначив Кличко.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Хто перевірятиме сертифікати? Згідно з постановою Кабміну - поліція, місцева влада і навіть фізичні та юридичні особи для проведення заходів без застосування обмежень (наприклад, адміністратор в ресторані).

Як їх перевірятимуть? Для Нацполіції Мінцифра розробила відповідне програмне забезпечення, яке буде встановлюватися на планшети копів. Що стосується бізнесу, то перевіряти валідність COVID-сертифікатів відвідувачів можна прямо через вбудований сканер QR-коду в додатку "Дія".

Що з правами

Однак практично з того моменту, як в Україні ввели преференції для власників сертифікатів, у суспільстві розгорілася суперечка: чи не порушує такий механізм захисту від епідемії прав людини?

"З "сухої" юридичної точки зору, це обмеження прав і свобод людини. Так говорить буква закону, - пояснює "Апострофу" адвокат Іван Ліберман. - Але якщо керуватися духом закону, то потрібно, щоб парламентарії ухвалили закон, який би дозволяв місцевим органам влади вводити конкретні обмеження. Однак ніхто на себе не хоче брати цю відповідальність, офіційно обмежуючи права і свободи людини. Ось і виходить, що місцевим органам влади доводиться самостійно вирішувати ці питання".

"Тут важливо, чи дотриманий баланс: наскільки пропорційним є втручання держави, - коментує "Апострофу" директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. - Ще до пандемії було цікаве рішення ЄСПЛ щодо Чехії на цю тему. Там в суд подали батьки дітей, яких не пускали в садки через те, що у них не було щеплень. Причому щеплень не було не за медичними показаннями, а просто не хотіли батьки робити щеплення своїм дітям. ЄСПЛ не визнав це порушенням статті 8 Конвенції про захист прав людини - право на особисту і сімейне життя. Суд зазначив, що вимога щеплень є легітимною. Тому ще можна зрозуміти, коли мова йде про людей, які працюють в бюджетних установах і отримують гроші з бюджету. Коли держава вимагає, щоб люди, які отримують зарплати з бюджету, зробили щеплення, це обґрунтовано. Це втручання пропорційне. Однак це має бути обумовлено законом. А те, що не стосується державного сектора, це вже перебір, адже у тролейбусі їдуть всі, а не лише бюджетники".

Але тут важливо зазначити, що COVID-сертифікат, який дає більше свободи в "червоній" зоні, можуть мати не лише вакциновані українці, а й ті, хто вже переніс хворобу. Це логічно, адже у тих, хто перехворів, з'являється імунітет. Правда, сертифікат, виданий на підставі щеплення, діє рік, а документ, отриманий на підставі перенесеної хвороби - 180 днів.

Отже, вакцина - не безальтернативний спосіб уникнути "червоних" обмежень. У крайньому разі, можна навіть зробити ПЛР тест, якщо дуже хочеться, наприклад, пообідати в ресторації.

Фото: Getty images

Вибір без вибору

Але ось проблема: навіть маючи повне право на оформлення сертифіката, за фактом отримати його не завжди можливо. Наприклад, далеко не у всіх українців під час проходження повного курсу вакцинації генерується COVID-сертифікат.

"Якщо ти зробив щеплення там, де лікар не мав можливості відразу внести інформацію про це в систему і це зробив сімейний лікар, отримати сертифікат про вакцинацію практично неможливо. "Дія" постійно видає помилку", - скаржиться в соцмережах користувач Олександр Борисенко.

"Дія" не підтягує COVID-сертифікат в мобільному додатку і пише, що мій чоловік не пройшов другу вакцинацію, яку він давно пройшов і всі дані внесені в базу нашою клінікою ", - зазначає користувач Ксенія Малик.

Подібних скарг в мережі сотні і така ситуація вже викликає великі питання до дотримання прав людини. Адже проголошуючи в теорії альтернативу і вибір, за фактом держава її на надає.

"Адже якби сертифікат можна було абсолютно легко отримати і без всяких проблем, то це одна справа", - додає Євген Захаров.

У Мінцифри цю проблему визнають.

"Є чіткі і жорсткі вимоги формування цифрового сертифікату у відповідність з єдиними вимогами ЄС. Там потрібно вписувати і коди вакцин, і дози. На початку лікарі робили багато помилок. Тобто запис є і паперову довідку (міжнародне свідоцтво про вакцинацію) видати можна, а ось цифровий сертифікат - ні", - пояснює "Апострофу" перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Але що ж робити?

"Тут два рішення: МОЗ допрацювало єдині класифікатори, щоб мінімізувати помилки ручного введення. Також відбувається постійне навчання лікарів. Саме сьогодні стартували чергові семінари. По-друге, для тих, хто вже опинився в такій ситуації, працює контактний центр МОЗ, є і посилання в додатку. Там виділені спеціальні лікарі для коригування", - резюмував Вискуб.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Новини партнерів