RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що робити, якщо поруч поранений: поради лікаря

Головне - пам'ятати про власну безпеку, перш ніж допомагати пораненому на полі бою

Головне - пам'ятати про власну безпеку, перш ніж допомагати пораненому на полі бою Красногорівка, Донецька область Фото: Getty images

Війна має свої жорсткі правила. І це стосується і цивільних, які вирішили допомагати українській армії відбивати потуги російського агресора. Перед тим як надавати їм допомогу під час війни, потрібно дочекатися припинення безпосередніх бойових дій та не наражати себе зайвий раз на небезпеку. Про те, що робити в разі, якщо ви вирішили допогти людині в ефірі програми Національний ранок на Апостроф TV розповів лікар-анестезіолог, інструктор з домедичної допомоги Назарій Лавровський. Він також розповів, які медичні засоби потрібно покласти у тривожну валізу.

- Як надавати допомогу у разі осколкових уражень і чи можна витягувати уламки з ран?

- Ваша особиста безпека має бути для вас пріоритетом. Якщо Ви забудете про це перше правило – тому хто прийде після вас, доведеться розпорошувати зусилля і допомогу на першого потерпілого і на вас. Тому насамперед – ваша безпека. Рукавички. Тому що будь-який ваш контакт із біологічними рідинами іншої людини має бути захищений завжди.

Щодо осколків: ви не є військово-польовим хірургом, тому не маєте права до них торкатись, тому що, якщо ви намагатиметесь їх витягнути, ви можете лише нашкодити людині.

- Тобто осколки не можна самостійно виймати і потрібно викликати швидку?

- Так. Ви маєте залишити осколки там, де вони є. Викликати допомогу. Але якщо у вас є можливість зупинити критичну кровотечу, краще за все – використовувати джгут або турнікет.

Турнікет – це спеціальний пристрій, який використовується для зупинки критичних кровотеч. Як її розпізнати? Це може бути фонтан крові, це може бути пляма крові, яка збільшується з часом, це той самий фонтан, але під одягом. Це може бути калюжа крові біля людини, або під людиною. Якщо вона лежить на землі, і це може бути травматична ампутація – це, наприклад, коли людині відірвало кінцівку, якщо її потяг переїхав або під час наступання на міну.

У випадку чого, ми накладаємо турнікет якнайвище, чим ближче до плечового суглоба, або якщо це нижня кінцівка, тим ближче до кульшового суглобу. Потрібно максимально сильно затягнути і закрутити. Це боляче.

Турнікет не працює сам, він працює разом з перманентним маркером. Необхідно вказати час його накладання. Це вкрай важлива інформація для анестезіолога і для хірурга, який буде з пораненим працювати. Важливо не знімати турнікет, після того як його наклали.

- А які є альтернативи таким медичним пристроям?

- Турнікет – це найкращий засіб, але якщо у вас його з собою не має, то ви можете зімпровізувати, використати щось з підручних матеріалів і замінити основний його принцип – це затягнути і потім закрутити. Це може, якщо дуже широка, сумочка жіноча. Пасок з м’якої тканини. Це може бути хустинка.

Ознакою добре накладеного турнікету є зупинка кровотечі, відсутність пульсу на магістральних артеріях, бліда шкіра.

- Якщо людину потрібно перетягнути у безпечне місце, як правильно її підняти для того, щоб не нашкодити?

- Все залежить від того, який був травмуючий чинник. Наприклад, якщо це обстріл, міномети – то ви не надаєте допомогу поки він триває. Спершу закінчується якась небезпека, ви усуваєте небезпеку, або чекаєте коли вона зникне, і тільки потім надаєте допомогу.

- Що має входити до тривожної валізи?

- Почнемо з першого правила: ваша особиста безпека – це є пріоритет, тому це кілька пар рукавичок для того, щоб поки ви надаєте комусь допомогу, мали змогу поділитися цими рукавичками з кимось, хто буде вам допомагати комусь надавати допомогу.

Друге, ми йдемо за принципом, що може найбільше людині загрожувати – це критична кровотеча. Тому це може бути джгут, турнікет. Також це може бути набір бинтів різних – це можуть бути бандажі спеціальні для того, щоб перев’язати рану. Є такий принцип – будь-яка рана має бути перев’язана і закрита. Це може бути набір пластирів різних розмірів також щоб ці рани заліпити.

Щодо лікарських засобів, то всі ми різні і ми не можемо рекомендувати щось універсальне. Якщо ви приймаєте якийсь лікарський засіб постійно, ви там маєте якесь хронічне захворювання, то ви повинні мати його з собою у достатній кількості. Всі інші лікарські засоби – це доволі факультативна рекомендація, вона може бути, а може не бути – це необов’язково.

- Як діяти, якщо у людини контузія?

- Якщо небезпека усунута, або вона минула – насамперед, вам необхідно пересвідчитись чи людина вас розуміє, чи вона у свідомості. Це вкрай важливо, тому що якщо людина без свідомості – вона не здатна контролювати прохідність своїх верхніх дихальних шляхів, і це є вкрай небезпечно.

Якщо людина дихає – то необхідно залишатися з нею, заспокоїти її, перевірити чи немає інших ушкоджень. Якщо людина не дихає, то це вкрай небезпечно. У випадку, якщо у неї є якісь критичні кровотечі, ви мусите їх зупинити. Якщо немає видимих ушкоджень, а людина, наприклад, не дихає і без свідомості, то ви повинні почати серцево-судинну реанімацію. Таке може бути, що у людини зупинилося серце на тлі стресу. Таке буває у людей старшого віку.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів