RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Театр одного актора: що не так з замахом на Геращенка

В історії із замахом на радника глави МВС є нестиковки

В історії із замахом на радника глави МВС є нестиковки Антон Геращенко заявив про те, що на нього готувався замах Фото: УНІАН

Днями в СБУ повідомили про запобігання замаху на радника глави МВС і народного депутата Антона Геращенка. Зловмисники планували підірвати автомобіль відомого парламентарія і сховатися в Росії. Але підірвати вдалося тільки інформаційний простір, при цьому самому Геращенку, адже за словами нардепа, замах на нього - це лише ланка в "системній роботі російських спецслужб щодо диверсійно-терористичної діяльності на території України". В деталях невдалого замаху розбирався "Апостроф".

Операція "Ліквідація"

За інформацією СБУ, організатором замаху на Геращенка був уродженець РФ, який деякий час проживав в Харківській області, а з початком АТО поїхав на Донбас, де вступив до лав бойовиків і займався підготовкою диверсійно-розвідувальних груп терористів. Зараз цей організатор ховається в російському Бєлгороді.

Виконавцями злочину, за версією СБУ, організатор вибрав українців: один з Донецької області, інший з Криму. Обидва були рецидивістами і відбували чергове покарання в місцях позбавлення волі на території окупованого півострова. До вбивства нардепа вони готувалися заздалегідь: ще 19 грудня прибули до столиці і стали активно відслідковувати всі переміщення політика і вивчати автомобілі, на яких він пересувався вулицями Києва. Зв'язок підтримували через мобільний телефон (записи розмов перехопили в СБУ) і через безкоштовний месенджер Telegram. Злочинців затримали біля будинку нардепа. У них знайшли саморобний вибуховий пристрій, начинений 400 грамами вибухівки. Шевченківський райсуд столиці арештував їх на 2 місяці без права внесення застави.

Сам Антон Геращенко назвав дату 20 січня, коли силовики затримали горе-кілерів, своїм другим днем народження. "Сам факт, що я був обраний російськими спецслужбами мішенню для чергового терористичного акту, говорить про те, що те, що я роблю для захисту національної безпеки та інтересів України - правильно", - зазначив парламентарій.

За словами Геращенка, основним мотивом замаху на нього стала діяльність сайту "Миротворець", на якому публікуються анкетні дані бойовиків і ідеологів невизнаних республік. Нагадаємо, що дітище Геращенко неодноразово опинялось в центрі гучних скандалів. Так, наприклад, навесні минулого року "Миротворець" опублікував імена українських і зарубіжних журналістів, які отримували акредитацію на роботу в "Л/ДНР". Справа виявилася настільки резонансною, що висловився навіть посол ЄС в Україні Ян Томбінський, який закликав прибрати дані про журналістів з сайту, але в МВС не прислухалися до його слів.

Крім того, Антон Геращенко, а разом з ним і його шеф Арсен Аваков стверджують, що операція "Ліквідація" не просто приватний акт відплати, а "елемент в ланцюзі ряду злочинів, що утворюють систему з центром впливу поза Україною".

"Підозрювані в організації моєї ліквідації є важливими свідками організації планомірного і цілеспрямованого державного тероризму з боку Російської Федерації. Їх життя має бути поза небезпекою, для того щоб вони допомогли розкрити диверсійно-терористичну мережу, яка продовжує свою роботу в Україні і запобігти подальшим терористичним актам проти українських журналістів і політиків ", - додав Антон Геращенко.

Депутат зазначив, що деверсійно-терористична мережа, що складається з громадян України, має центр в Росії. Саме з цього центру і координувався замах на нього, а також вбивство майора Івана Мамчура і журналіста Павла Шеремета.

А ось однопартієць Геращенка у "Народному фронті", секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що завдання терористичної організації, яка діє в Україні - посіяти паніку в суспільстві. "Російські спецслужби ставлять завдання створеної мережі терористичних груп ліквідувати політичних, громадських діячів, представників ЗМІ з метою нагнітання страху, створення хаосу і дестабілізації ситуації в Україні, щоб зламати готовність українців чинити опір військової агресії РФ", - підкреслив Турчинов.

Театр одного актора

Геращенко вже встиг заявити, що матеріали в ЗМІ, в яких замах на нього називають "інсценуванням", є брехнею і поширюються російськими пропагандистськими ЗМІ та їх філіями в Україні, адже якщо підозрюваних затримали за рішенням суду, значить доказів у слідства цілком достатньо. Однак, не звернути увагу на нестиковки в цій справі просто неможливо.

Так, в СБУ відрапортували, що в ході обшуку автомобіля і житла затриманих, у них знайшли "фотографії об'єкта", тобто самого Антона Геращенка. Тут важко не провести аналогії з нетлінної візиткою Яроша, адже дивно уявити, що кілери, які планують вбивство не останнього політика в країні, можуть раптом забути як він виглядає і в разі амнезії звірятися по фотографії. "Знайти під час обшуку фотографію? .. Ну у мене вдома є журнали, в яких можна знайти фотографії політиків, в тому числі, діючих народних депутатів. Смішно", - сказав "Апострофу" екс-начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Також у експертів викликає сумнів причетність затриманих до спецслужб РФ, адже судячи з розшифровки їх телефонних розмов, обговорюючи майбутній злочин, підозрювані проявили себе як повні дилетанти.

"З первинною інформацією справді не все стикується. Якщо говорити про рівень спецслужб тієї ж Росії, то його цілком достатньо, щоб виконати замовлення і не бути спійманими співробітниками наших спецслужб. У цьому випадку все здається занадто театралізованим, - пояснив "Апострофу" ветеран МВС, екс-глава міліції Миколаївської області Юрій Седнєв. - При розкритті будь-якого злочину, наприклад, вбивства завжди йдуть від зворотного і шукають мотив. Чому саме він? Чим людина може нашкодити щоб його усунули? Будь-який фахівець скаже, що та мотивація, яка озвучується - притягнута за вуха ".

Василь Вовк погоджується з тим, що мотивація для усунення Геращенко, яка офіційно озвучується силовиками, досить слабка.

"Геращенко зараз дійсно на "передовій" інформаційної війни з Росією. Він систематично і різко виступає проти Путіна. Але дуже багато людей у нас різко виступає проти РФ. З таким же успіхом можна готувати замах на Василя Вовка, адже і я різко виступаю проти РФ . Тоді у нас потрібно вбивати тисячі людей. У Росії просто на це вже не звертають увагу. Тому говорити про те, що тут замішана політична складова, я б не поспішав. Двоє людей затримано, я впевнений, що вони вже дали свідчення. Якби в цих свідченнях була "рука Москви", "слід ФСБ" і політична складова, ми давно б уже про це дізналися ", - резюмував експерт.

Замах або підготовка до виборів

Політичні експерти допускають, що замах на Антона Геращенка може бути звичайною піар-компанією "Народного фронту". Наприклад, в грудні 2015 схожий замах було скоєно на спікера ВР Андрія Парубія, якому під ноги кинули гранату в центрі Києва. Описуючи цю подію на своїй сторінці в Facebook, Парубій використовував приблизно ті ж тези, що зараз використовує Геращенко: "другий день народження", "на замовлення Кремля". Також можна згадати замах на колишнього генпрокурора Віктора Шокіна, якого снайпер намагався застрелити в робочому кабінеті.

Політолог Руслан Бортник запевняє, що подібні піар-замахи досить добре обкатані політиками.

"Перше, що кидається в очі, це те, що віртуальний замах на Геращенка відволікає увагу від реального замаху Пашинського на Хімікуса і перебиває в інформаційному плані цю тему. Крім того, останнім часом "Народний фронт" активізувався, проводить ребрендинг і таке враження, що активно готується до виборів. Взагалі ситуація зараз дуже нагадує передвиборну. І рішення президента по фабриці в Липецьку, і рішення уряду про збільшення мінімальної заробітної плати, все це наштовхує на думку про наближення виборів. Не виключаю, що ситуація з Геращенком - це поштовх для політичного проекту, в якому братиме участь той же Геращенко. Звичайно, тут питання про людське життя, і якщо існує хоча б невелика ймовірність того, що такий замах міг відбутися, то добре що він не відбувся. Але згадайте схожі замахи на Парубія, Шокіна, а якщо навіть далі взяти - отруєння Ющенка. Занадто багато в країні замахів, які нічим не закінчуються, але генерують величезну хвилю піару і відвернення громадської думки від дійсно важливих соціальних проблем ", - резюмував експерт.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити