RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вендетта по-одеськи: навіщо "викрали" Гончаренка

Експерти в один голос називають дивну історію з депутатом піар-ходом

Олексій Гончаренко Олексій Гончаренко Фото: Фейсбук Олексія Гончаренко

Не встигла країна відійти від резонансного замаху на радника глави МВС Антона Геращенка, як по українському парламентаризму було завдано нового нищівного удару. В Одесі 23 лютого був викрадений народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко, правда, через кілька годин політик знайшовся живий і здоровий. Чим було викрадення Гончаренко: новою піар-акцією депутата або злочином, розбирався "Апостроф".

Олексій, ми за тебе хвилюємося!

Інформація про викрадення Гончаренка з'явилася в ЗМІ близько 13:40. Пізніше її підтвердили в прокуратурі Одеської області, ГПУ і СБУ. Про зникнення повідомив політичний соратник Гончаренка Олександр Бригинець. "Олексій Гончаренко виїхав до Одеси на термінову зустріч. Він говорив, що це дуже важлива і публічна зустріч. У залі його немає... Рідні та близькі не знають про його місцезнаходження. Телефон не відповідає... Упевнений, що це політичний злочин і вірю, що наші силовики не допустять непоправного. Олексій, ми за тебе дуже хвилюємося! " - переживав Бригинець.

Інший колега Гончаренка, Ігор Гринів, з трибуни ВР зажадав від правоохоронців створити спеціальний штаб у зв'язку з викраденням нардепа. Спікер Ради Андрій Парубій підтримав цю пропозицію. "Прошу оформити це як звернення від голови ВР, від парламенту", - сказав Парубій.

Одна за одною почали з'являтися версії того, кому саме вигідно викрадення нардепа, відомого своїми скандальними витівками. Так, Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що Гончаренко викрали сепаратисти з метою фізичних тортур. Правда, яку саме інформацію від депутата хотіли отримати сепаратисти Луценко не уточнив. У соцмережах стали висуватися версії про те, що викрадення нардепа пов'язано з інцидентом біля посольства Німеччини в Києві. Нагадаємо, що на початку лютого Гончаренко розмалював фрагмент Берлінської стіни у диппредставництва Німеччини в знак протесту проти заяв посла Німеччини про вибори на Донбасі. Однак колега скандального депутата по фракції Вадим Денисенко заявив, що викрадення точно не пов'язано з німецьким питанням, але має політичні мотиви. "Це не пов'язано з Берлінською стіною, 1000%. Він займав досить активну позицію протягом всієї цієї каденції. Тому, очевидно, все ж треба дивитися в політичну площину", - підкреслив Денисенко.

Депутата замовив депутат

Гордіїв вузол версій розрубали в прокуратурі Одеської області через пару годин після таємничого зникнення депутата. Виявляється, Гончаренко знаходиться в безпеці, його життю нічого не загрожує, і він вже дає свідчення. Замовником викрадення депутата нібито став також народний обранець, але рангом нижче - депутат Лиманського райради Одеської області від "Опозиційного блоку" Олександр Кушнарьов. "Він не просто замовник викрадення народного депутата, а сам з двома поплічниками виїхав на місце і повинен був наносити народному депутату тілесні ушкодження", - повідомив прокурор Одеської області Олег Жученко.

Те, що ніби-то хотів зробити Кушнарьов з народним депутатом, вражає неймовірною жорстокістю. За версією прокуратури депутат райради разом зі спільниками мав намір переламати Гончаренку колінні чашечки, застосовувати кислоту і позбавити свою жертву зору. Але втілити задумане злочинці не встигли - нагрянули силовики. "Підозрювані були затримані на місці передбачуваного злочину. Під час затримання було вилучено всі речові докази - пляшка з кислотою, молоток. Вони особисто приїхали на місце, яке було визначено як місце утримання викраденого. Зайшли туди в масках-балаклавах, щоб потім їх не могли упізнати", - заявив начальник управління СБУ в Одеській області Сергій Батраков.

Але навіщо ж простому депутату райради знадобилося так нещадно калічити народного депутата? Відповідь силовиків проста - вендета. Олександр Кушнарьов нібито хотів помститися за сина - Геннадія, який був антимайданівцем, і загинув в Одесі в Будинку профспілок 2 травня.

Але пізніше з'ясувалося, що реального викрадення не було, а все, що сталося - не більше, ніж інсценування спецслужб. Злочин дійсно планувався Олександром Кушнарьовим ще два місяці тому. Як доказ цього оперативники поширили відео, на якому Кушнарьов нібито обговорює, що він збирається зробити з Гончаренком. "Він буде сліпий і кульгавий, від цього ще ніхто не помирав", - говорить чоловік на відео. Втілити свій план в життя зловмисники вирішили саме 23 лютого не випадково, адже за словами самого Гончаренка, це "сакральна дата для всіх проросійських сил". В результаті спецслужби самі "викрали" нардепа від імені виконавців, повідомили замовникам, що завдання виконано, і просто дочекалися поки Кушнарьов зі спільниками приїде до місця "полону" народного депутата, щоб провести затримання.

До речі, як і в випадку з "замахом" на Антона Геращенка, за розправою над Гончаренком стояв не один Кушнарьов, а ціла злочинна група, яка розгорнула в Одесі сепаратистську діяльність і "викрадення" Гончаренка мало стати лише одним з низки запланованих злочинів. "Ця група діяла близько року, видаючи і масово тиражуючи матеріали, спрямовані на розпалювання національної та міжетнічної ворожнечі в Одесі. Зараз всі її члени встановлені, проведено шість обшуків, вилучено кілька сотень примірників книг з назвою "Слуги зла - як виглядають українські націоналісти" і "Одеські дзвони Хатині", - додав Батраков.

Що це було?

Експерти і самі депутати досить скептично ставляться до історії з викраденням депутата, адже одіозний шлейф, який протягом всієї політичної кар'єри тягнеться за Гончаренком, викликає масу питань.

"Навіщо комусь викрадати Гончаренка? Він не становить якоїсь небезпеки, істотної цінності. Сьогодні скандальний депутат використовується БПП виключно для якихось сміховинних акцій. Це не людина-доступ до якихось таємниць, яка володіє якимось впливом, він не є цінним в інформаційному плані. Це просто піар-витівка. І мені шкода тих, хто "викрав" Гончаренка. Це може бути як в казці, щоб потім вовки не доплачували за те, щоб його повернути", - заявив "Апострофу" глава Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол" Сергій Биков.

Колеги Гончаренка вважають, що історія з викраденням була придумана для того, щоб швидше зам'яти інцидент з посольством Німеччини. "Гончаренко як молодий і перспективний рветься наверх. А у випадку з посольством Німеччини він підставив під удар не тільки себе, але і фракцію, за що і отримав по голові. Потрібен був якийсь екстрений хід, щось надзвичайне, щоб забути про посольство, тому його терміново "викрали" сепаратисти. Я не думаю, що в країні є людина, яка вірить в цю ахінею. Ну хоч би вухо вже відрізали, народ би повірив ", - розповів "Апострофу" народний депутат Вадим Рабинович.

З депутатом погоджується і політолог Петро Олещук, але стверджує, що якщо викрадення Гончаренка - це піар-проект, то цілі його далеко виходять за рамки хуліганства з фрагментом Берлінської стіни або арештом у Москві.

"Якби фігурантом у цій історії не був Гончаренко, були б сумніви, що це піар-проект. Потрібно згадати, що депутат завжди демонстрував політичні амбіції серйозного масштабу. Ми пам'ятаємо, як він претендував на посаду міністра охорони здоров'я. Але отримати високу посаду йому завадив своєрідний імідж, а саме те, що свого часу він був в Партії регіонів і досить активним її членом. Більше того, він просував ідеї "русского мира" і це постійно спливає. Тому не виключено, що такий піар-проект - своєрідне "відбілювання" Гончаренка. Він виставляється в якості головного ворога одеських сепаратистів, мовляв всі вороги України, мріють його викрасти і катувати, а він не здається. На підставі цього в недалекому майбутньому можуть просуватися ідеї, що Гончаренко - принциповий патріот, людина з позицією, яку не боїться відстоювати. Це може стати стартом для його просування, наприклад, в органи виконавчої влади", - пояснив Олещук "Апострофу".

У свою чергу, сам Гончаренко в коментарі "Апострофу" зазначив, що всякими викраденнями його не залякати. "До всього чесно кажучи звикаєш, але жити в страху це не моє. Мене так просто не залякати. Сказати, що це мене радує звичайно не можна, жодну людину це не буде радувати, але боятися теж я не буду", - резюмував "врятований "політик.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі