RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіянин з "Азова" Артем Широбоков: Побоююся, що Україна видасть мене РФ

У добровольців АТО, які приїхали з Росії, часто виникають проблеми з отриманням українського громадянства

У добровольців АТО, які приїхали з Росії, часто виникають проблеми з отриманням українського громадянства Артем Широбоков Фото: Andriy Tsaplienko / Facebook

Слідчий комітет Російської Федерації направив до суду кримінальну справу проти росіянина Артема Широбокова (позивний Єсенін), який воював на Донбасі на боці України. Бійцеві АТО з Росії заочно висунули звинувачення в участі у збройному конфлікті як найманця. Як зазначає слідство, росіянин виїхав в Україну на початку 2014 року і добровільно вступив до складу батальйону "Азов", а в 2014 і 2015 роках разом з іншими бійцями підрозділу брав участь у бойових діях на сході України. В інтерв'ю "Апострофу" АРТЕМ ШИРОБОКОВ розповів, як опинився в Україні, про що шкодує і чого побоюється у зв'язку з кримінальною справою, яку затіяли проти нього в Росії.

- Слідчий комітет РФ направив до суду кримінальну справу проти вас. Як ви розцінюєте подібний крок з боку Кремля?

- Росія в черговий раз проявляє лицемірство. Добровольці з Росії, які воюють на боці "ДНР", не потрапляють під цю статтю. Добровольці, які воюють за Україну, підпадають під цю статтю. Те ж саме стосується і сепаратизму всередині Росії. Звичайно, це очевидне лицемірство.

- В Росії у вас залишилися родичі? Чи може ця ситуація з вами їм нашкодити?

- У Росії живе моя одна бабуся, у неї там проходять обшуки. Але тиск спрямований більше на моїх колишніх знайомих, друзів, з якими я не підтримував вже дуже давно ніяких зв'язків. Їх навіть викликають на допити на поліграфі. Приїжджає до них ФСБ.

- Результат цієї справи для вас очевидний?

- Думаю, що мене заочно засудять – це ж Росія.

- Як ви потрапили в Україну і пішли в АТО?

- Приїхав на Майдан в лютому 2014 року. Потрапив тоді в організацію "Патріот України", яка пізніше перетворилася в АТО на батальйон "Азов". Спочатку це були "чорні чоловічки", які їздили у Харків проти проросійських мітингів. А після вже став полк-батальйон "Азов".

- У яких найбільших боях в АТО брали участь?

- Я брав участь у всіх заходах цієї організації. Найбільш великими боями, в яких я брав участь, були - Маріуполь, Мар'їнка, Широкіно, Іловайск.

- Чому ви вирішили приїхати з Росії спочатку на Майдан, потім в АТО?

- Я є російським націоналістом. У мене є внутрішня солідарність з українським народом, а владу Януковича я вважав і вважаю злочинною, він – протеже Путіна. Проти Путіна я виступав і в РФ. Але, на жаль, там немає шляхів для виступу проти влади. Там все докорінно присікається, будь-яка опозиція. Вирішив приїхати в Україну, підтримати її проти Януковича і залишився після цього. Я не приховував своє обличчя в надії, що якось буде суспільний резонанс. Адже була така практика в Україні, що при суспільному резонансі громадськість тиснула на владу, а та в свою чергу обіцяла і видала громадянство людині. На те ж саме і я сподівався, що виявилося нерозумно. Якби відмотати час назад, я б не розкривався і інкогніто тут перебував. І тоді в Інтернеті не було б про мене, і я не давав інтерв'ю.

- Зараз у вас проблеми з отриманням громадянства? У чому головна перешкода?

- Я намагався отримати громадянство. Юридична служба "Азова" збирала документи у понад 20 осіб з підписом і рекомендацією Арсена Авакова про те, що ми маємо заслуги перед Україною. Перші документи загубилися, другі пройшли СБУ, всі інстанції і вже в адміністрації президента їх розгорнули, сказавши про те, що у нас відсутня довідка з інформацією про відсутність злочинів проти людяності. Цю довідку ми не можемо отримати. За нею потрібно їхати в Росію чи йти в посольство РФ, що одне і те ж. Сама РФ не зацікавлена у видачі цієї довідки. Шансів її отримати фактично немає. Знову писати якусь довіреність на когось в РФ – ніхто не захоче це робити. Так і я буду проти цього. Людину підставляти в Росії зовсім не хочеться.

- А чому, по-вашому, можуть чинити опір видачі громадянства? Можливо, тому що ви – російський націоналіст?

- Я наголошую, що ні до яких російських націоналістичних організацій себе не відношу, і не входив до них ніколи. Я сам по собі російський націоналіст, я просто люблю ту націю, до якої належу. Точно так само, як це відбувається і в українських націоналістів. Я висловлюю лише свою солідарність з ними.

- Через що піднялася тема про добровольцях у Росії, як ви вважаєте? Влада РФ боїться таких людей, як ви?

- У Кремлі почали активно форсувати цю тему – про добровольців в Україні. Можливо, підводять до виборів президента. Можливо, з цим пов'язано. Адже почало виходити в РФ дуже багато програм. Тема активізувалася, і показують її в такому ракурсі: якщо людина зрадить Росію, поїде до України, то там її чекає невдача, не отримає громадянства і не знайде роботу. І взагалі ці люди до приїзду в Україну були невдахами. Акт залякування російських громадян.

- Чи багато на Донбасі таких людей з Росії, як ви? У них теж такі проблеми з отриманням громадянства?

- Таких, як я, в нашій організації близько 100 за весь час. Деякі отримували все ж громадянство за правом народження тут, наявності родичів в Україні. Я тут народився і родичів у мене тут немає.

- Як на вас вплине рішення російського суду?

- Буду боятися ще більше видачі мене Україною Росії. Вони вже робили запити. Україна вже відмовляла у видачі мене РФ, але побоювання залишається, якщо не дадуть нам громадянство, як нам обіцяли, і ми тут не потрібні, і виходить, що теоретично можуть нас видати.

- Чи маєте намір повернутися в Росію або хочете залишитися в Україні?

- Мені подобається Україна, у мене тут дівчина, знайомі, друзі. Я вже не в АТО і працюю на громадянці – я графічний дизайнер.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити