RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий сезон Прем'єр-ліги: чого очікувати від суперництва "Динамо" і "Шахтаря"

В Україні на старт вийшли найкращі футбольні клуби країни

 В Україні на старт вийшли найкращі футбольні клуби країни Новий сезон Прем'єр-ліги швидше за все знову перетвориться в суперництво двох грандів - "Динамо" і "Шахтаря" Фото: УНІАН

22 липня матчем "Шахтаря" і "Зорі", віце-чемпіона минулого сезону та дебютанта Прем'єр-ліги, стартував черговий чемпіонат України у вищому дивізіоні. 26-е за рахунком змагання кращих команд країни зібрало рекордно малу кількість учасників – 12. Вперше в історії протистояння клубів буде розбито на два етапи – після двох кіл змагань вони будуть ранжовані на дві підгрупи відповідно до показаного результату. Перша шістка боротиметься за призові місця і потрапляння в єврокубки, друга – за право залишитися в топ-дивізіоні.


Нинішній сезон, швидше за все, в черговий раз перетвориться в суперництво двох грандів – "Динамо" і "Шахтаря". "Дніпро", який протягом останніх трьох сезонів незмінно перебував у призовій трійці, втратив свої позиції за плутаниною з фінансуванням, а "Зоря" поки що не здатна нав'язати рівну боротьбу кращим клубам. Інші ж навіть і не замахуються на більш високий рівень.

Втім, у боротьбі двох принципових суперників є щось цікаве: крім традиційної підґрунтя, в нинішньому сезоні викликає інтригу гра донеччан під керівництвом нового головного тренера – португальця Паулу Фонсекі.

Матч за Суперкубок, в якому "Динамо" обіграло "Шахтар" у серії післяматчевих пенальті, а також стартова перемога над дебютантом "Зорею" з Кропивницького в Прем'єр-лізі, показали, що Фонсека затіяв досить ризикову гру – перебудову командної тактики, яка була встановлена попереднім наставником Мірчею Луческу і залишалася незмінною роками. Португалець, напевно, отримав карт-бланш від керівництва клубу, адже при таких змінах дуже ймовірний провал.

Тепер донеччани будуть грати з двома форвардами попереду і з великим акцентом на оборону. При таких діях команда буде більш мобільною і зможе швидше проходити центр поля, що зменшує ризик втрат і зворотних контратак. Найголовніше, що при зміні тактики можуть опинитися поза грою кілька футболістів основного складу і (що найгірше) - українці. Фахівці вже зараз прогнозують, що важко доведеться і Євгену Селезньову, який повернувся в "Шахтар" в кінці минулого сезону, і Віктору Коваленку, який вважається одним з найталановитіших молодих футболістів України.Також піддано сумнівам і місце здавалося б "залізобетонних" гравців основи Ярослава Ракицького і Олександра Кучера.

Слід додати, що Фонсека не став давати шанс футболістам, котрі повернулися з оренди, – Івану Петряку, Едуарду Соболю та Олександру Караваєву. Всі троє відправилися в "Зорю". Один лише Богдан Бутко спробує себе на фланзі оборони.

У "Динамо" ситуація не менш цікава: після поєдинку за Суперкубок стало ще більш очевидно, що з Андрієм Ярмоленко або без нього команда Сергія Реброва абсолютно різна в плані атакуючого потенціалу. Навіть незрозуміло, ким будуть намагатися замінити тренери лідера атаки у випадку його відходу, який, звичайно, не дуже вірогідний після непереконливої гри вінгера на Євро-2016. Посилення киянам необхідно не тільки, щоб протистояти "Шахтарю" на внутрішній арені і успішно вести боротьбу за чемпіонство (а в нинішньому сезоні через новий формат командам доведеться провести як мінімум три поєдинки в чемпіонаті), але і для виступу в Лізі чемпіонів. Адже і крім позиції Ярмоленко проблемних місць в колективі Реброва вистачає, наприклад, з нападом. Розраховувати на бомбардирські якості Олександр Гладкого, який став автором одного з найгучніших переходів літа, переїхавши в Київ з "Шахтаря", навряд чи варто. Поки що слабо проявив себе і бразилець Жуніор Мораэс. Та й взагалі, коли в останній раз кращим бомбардиром киян ставав саме чистий форвард?

Перша зустріч "Динамо" і "Шахтаря" в рамках Прем'єр-ліги відбудеться 10 вересня. До цього часу команди проведуть вже достатню кількість матчів, щоб говорити про їх готовність до сезону. Втім, перевагою "гірників" може стати той факт, що вони зіграють мінімум два матчі в кваліфікації Ліги чемпіонів. Ще один раз принципові суперники зустрінуться 10 грудня – після настання паузи у єврокубкових баталіях. Ну а третя і четверта ігри відбудуться вже в 2017 році.

Говорячи про майбутні протистояння донеччан та киян, цікаво буде поглянути, що ж саме запропонує Сергій Ребров своєму візаві Паулу Фонсеке. Адже, по суті, в поєдинку за Суперкубок динамівці так і не створили жодного моменту біля воріт Андрія П’ятова, а єдиний гол був забитий після розіграшу кутового. Звичайно ж, подальша боротьба за медалі буде залежати і від того, як команди зіграють проти інших опонентів – до речі, саме цей факт вирішив долю чемпіонства в минулому сезоні, адже донеччани двічі обіграли "біло-синіх" (причому з розгромним рахунком 3:0). Втім, здається, що в нинішньому сезоні ці суперники як мінімум не стали сильнішими. Так що в цьому аспекті все в руках грандів – на перший план вийде їх мотивація і психологічна готовність.

Топ-трансфери міжсезоння (переходи в рамках українських клубів )

Олександр Гладкий – "Шахтар" - "Динамо"

Артем Громов – "Ворскла" - "Динамо"

Олег Голодюк- "Карпати" - "Ворскла"

Богдан Шуст "Волинь"- "Ворскла"

Олександр Кобахідзе "Дніпро" - "Ворскла"

Інтриги і загадки сезону

Крім протистояння грандів, уболівальникам, безсумнівно, буде цікаво спостерігати за луганською "Зорею", яка вперше в історії виступів в українських чемпіонатах стартує в основному раунді розіграшу єврокубка. Луганчанам протягом 4 місяців доведеться провести 6 матчів в Лізі Європи, тому їх тренеру Юрію Вернидубу вкрай важливо правильно розподілити сили і визначитися з пріоритетами.

Загадкою ж сезону, безсумнівно, можна вважати і дніпровський "Дніпро": після того, як кілька сезонів поспіль дніпряни боролися за призові місця, зараз команду очікує животіння в середині турнірної таблиці. Це спадає на думку як мінімум після перегляду заявки команди на сезон. Більше того, поки що невідомо, чи дотягне багаторазовий призер українських чемпіонатів до кінця першості. Принаймні, вже неодноразово з'являлося чимало приводів для розвитку найгіршого сценарію, але поки що біда минула іменитий клуб.

Очікування сезону

Крім виступів трьох українських команд у Лізі Європи ("Ворскла" і "Олександрія" стартують з третього раунду кваліфікації) позитивних емоцій вболівальники чекають від цих колективів і в українському чемпіонаті. Полтавці і олександрійці напевно спробують нав'язати "Зорі" боротьбу за бронзу. Багато чого тут буде залежати від результату літніх баталій в єврокубках. Хочеться чекати кращого і від "Дніпра", і від "Сталі", яка посилилася кількома закордонними виконавцями, і від "Чорноморця".

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії