RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олімпіада-2016: хто з українських борців готовий перемагати в Ріо

У Ріо-де-Жанейро збірна України буде претендувати на медалі в усіх стилях боротьби

У Ріо-де-Жанейро збірна України буде претендувати на медалі в усіх стилях боротьби Украинский борец греко-римского стиля Жан Беленюк Фото: noc-ukr.org

Боротьба є одним з найуспішніших для України олімпійських видів спорту - ще з жодних Ігор українські спортсмени не поверталися без медалей. Борці вільного та греко-римського стилю завоювали на олімпіадах 13 медалей – три золоті, чотири срібні та шість бронзових, дзюдоїсти принесли 3 нагороди – срібло і дві бронзи. На Олімпіаді-2016 в Ріо збірна України також пов'язує великі надії з виступами борців. Серед представників вільного стилю на других поспіль Іграх медаль спробує завоювати Валерій Андрейцев. У греко-римській боротьбі фаворитом у своїй категорії буде Жан Беленюк. Серед жінок на медалі розраховує Юлія Ткач. А у дзюдоїстів великі шанси на успіх мають Георгій Зантарая та Яків Хаммо.


Вільна боротьба

Говорячи про вільну боротьбу, слід згадати, насамперед, золото Олега Кучеренко в категорії до 48 кг у Барселоні, яке пішло в актив Об'єднаної команди, котра була свормована після розпаду СРСР. Саме Кучеренко став першим в історії нашим спортсменом, в честь якого на Олімпійських іграх пролунав гімн України і був піднятий національний прапор – таким чином у 1992 році вшановували всіх представників країн СНД, які перемогли в особистих змаганнях.

В 1996 році в Атланті Україна вперше виступила окремою командою на літній Олімпіаді, і перше в історії золото їй також приніс борець – В'ячеслав Олійник, що виграв змагання в категорії до 96 кг у греко-римському стилі.

В Атланті також відзначилися і представники вільної боротьби: Ельбрус Тедеєв завоював бронзу у вазі до 62 кг, а Заза Зазіров виявився третім в категорії до 68 кг

У 2000 році в Сіднеї в категорії до 58 кг бронзову медаль виграв Євген Буслович.

Перше в історії золото у вільній боротьбі українській команді в 2004 році в Афінах приніс нинішній президент Асоціації спортивної боротьби Ельбрус Тедеєв, котрий до того часу перейшов в категорію до 66 кг.

У 2008 році в Пекіні переможні традиції підтримали відразу три українських борця. Срібло з Китаю привіз Василь Федоришин (до 60 кг), Андрій Стадник (до 66 кг), бронза дісталася Тарасові Данько (до 84 кг).

Чотири роки тому в Лондоні друге місце у вазі до 96 кг здобув Валерій Андрейцев, який у нинішньому олімпійському циклі стабільно демонстрував високі результати і буде одним з фаворитів у категорії до 97 кг, що з'явилася після чергових змін у правилах, покликаних підвищити видовищність боротьби.

Андрейцев в 2014 році став бронзовим призером чемпіонату світу, а в 2015-му, на перших в історії Європейських іграх, - також виявився третім. Крім нього в Ріо-де-Жанейро виступлять Андрій Квятковський (до 74 кг) і Алан Засєєв. Останній в 2013 році взяв срібло чемпіонату світу в суперважкій категорії (130 кг) і потрапив на Олімпіаду завдяки перемозі в контрольному бої з Олександром Хоцяновским.

Греко-римська боротьба
В 1996 році в Атланті успіхи збірної України з греко-римської боротьби не обмежилися золотом В'ячеслав Олійника. У категорії до 52 кг успіху також домігся Андрій Калашников, який виграв бронзу.

У Сіднеї-2000 медаль приніс Україні Давид Солдадзе (до 97 кг), а через вісім років в Пекіні бронза дісталася Варданяну Армену (до 66 кг). З Лондона українські "класики" повернулися без медалей.

Однак вони мають хороші шанси домогтися успіху в Ріо. Торішній чемпіонат світу в Лас-Вегасі став найуспішнішим в історії збірної України з греко-римської боротьби. Вона виборола на ньому чотири медалі та стала третьою в загальнокомандному заліку. Золото українцям приніс Жан Беленюк (до 85 кг), срібло – Армен Варданян (до 71 кг), бронзу – Дмитро Тимченко та Олександр Чернецький (130 кг).

Беленюк став лише третім чемпіоном світу з греко-римської боротьби з України слідом за Рустамом Аджі і Володимиром Шацьких. Бо саме з ним пов'язані головні надії збірної України в Ріо, адже золото було не першою медаллю Беленюка на світових форумах – в 2014 році він також ставав бронзовим призером. Крім того, лідер нашої команди в 2014 і 2016 роках вигравав чемпіонат Європи, а в минулому році став віце-чемпіоном Європейських ігор.

Слід зазначити, що разом з Беленюком в Ріо Україну будуть представляти тільки Чернецький і Тимченко, а ось Варданян не пробився в Бразилію, оскільки виступає у ваговій категорії, що не входить в олімпійську програму.

Жіноча боротьба
Першовідкривачкою стала представниця України і в жіночій боротьбі, яка була включена в олімпійську програму в 2004 році. Перше в історії жіноче борцівське золото дісталося українці Ірині Мерлені, яка стала найсильнішою в категорії до 48 кг. В Пекіні в 2008 році вона знову піднялася на п'єдестал, на цей раз завоювавши бронзову медаль.

У Лондоні в 2012 році українкам не вдалося себе проявити, але до Олімпади-2016 вони підвйшли з оптимізмом. У Ріо в складі збірної України приїхало відразу три спортсменки, що вигравали чемпіонат світу. Аліна Махина (до 69 кг) ставала найсильнішою в 2013 році, Юлія Ткач (до 63 кг) – в 2014-му, а Оксана Гергель (до 60 кг) виграла золото в минулому році. Правда, Гергель виступить в Ріо в іншій, олімпійській, категорії до 58 кг

Всі три українки мають високі шанси завоювати в Бразилії нагороди. Крім них, Україну на Олімпіаді-2016 будуть представляти чемпіонка Європи-2011 Юлія Хавалджи (до 53 кг) та Алла Черкасова (75 кг).

Дзюдо
У ще одному борцівському виді – дзюдо - збірна України також добивалася суттєвих успіхів на Олімпіадах. Першу нагороду нашій команді у 2000 році в Сіднеї приніс Руслан Машуренко, який завоював бронзу в категорії до 90 кг.

У 2004 році в Афінах у вазі до 81 кг срібло виграв Руслан Гонтюк, який зумів також потрапити на п'єдестал у Пекіні-2008, де він, незважаючи на травму, завоював бронзу.

В Лондон чотири роки тому в статусі фаворита їхав Георгій Зантарая (до 60 кг), який у 2009 році виявився першим в історії представником України, який став чемпіоном світу з дзюдо. Однак він виступив на Олімпіаді невдало і після цього перейшов у вагову категорію до 66 кг. В ній Зантарая також досяг успіхів і в 2013 і 2014 роках виборов бронзу чемпіонату світу.

У Ріо українські вболівальники мають усі підстави чекати успіхів не тільки від досвідченого Зантарая, але і від висхідної зірки дзюдо Якова Хаммо, який у минулому році виборов срібло чемпіонату світу в категорії понад 100 кг і також став одним з фаворитів олімпійського турніру.

Крім того, за збірну України на Олімпіада виступлять Артем Блошенко (до 100 кг) та Кеджау Ньябалі (90 кг). У жіночих змаганнях візьмуть участь бронзова призерка європейського чемпіонату-2014 Марина Черняк (48 кг), Вікторія Туркс (до 78 кг) і Світлана Яремка (понад 78 кг), яка стала віце-чемпіонкою континенту в цьому році.

Читайте також

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді

ПСЖ - Барселона - 2:3 паризький трилер у Лізі чемпіонів

ПСЖ і Барселона влаштували паризький трилер у першому матчі 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Реал - Манчестер Сіті - 3:3 фантастична битва у Лізі чемпіонів

Реал та Манчестер Сіті влаштували фантастичне видовище у Мадриді