RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Складний вибір Кличко: що робити українському боксеру після відмови Ф'юрі вийти в ринг

Через поведінку суперника Володоимир Кличко вже майже рік без боксу

Через поведінку суперника Володоимир Кличко вже майже рік без боксу Володимир Кличко залишився без партнера по бою через травму Тайсона Ф'юрі, яка за словами британця вимагає мінімум 6 тижнів для відновлення Фото: EPA/UPG

23 вересня стало відомо про чергове скасування матчу-реваншу між Володимиром Кличком і Тайсоном Ф'юрі. Поєдинок повинен був відбутися 29 жовтня в Манчестері, однак тепер чи то через проблеми зі здоров'ям, чи то через депресію британця доля бою знаходиться під великим питанням. У всякому разі, 28 вересня в команді Gypsy King оголосили про те, що їх підопічний в 2016 році не має наміру виходити в ринг. Такі дії британської сторони ставлять українського боксера перед непростим вибором: іти на поводу у чинного чемпіона і знову незрозуміло скільки чекати реваншу або шукати нового суперника. Або і зовсім піти з великого боксу.

Володимир Кличко - один з найвідоміших боксерів на планеті, людина, завдяки якій багато людей у всьому світі дізналися про існування держави Україна, вже майже рік знаходиться поза великим боксом. Замість того, щоб доводити свою спроможність і намагатися повернутися на трон, з якого його 28 листопада 2015 року скинув зухвалий представник Великобританії Тайсон Ф'юрі, Кличко-молодшому доводиться підтримувати форму в тренувальних таборах. Ось вже рік він з надією готується до бою зі своїм кривдником, роздає інтерв'ю і намагається разом з членами своєї команди змусити опонента виконати свої зобов'язання і все-таки вийти на матч-реванш, негайна організація якого, нагадаємо, була прописана в контракті ще на перший бій.

Це заняття, напевно, не по душі українцеві, враховуючи його амбітність і склад характеру: Кличко звик йти до поставленої мети, долаючи всі перешкоди, проте, схоже, труднощі, з якими він зіткнувся при підготовці реваншу з Ф'юрі, стали для нього справжньою неприємною несподіванкою. Втім, у діях суперника українського боксера, який, на відміну від інших балакунів, виконав свою обіцянку і почав "очищати бокс від старих і нудних братів Кличків", є певна логіка.

Кличко - Ф'юрі: хроніка подій

Для того, щоб зрозуміти, в чому суть проблеми та в якій складній ситуації опинився зараз Кличко-молодший, необхідно відновити всю послідовність подій. Отже, 28 листопада 2015 року Кличко програв Ф'юрі за очками одноголосним рішенням суддів. Українець провів один з найгірших боїв у своїй кар'єрі. Він був не схожий на себе, і не зробив нічого, щоб не те що покарати свого опонента за нахабство і довгий язик (читай - відправити його в нокаут), але навіть щоб хоча б наблизитися до стандартного сценарію своїх перемог - де все розписано до і практично ніколи не трапляється збоїв. Іншими словами, Ф'юрі переміг дійсно заслужено.

Одразу після бою стало зрозуміло, що від успіху і визнання, які буквально звалилися боксеру з Манчестера на голову, той так просто не відмовиться, що він постарається якомога довше насолоджуватися славою, отримуючи задоволення від перемоги над одним з кращих боксерів на планеті. З цього випливало, що Ф'юрі постарається на якомога більший термін продовжити свої чемпіонські повноваження, а значить, всіма способами уникати виконання домовленостей про матч-реванш. Хоча, нагадаємо, поєдинок був призначений майже відразу ж після бою в Дюссельдорфі, і команди Кличка і Ф'юрі домовилися провести його в травні-червні 2016 року.

Між програшем Володимира і призначеної на літо датою реванш відбувся короткий, але показовий конфлікт між Ф'юрі і IBF, поясом якої британець також заволодів. Оскільки Ф'юрі відмовився захищати титул цієї організації, а менеджери не особливо намагалися домовитися, пояс у нього просто забрали. Це був перший дзвіночок для Кличка. Навіть незважаючи на те, що британець пояснював ситуацію зобов'язаннями першочергового виходу в ринг проти українця, стало зрозуміло, що з мотивацією виходу на ринг у Ф'юрі щось не так.

Ближче до призначеної дати реваншу (9 липня) боксери почали активну підготовку до бою і навіть зустрілися на прес-конференції, де Кличко в жорсткій формі покартав свого опонента за гомофобію. Здавалося, що ось-ось Володимир вийде в ринг і відновить справедливість, поверне три пояси і піде на заслужений відпочинок. Але вже в кінці червня з Великобританії прийшли неприємні для Кличка новини: Ф'юрі отримав травму і вимагає перенести бій мінімум на 6 тижнів - саме стільки йому знадобиться, щоб відновитися після ушкодження ноги. В якості доказу британець надав фото своєї посинілою стопи, яку він нібито підвернув під час пробіжки. Втім, це не завадило Тайсону всього через кілька днів засвітитися в Ніцці перед матчем Євро-2016 між Англією та Ісландією: британець пригостив фанатів різними міцними напоями більш ніж на 1000 євро, а потім танцював (з хворою ногою!) з уболівальниками під запальні речівки і пісні.

Весь час, поки йшли розмови про дату проведення реваншу, Ф'юрі неодноразово натякав, що йому дуже важко знайти мотивацію для виходу у ринг – він, мовляв, вже отримав, що хотів. Саме натяк на психологічні проблеми став для Тайсона новим методом ухиляння від повторного бою з Кличком. В кінці вересня, коли вже була визначена нова дата бою - 29 жовтня, Ф'юрі зробив черговий "хід конем", перенісши бій на невизначений термін.

Є і ще одна важлива деталь, яка може вплинути на ситуацію: британські ЗМІ припускають, що Ф'юрі приймав допінг до бою з Кличком, і повідомили, що він ігнорує антидопінгових комісарів. А в останній день вересня The Guardian шокувала ще й тим, що Ф'юрі вживав кокаїн.

Загалом, швидше за все, найближчим часом ми навряд чи побачимо двох боксерів у матчі-реванші.

Варіанти для Кличка

Кличко був би Кличка, якби не постарався підготуватися до такого повороту подій. Менеджери українця вже забронювали на 10 грудня арену в Гамбурзі і почали пошук нового суперника. Вже підвернувся і дуже непоганий варіант - британець Ентоні Джошуа. По-перше, він володіє титулом IBF, який він, у свою чергу, відібрав у американця Чарльза Мартіна (кривдника українця В'ячеслава Глазкова), по-друге, у Великобританії цей бій міг би викликати приблизно той же ажіотаж, що і матч-реванш Кличко - Вах. Крім того, у самого Ентоні, який на сьогоднішній день вважається однією з головних надій "суперхэви", на кінець листопада вже запланований бій. Так чому б не провести його трохи пізніше - 10 грудня, коли імовірно може вийти в ринг і українець? Втім, в команді Ф'юрі скептично поставилися до такого сценарію: Френк Уоррен, промоутер Gypsy Queen, заявив, що всі повідомлення про переговори Кличка і Джошуа – це не більш ніж "пил в очі".

Ще один варіант - зустріч з американцем Деонтеєм Вайлдером - іншим володарем престижного поясу WBC, яким, до речі, володів нинішній мер Києва Віталій Кличко. Цей матч міг би стати топовим в США, а для Кличка це була б гарна нагода взяти титул, якого колись не вистачало в його значній колекції. Якісь контакти з Вайлдером, звичайно, у команди Кличка вже були. Інша справа, що тут все буде залежати від ходу подальшої епопеї Кличко - Ф'юрі.

Реальний і варіант, що Кличку доведеться шукати якогось іншого суперника, а це для нього не зовсім вигідно, враховуючи загальну картину в суперважкому дивізіоні. Бій проти чергового перспективного бійця нічого не дасть українцеві в плані популярності, грошей, а головне –в плані розуміння того, наскільки закономірною була поразка від Ф'юрі і чи є ще порох у порохівницях.

Судячи з усього, зараз для Кличка головне - спробувати забути про Ф'юрі, попрощатися з амбіціями перемогти його в рингу, і почати знову рухатися вперед. Це розв'яже руки Володимиру в його подальших діях, а крім того, хто знає, можливо, і змусить Ф'юрі зустрітися з українцем. Адже такі люди, як Тайсон, залежні від уваги публіки і преси, а бій з Кличком - це відмінна можливість отримати все (та ще й заробити грошей на все життя). Іншими словами, "заборонений плід солодкий", і, напевно, Ф'юрі підсвідомо побоюється того, що про нього незабаром забудуть. І це почуття може бути навіть сильнішим, ніж страх перед перспективою втратити титули. Тим паче, що WBA і WBO вже натякають, що це може відбутися найближчим часом.

На сьогоднішній день Володимир Кличко має найдовшу паузу у своїй кар'єрі (про це боксер нагадав своїм фанатам кілька днів тому). У цій ситуації йому доведеться зробити нелегкий вибір: чи то йти на ризик (а ризикувати українець не дуже любить) і зустрічатися з сильним суперником і в разі перемоги посоромити скептиків і любителів постійно говорити про вік знаменитого боксера, чи то просто піти з боксу. В останньому випадку, якщо звинувачення Ф'юрі у вживанні заборонених препаратів перед першим боєм у Дюссельдорфі підтвердяться, Кличко навіть може розраховувати, що на пенсії він отримає назад свої чемпіонські пояси. Але все ж чомусь здається, що Кличко ще не сказав своє останнє слово в професійному боксі.

Читайте також

Феєричний успіх українського футболу: краще було лише двічі

2024 рік – вже один із найуспішніших в історії українського футболу, але попереду ще багато важливих матчів

Україна – Ісландія – 2:1 Ура! Ми їдемо на Євро-2024 до Німеччини!

У Вроцлаві відбулася битва за Євро-2024 між збірними України та Ісландії

Боснія та Герцеговина - Україна - 1:2 залишився один крок до Євро-2024

У Зениці відбувся матч кваліфікації Євро-2024 між збірними Боснії та Герцеговини та України