RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Один з п'яти: чому результат українських клубів у єврокубках закономірний

До такого результату фанатам, мабуть, доведеться звикати

До такого результату фанатам, мабуть, доведеться звикати Донецький "Шахтар", єдиний з п'яти українських клубів, що стартували в Єврокубках, зіграє в плей-офф Ліги Європи Фото: ФК "Шахтар"

shakhtar.com

З п'яти українських клубів, які в цьому сезоні стартували в єврокубках, лише донецький "Шахтар" зумів дожити до лютого. "Олександрія" і "Ворскла" не пройшли кваліфікацію Ліги Європи, "Зоря" не вийшла із зоряної групи в ЛЄ, а "Динамо" посіло останнє місце в не найбільш складній групі Ліги чемпіонів.

Один з п'яти може бути хорошим результатом, тільки якщо йдеться про реалізацію гольових моментів, а ви при цьому Брандао, Луїс Адріано або Факундо Феррейра. Втім, чи могла Україна в цьому сезоні розраховувати на більше?

"Олександрія" і "Ворскла"

У кіносценарії часто вводять якого-небудь персонажа тільки для того, щоб він сказав кілька фраз, а потім його хтось убив. "Олександрія" і "Ворскла" з такими епізодичними ролями впоралися на відмінно - обидві команди не зуміли подолати третій кваліфікаційний раунд Ліги Європи.

І якщо до "Олександрії" питань немає (команда дебютувала в єврокубках, до того ж і потрапила туди тільки завдяки небажанню Ігоря Коломойського платити борги "Дніпра"), то "Ворскла" наступила на одні й ті самі граблі другий рік поспіль. Втім, навіть якщо б полтавці відчепили "Локомотиву", а потім якимось дивом пройшли і ще один раунд кваліфікації з більш серйозним суперником, навряд чи варто чекати від них подвигів на груповому етапі ЛЄ. Виступ команди у чемпіонаті України - найкраще тому підтвердження.

"Зоря"

Коли відбулося жеребкування групового етапу Ліги Європи, представники "Зорі" напевно могли подумати, що це якась помилка і їм доведеться стартувати в Лізі чемпіонів. Шанси "Зорі" на вихід з однієї групи з "Ман Юнайтед", "Фенербахче" і "Фейєнордом" були зіставні шансам Андрія Ярмоленка піти з "Динамо", поки президентом клубу є Ігор Суркіс.

Тим не менше луганський клуб виглядав цілком гідно і міг сподіватися навіть на більше, ніж підсумкові два очки.

Перша гра проти "Фенербахче" з прикрим пропущеним голом на останніх секундах, поєдинок проти "Фейєнорда" зі спірним офсайдом і скасованим забитим голом, в якому "Зоря" весь другий тайм мала чисельну перевагу, - щонайменше в цих матчах команда Юрія Вернидуба не дорахувалася очок. Також варто зазначити, що "Зоря" не програла жодного першого тайму в кожному з шести поєдинків.

Гру луганського клубу оцінив навіть сам Жозе Моуріньо. По-перше, сказавши, що йому теж є чому повчитися у Вернидуба, а по-друге, складом манкуніанців на матч в Одесі. Так, МЮ потрібно було вирішувати завдання виходу з групи, але будь Моурінью впевнений у тому, що суперника можна обіграти малою кров'ю - без Ібрагімовича, Погби, Руні та інших зірок, навряд чи вони з'явилися б на полі.

Не можна не погодитися з Моуром: враховуючи, що це був дебют "Зорі" у груповому етапі Ліги Європи, а також враховуючи рівень опонентів, команда Вернидуба заробила за цю єврокубкову кампанію цілком хорошу оцінку.

Футбольний матч групового етапу Ліги Європи "Зоря" - "Фейєноорд" на стадіоні в Одесі (03.11.2016) Фото: EPA/UPG

"Шахтар"

"Гірників" можна дорікнути тільки в одному - команда провалила кваліфікацію Ліги чемпіонів. Поки Паулу Фонсека експериментував зі схемою гри і стартовим складом команди, "Янг Бойз" чекав своїх шансів в атаці і, схоже, тренував пенальті. "Шахтар" не дорахувався великої суми грошей (12,7 мільйона євро тільки за потрапляння до групового етапу Ліги чемпіонів) і можливості поборотися за вихід у плей-офф ЛЧ. А українські вболівальники - шансу побачити наживо більш сильні команди.

При цьому є нюанс з розряду "якщо б..." - ніхто не знає, яким було б представництво України в єврокубках наступної весни, якщо б "гірники" пробилися в груповий етап Ліги чемпіонів. І в такому разі ми б не побачили тріумфальний виступ донецького клубу в Лізі Європи.

Вісім перемог у восьми матчах (дві - у кваліфікації, шість - у груповому етапі) і статус найкращої команди групового етапу - це дорогого коштує. На фоні "Шахтаря" суперники "гірників" по групі виглядали приблизно, як нова будівля Театру на Подолі на Андріївському узвозі. Якось недоречно, чи що. А сам "Шахтар", схоже, дійсно потрапив не туди, де повинен був знаходитися.

Навіть у заключному турі, коли донецькому клубу не треба було вже, по суті, нічого, а "Бразі" потрібно було все, "гірники" в експериментальному складі показали видовищний футбол і на пару з "Гентом" позбавили португальську команду плей-офф. А Паулу Фонсека, залишивши сентименти, продемонстрував, що фейр-плей у футболі для нього понад усе - проти його колишньої команди "Шахтар" грав виключно на перемогу.

Заключний футбольний матч групового етапу Ліги Європи "Брага" - "Шахтар". (08.12.2016) Фото: EPA/UPG

"Динамо"

На думку більшості уболівальників після жеребкування Ліги чемпіонів, "Динамо" повинно було виходити з однієї групи з "Бенфікою", "Наполі" і "Бешикташем". Таке саме завдання перед командою влітку ставив і президент клубу Ігор Суркіс. Але при цьому кияни закономірно залишилися за бортом плей-офф.

У виліті "Динамо" з єврокубків винні всі: і президент, і головний тренер, і гравці. Незрозуміла трансферна кампанія киян (Гладкий і Громов у Лізі чемпіонів на двох зіграли аж 32 хвилини), спад у грі ряду футболістів, проблеми деяких гравців з мотивацією, відсутність нових ідей в атакуючій грі команди - все це не могло не позначитися на виступі киян. "Динамо" грало блякло, а Ребров при цьому продовжував говорити, що хлопці старалися.

У вирішальному виїзному матчі проти "Наполі" "Динамо" хотіло ризикувати і кров з носу намагалося взяти три очки приблизно так само, як ризикує канатоходець зі страховкою - ні про яку спробу кинути всі сили в атаку (отримати славу цього сміливця), ризикуючи пропустити багато у відповідь (загинути), не йшлося. Краще нуль ударів у площину воріт і гідні (але тільки в протоколі матчу) 0:0. Про який вихід з групи можна говорити, якщо ти не граєш на перемогу там, де потрібно грати виключно на перемогу?

Заключний матч групового етапу Ліги чемпіонів "Динамо" - "Бешикташ". (06.12.2016) Фото: EPA/UPG

Так, у "Динамо" був неймовірний матч проти "Бешикташа", у якому турецькому клубу потрібно було брати три очки, а в підсумку кияни встановили особистий рекорд результативності в Лізі чемпіонів. Це було яскраво, ефектно, здорово, але, на жаль, цей феєрверк запустили тоді, коли вечірка вже закінчилася.

Крім перемоги над "Бешикташем", до плюсів виступу "Динамо" в ЛЧ варто віднести залучення молоді. Циганков і Бесєдін стали з'являтися у складі киян і заявили про себе як про майбутнє команди, а Рудько зайняв місце основного голкіпера. Щоправда, до його гри є питання.

Але фактом при розгромі "Бешикташа" і введенні до складу молоді є те, що єврокубкову кампанію "Динамо" провалило.

Один з п'яти клубів у весняній стадії єврокубків від України виглядає цілком закономірним підсумком. Очікування були трохи вищими, але з огляду на стан справ в українському футболі до такого результату наших клубів, мабуть, доведеться звикати.

Читайте також

Манчестер Сіті - Реал - 4:5 Лунін виводить Королівський клуб у півфінал Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті та мадридський Реал визначили останнього півфіналіста Ліги чемпіонів

Барселона - ПСЖ - 1:4 каталонці билися як леви, але далі йде Париж

Матчі Барселона – ПСЖ та Боруссія – Атлетико порадували вболівальників у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді