RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прем'єр-ліга: 10 головних висновків після осінньої частини сезону

Кращий матч, кращий форвард і майбутній чемпіон, який практично визначився

Кращий матч, кращий форвард і майбутній чемпіон, який практично визначився Фото: ФК "Шахтар"

shakhtar.com

18 турів української Прем'єр-ліги позаду - футбольні поля засипало снігом, а команди пішли на зимову перерву. "Апостроф" робить головні висновки з побаченого в першій частині сезону.

"Шахтар" - вже чемпіон

"Коротко про погоду. У Києві - мінус 13" - це головний жарт вболівальників "Шахтаря" після осінньої частини сезону. Для киян це - як квитанція за опалення: у такі цифри вірити не хочеться.

"Динамо" восени втрачало очки скрізь, де тільки можна - поразки від "Ворскли", "Зорі", нічиї в матчах проти "Олександрії", "Чорноморця" і тієї ж "Ворскли". Плюс в поєдинках проти головного конкурента динамівці взяли тільки одне очко. У той же час "Шахтар", крім нічиєї у грі проти "Динамо", оступився лише одного разу - в матчі проти "Олімпіка". "Гірники" пройшли дистанцію максимально рівно, забили більше всіх, а пропустили менше за всіх, і закономірно пішли на зимову перерву з солідною перевагою.

"Динамо" могло повернути інтригу в чемпіонаті в матчі, який прийнято називати грою за шість очок, але може звинувачувати тільки себе в тому, що не зуміло втримати перевагу. Там, де могло бути "мінус 7", в результаті виявилося "мінус 13".

У те, що "Динамо" відіграє це відставання, віриться приблизно так само, як і в те, що екс-тренер "гірників" Мірча Луческу коли-небудь перестане скаржитися на суддівство. Навіть якщо кияни двічі обіграють "Шахтар" навесні і зуміють пройтися катком по всіх інших суперниках, "гірниках" потрібно буде втрачати ще дуже багато. Навіть на тлі участі в Лізі Європи "Шахтарю" потрібно сильно постаратися, щоб розгубити свою перевагу.

"Зоря" поки не готова до "срібла"

Після самоліквідації "Дніпра" як претендента на медалі "Зоря" стала головним претендентом на бронзу. Більш того, після чотирьох турів (8, 9, 12 і 13) "Зоря" навіть випереджала "Динамо" в таблиці, посідаючи другу позицію. Але в підсумку до боротьби за "срібло" виявилася поки не готова. Луганський клуб втратив очки в чотирьох турах поспіль, що неприпустимо для претендента на путівку в плей-офф Ліги чемпіонів. Особливо враховуючи те, що в цих турах "Зоря" не стикалася ані з "Шахтарем", ані з "Динамо".

Навесні у "Зорі" буде ще три матчі з киянами і шанс повернути собі друге місце, але поки луганський клуб не доб'ється стабільності, будь-які позитивні результати в матчах проти "Динамо" будуть лише приємним бонусом до бронзової медалі.

Луганська "Зоря" до боротьби за "срібло" поки не готова Фото: facebook.com/FCZoryaLuhansk

Топ-6 майже сформована

За чотири тури до закінчення першої частини чемпіонату можна сміливо назвати п'ятірку команд, яка навесні буде грати в шістці кращих і розподіляти місця в єврокубках. "Шахтар", "Динамо" і "Зоря" напевно не втратять свої позиції в трійці, а "Олександрія" та "Олімпік" випереджають найближчих переслідувачів на 6 та 5 очок відповідно (при цьому у донецького клубу ще не зіграний матч проти "Карпат").

Шостою командою, швидше за все, стане "Ворскла" або "Чорноморець", які набрали по 23 очки. "Зірка" відстає від них на 5 балів і вже навряд чи зуміє наздогнати поїзд, що їде, з топ-шісткою. Тим більше коли на квиток у шостий вагон претендують одразу дві команди.

"Карпати" і "Волинь" - головні претенденти на виліт

"Карпати" розпочали сезон з мінус шести, але навіть якщо б і стартували з нульової позначки, набрали б лише 11 очок, що на 1 очко більше, ніж зараз є у "Волині". Олег Дулуб поки не став спасителем львівського клубу. Попереду у нього буде міжсезоння, щоб як слід підготувати команду до боротьби за виживання. Чи вдасться врятуватися - вгадати складно.

Багато чого в долі "Карпат" і "Волині" буде залежати від того, скільки ще очок знімуть з "Дніпра". Поки ж команди із Західної України заслужено перебувають на своїх місцях.

"Дніпро" може вилетіти тільки через санкції

Бронзовий призер минулого сезону влітку значно змінився, що не могло не позначитися на виступі в новому чемпіонаті. Молода команда з вкрапленнями у вигляді досвідчених футболістів під керівництвом нового тренера Дмитра Михайленка стартувала непогано, але потім почала здавати. Після "подарунка" від ФІФА у вигляді мінус шести очок дніпряни опинилися на передостанньому місці в таблиці. Але показали характер і зуміли вибратися - у шести останніх турах перед зимовою перервою команда набрала 8 очок, програвши лише "Динамо" і "Шахтарю".

"Дніпро" показав, що стояти на виліт з УПЛ буде тільки в тому випадку, якщо навесні з нього знову знімуть очки. Цей варіант, на жаль для дніпровських уболівальників, є досить імовірним. "Ігор Коломойський" і "платити борги" вже давно можна заносити в словник антонімів. Виплата боргів по зарплаті нинішнім гравцям команди тут виглядає, швидше, як виняток.

"Дніпро" (в синій формі), не дивлячись на санкції ФІФА, показав характер і зумів видертися з передостаннього місця в турнірній таблиці Фото: facebook.com/fcdniproua

УПЛ втрачає вболівальника

Порожні трибуни на матчах української Прем'єр-ліги вже стали настільки ж буденним явищем, як "Золоті м'ячі" в руках Мессі і Роналду. Низка команд не грає у своїх містах, більшість демонструє нудний або просто поганий футбол, а загальний рівень чемпіонату очевидно не стає вищим - все це не могло не позначитися на відвідуваності. Адже ви не станете йти на низькобюджетний і свідомо нудний фільм з середніми акторами? Ось і на футбол в Україні стали ходити переважно тільки найвідданіші фанати.

За даними Tribuna.com, відвідуваність нинішнього сезону є найгіршою за всю 25-річну історію чемпіонатів України - в середньому 4 296 вболівальників на матчі.

Кращий футболіст чемпіонату грає в "Шахтарі"

На символічний титул кращого гравця осінньої частини сезону УПЛ можуть претендувати двоє - Фред і Марлос.

Фред, відбувши дискваліфікацію, повернувся і став ключовим гравцем "Шахтаря" - справжнім диригентом у грі команди і кращим розпасовщиком чемпіонату (996 передач, на 284 більше, ніж у наступного гравця в цьому списку, з них - 91% точні). При цьому бразильцеві лише 23 роки, і йому все ще є куди рости, в тому числі додавати в надійності своєї гри і позбавлятися від непотрібних обрізок.

Марлос вже не вчора переріс рівень УПЛ, але продовжує тримати планку. Кращим показником його рівня є не статистичні дані (хоча і вони в нього непогані - три голи плюс три паси в поточному чемпіонаті, друге місце в рейтингу найкорисніших гравців УПЛ за версією аналітичної компанії InStat Football), а опитування тренерів Прем'єр-ліги. З того моменту, як УПЛ ввела голосування за кращого гравця місяця, двічі в цьому опитуванні саме Марлос набирав найбільшу кількість голосів серед тренерів.

Претенденти на титул найкращого футболіста чемпіонату - гравці донецького "Шахтаря" Фред (праворуч №8) і Марлос (зліва №11)

Фото: ФК "Шахтар"

Бланко Лещук - кращий форвард УПЛ

В українському чемпіонаті намітився дефіцит дійсно хороших нападників. Жуніор Мораєс з десятьма голами став кращим бомбардиром після осінньої частини чемпіонату, але його гра викликає дуже багато питань. Факундо Феррейра забив вісім, але потрібно постаратися не забити стільки, коли поруч з тобою грають Фред, Марлос та інші зірки півзахисту "Шахтаря".

На цьому тлі Густаво Бланко Лещук з львівських "Карпат" став відкриттям чемпіонату. Аргентинець з українським корінням гарний у завершальній стадії, на другому поверсі, а також у підіграванні - за системою "гол+пас" Бланко Лещук ділить перше місце з Мораесом, на рахунку аргентинця 7 голів і 3 гольові передачі. При цьому, підкреслимо ще раз, у нього немає півзахисту "Шахтаря" і "Динамо" і немає п'яти моментів за матч.

Ярмоленко потрібно міняти чемпіонат

Три роки тому Андрій Ярмоленко говорив про те, що не піде з "Динамо", поки не виграє з киянами титул. Відтоді на шиї у кращого гравця "Динамо" висить дві золоті медалі, але він все ще тут. Знову і знову грати проти "Сталі" та "Волині", коли хочеш виступати в АПЛ, а роки йдуть, - це все одно, що читати Донцову, коли на полиці покривається пилом, скажімо, Хемінгуей. Знаходити мотивацію тут все складніше.

Кращому футболісту цього року, на думку ФФУ, Ярмоленко потрібно було піти ще в минулому році, але Суркіс не відпустив. Як, втім, і цього літа. І якщо лідер "Динамо" сумлінно відіграв минулий чемпіонат, то в цьому став здавати, але здавати, що характерно, тільки в "Динамо". У матчах збірної Ярмоленко був одним з кращих. 4 голи і 2 передачі в п'яти іграх - відмінне тому підтвердження. Водночас у київському клубі його безгольова серія досягла 1199 хвилин.

Безумовно, йдеться тут не тільки про мотивацію - проблеми Ярмоленка і в поганій реалізації, і в цілому в грі команди, частиною якої він є. Зрозуміло одне - йому треба йти, бігти з "Динамо" та української Прем'єр-ліги. Враховуючи, що "Динамо" навесні не буде грати в єврокубках, шанси на те, що Ігор Суркіс нарешті відпустить свого лідера, є високими як ніколи.

Андрій Ярмоленко Фото: facebook.com/pg/fcdynamoua

"Динамо" - "Шахтар" - кращий матч осінньої частини сезону

Протистояння "Динамо" і "Шахтаря" залишаються головною подією УПЛ. Матч другого кола став найбільш результативною грою осінньої частини сезону, найрезультативнішим матчем в історії поєдинків "Динамо" і "Шахтаря", а також подарував найшвидший гол в історії дербі і два автоголи від одного гравця. Як завжди не обійшлося без безлічі емоцій, бійки і вилучень.

Читайте також

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді

ПСЖ - Барселона - 2:3 паризький трилер у Лізі чемпіонів

ПСЖ і Барселона влаштували паризький трилер у першому матчі 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Реал - Манчестер Сіті - 3:3 фантастична битва у Лізі чемпіонів

Реал та Манчестер Сіті влаштували фантастичне видовище у Мадриді