RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Збірна Діснея проти Лего Ленда: чому розширений чемпіонат світу сподобається не багатьом

Чемпіонат світу з футболу 2026 року пройде за новим форматом

Чемпіонат світу з футболу 2026 року пройде за новим форматом Президент ФІФА Джанні Інфантіно вважає, що чемпіонат світу з футболу - не просто турнір, а соціальна подія Фото: EPA/UPG

Після ухвалення рішення про розширення ЧС до 48 команд президент ФІФА Джанні Інфантіно взявся за красиві промови про те, що футбол - це вже не тільки Європа та Південна Америка, Чемпіонат світу - не просто турнір, а соціальна подія, а рішення ФІФА було засновано тільки на спортивній складовій і так далі. В загалі, так і хочеться сказати йому: "Та ви, батенька, романтик".

Але прикидатися романтиком і альтруїстом у італійського боса ФІФА виходить не дуже добре. Інфантіно ніби навмисно забуває про те, що розширення чемпіонату світу - це в першу чергу комерційна вигода для ФІФА, а для нього особисто - політична перемога. Італієць не тільки виконав свою передвиборну обіцянку Африці, Азії і КОНКАКАФ, але і отримав підтримку цих регіонів на наступних виборах.

Чим більше матчів – тим більше доходів від телевізійних і маркетингових прав, це елементарно, тут не потрібно бути Шерлоком Холмсом. Прибуток ФІФА від проведення турніру за попередніми підрахунками збільшиться на 640 мільйонів доларів. Ось і вся романтика.

Складності формату

Отже, в 2026 році 48 збірних з усього світу (в таких випадках прийнято писати "кращих збірних світу", але тут про якість мова не йде) будуть розбиті на 16 груп по 3 команди в кожній. У плей-офф вийдуть по дві кращі збірні з кожної групи, після чого зі стадії 1/16 фіналу розпочнуться матчі на виліт. Кількість поєдинків збільшиться з 64-х до 80-ти. Фіналісти турніру проведуть по сім матчів, а чемпіонат триватиме 32 дні - стільки ж, скільки і зараз.

Регламент турніру ще буде допрацьовуватися, але вже зараз виникає маса питань. Наприклад, що робити, якщо три матчі в групі завершаться внічию? І добре ще, якщо вони закінчаться, наприклад, з рахунком 1:1, 0:0 і 2:2 - дві команди можна буде визначити за кількістю забитих голів. Але ймовірність того, що збірні завершать турнір з однаковою кількістю голів теж досить висока. Що тоді? ФІФА повернеться до часів підкидання монетки?

Цілком можливий і варіант, при якому в третьому матчі групового етапу нічия (або нічия з потрібним рахунком) може влаштувати обидві команди, а тому вони запросто оформлять необхідний результат. Таке бувало на великих турнірах і раніше. Наприклад, на Євро-2004 Швеція і Данія розписали потрібні 2:2 і залишили за бортом турніру Італію. А в матчі Мексика - Італія на ЧС-2002 обидві команди влаштовувала нічия, тому при рахунку 1:1 мексиканці останні чотири хвилини просто катали м'яч на своїй половині поля. Тепер же ймовірність таких "випадкових" нічиїх зростає багаторазово.

На цей випадок ФІФА може продовжити свої захоплюючі експерименти і ввести на груповому етапі серію пенальті. Ось тут-то і почнуться справжні веселощі - умовна збірна Того перед чемпіонатом світу буде тренувати одинадцятиметрові, детально вивчати, як їх пробивають суперники і як діє на лінії їх воротар, потім протягом матчу стояти всією командою в своїй штрафній, перемагати в серії пенальті і проходити в плей-офф.

Крім того, при новому форматі кожна збірна буде пропускати один тур, а значить, протягом тижня просто підтримувати форму і засмагати на пляжі. А команда, яка у двох перших турах не гарантує собі достроковий вихід в плей-офф, потім буде цілий тиждень просто сидіти і чекати результату третього матчу. І якщо в результаті вийде до 1/16, то, ймовірно, буде більш засмаглою і відпочилою, ніж її майбутній суперник.

Квоти для слабких

Кількість квот від кожного континенту офіційно ще не затверджено. Поки є тільки попередні дані, які говорять про те, що від розширення ЧС виграють Африка, Азія і Північна на пару з Центральної Америки. Саме вони можуть переінакшити хіт Boney M "Daddy Cool" ("Кльовий татко") в "Gianni Cool" і наспівувати його аж до 2026 року.

Виглядає попередній розподіл квот ось так: Європа – 16 місць (на ЧС-2018 – 13+1), Африка – 9,5 (5), Азія – 8,5 (4,5), Південна Америка – 6,5 (4,5), Північна та Центральна Америка – 6,5 (3,5), Океанія – 1 (0,5).

При такому розподілі недостатньо уваги отримають ті регіони, у яких якраз є серйозна конкуренція за вихід на ЧС. Але Інфантіно вірить у те, що якість турніру може зрости. Можливо, він не самотній у своїй вірі. Швидше за все, їх двоє. Десь у Франції є чоловік на ім'я Мішель, який теж в це вірить.

Але повірити Інфантіно дуже складно. Загалом, ось вам простий приклад. Від Азії кваліфікацію на ЧС-2014 не пройшли, але були максимально близькі до цього (обережно - інформація не для слабкодухих) Йорданія, Узбекистан, Катар і Оман. Хто-небудь коли-небудь чув про міць збірної Йорданії? А про технічних хлопців з Оману? Чи, може, про висхідну зірку футболу з Катару? Але при новій схемі ці збірні - перші кандидати на додаткові путівки. І зовсім не віриться в те, що менш ніж за 10 років збірні цих країн вийдуть на новий рівень.

В Африці цікавих команд трохи більше. Там за бортом ЧС в 2013 році залишилися, наприклад, Єгипет, Сенегал і Туніс. У той же час компанію їм на вирішальній стадії склали Буркіна-Фасо та Ефіопія. У тому, що ефіопи, якщо потраплять на мундіаль, встановлять там всілякі рекорди по витривалості і кількісті бігової роботи - ніхто не сумнівається. Але якою буде якість футболу у їх виконанні, Джанні?

А якщо США, Мексика і Канада подадуть спільну заявку на проведення турніру і потраплять на нього автоматично, то головними претендентами на перемогу в кваліфікації КОНКАКАФ стануть не тільки міцна Коста-Ріка, але і Гондурас, Панама і Ямайка. Втім, це не найгірші варіанти. Згадайте про Оман.

На чемпіонаті світу-2026 буде просто до непристойності багато слабких команд. Їх було достатньо і при форматі в 32 збірних, тепер же до командам другого сорту додадуть ще мішечок з третім.

До речі, ось так може виглядати груповий етап ЧС, враховуючи поточний рейтинг ФІФА. Прямо напрошується заголовок "Англія потрапила в групу смерті".

"Футбольний бум" від ФІФА

ФІФА бачить плюс в тому, що більше країн відправлять свої збірні на чемпіонат світу. Мовляв, це викличе там футбольний бум і розвиток цього виду спорту. Навіть якщо і так, то це все виглядає дуже штучним. Справжня гордість і радість за свою країну, по-справжньому правильний процес - це коли ви спершу підняли вид спорту у своїй країні на високий рівень, потім стали найсильнішими на своєму континенті і тільки з цих причин їдете на чемпіонат світу. А не тому що вам значно полегшили цей шлях. Та ще й з великою часткою ймовірності ви там зганьбилися. Про яку радість вболівальників від участі своєї збірної на мундіалі тоді взагалі може йти мова? Багатьом українським уболівальникам сподобалася поїздка нашої збірної на Євро-2016 завдяки тому, що чемпіонат був розширений?

Суть чемпіонату світу в тому, що люди у всьому світі дивляться його далеко не тільки заради своїх збірних, а заради кращих збірних. Заради збірних Бразилії, Німеччини, Аргентини, Франції, навіть тих же Хорватії та Чилі, які раз на чотири роки збираються разом і влаштовують круту вечірку. Жоден простий вболівальник за межами Йорданії і Тунісу добровільно не захоче дивитися матч Йорданія - Туніс на чемпіонаті світу. Тому ФІФА, можливо, і виграє в Йорданії і Тунісі, але програє у всьому іншому світі.

Так, ще ФІФА говорить про те, що розширені чемпіонати світу і Європи гарні історіями Попелюшок. Можливо, пара команд з доданих шістнадцяти створить сенсацію і пройде пару раундів плей-офф, але ми ж бачимо ці казкові історії і при нинішньому форматі.

Реакція на рішення ФІФА

Рішення ФІФА було сприйнято у світі дуже неоднозачно. Висловитися встигли як і офіційні федерації та асоціації, так і просто люди зі світу футболу.

Так, УЄФА рішення підтримав: "У ході сьогоднішнього засідання ради ФІФА в Цюріху стало ясно, що всі інші конфедерації цілком підтримали розширення складу фінальної стадії чемпіонату світу до 48 збірних. У результаті УЄФА також вирішила виступити на підтримку нового формату турніру". При цьому в Європейському футбольному союзі, судячи з усього, сподіваються збільшити європейську квоту, оскільки "УЄФА задоволений тим, що домігся відстрочення ухвалення остаточного рішення про розподіл квот", і раді тому, що формат турніру не збільшить навантаження на гравців.

Асоціація європейських клубів: "Ми не бачимо переваг у збільшенні нинішнього формату, який довів, що є ідеальною формулою. Сумнівним також є гостра необхідність в ухваленні такого важливого рішення за 9 років до його здійснення без належної участі сторін, які будуть зачеплені цією зміною. Ми розуміємо, що це більше політичне рішення, ніж спортивне".

Футбольна асоціація Шотландії: "Ми раді новині про розширення фінальної стадії чемпіонату світу. Ми віримо, що це хороший крок, особливо для більш слабких збірних, і він дозволить більшій кількості фанатів по всьому світу побачити їх країни у фінальній стадії чемпіонату світу. Це дозволить країнам більше інвестувати в футбольну інфраструктуру та виховання молоді, що зіграє позитивну роль у соціальному розвитку".

Міхаель Баллак, екс-гравець збірної Німеччини: "Це безвідповідальне рішення ФІФА. Це атака на футбол. І, очевидно, голосування було одноголосним".

Хав'єр Тебас, керівник Іспанської футбольної Ліги: "Ми думаємо, що це дуже погане рішення, в першу чергу через те, яким чином воно було ухвалене, так як думка головних футбольних ліг не враховувалася".

Віктор Монтальяні, президент КОНКАКАФ: "Думаю, рішення було ухвалено з правильних причин. Деякі країни, такі як Німеччина, пересичені чемпіонатами світу, оскільки грають там постійно, і, можливо, сприймають це як належне. Але для багатьох країн путівка на чемпіонат світу - це найграндіозніше, що може статися з країною. Це можливість мати мрію для всього світу. Це перемога навіть зі спортивної точки зору".

Берті Фогтс, екс-гравець і тренер збірної Німеччини: "Я просто вражений, я не хочу в це вірити. Це жахливо. Якщо ти хочеш щось зруйнувати, саме цим шляхом тобі треба йти. Просто не розумію цього".

Філіп Чиянгва, президент Футбольної асоціації Зімбабве: "Це хороше і позитивне рішення, тому що буде залучено більше африканських збірних".

Що стосується звичайних вболівальників, то здебільшого вони обурюються і рішення ФІФА просто висміюють.

Ось приклади з Twitter: "Тепер на ЧС буде 48 команд. Яка ганьба, ФІФА. Вони знову думають тільки про гроші", "І ось чемпіонат світу-2158 - удар головою від Дональда Дака приносить збірній Діснея перемогу над Сан-Марино і виводить її в 1/4276 фіналу", "Це тупа ідея. ФІФА досі правлять ідіоти", "Розширення ЧС дає таким збірним, як Буркіна-Фасо і Лего Ленд можливість вибити з турніру збірну Англії", "Можете додати чемпіонат світу в список загиблих у 2017 році", "ЧС-2026 в США. 3500 уболівальників прийшли на стадіон, який вміщує 82500 глядачів, щоб побачити нульову нічию Буркіна-Фасо та Ірану".

Ось так, на думку фанатів, можуть проходити матчі групового етапу ЧС:

Ось так буде виглядати відомий журнал з футбольними наклейками Panini:

Інфантіно - збірній Островів Кука: "А тепер ідіть і знайдіть на своїх островах ще 9 гравців. ФІФА не може робити все!"

Втім, є і позитивні коментарі: "Думаю, ЧС з участю 48 команд буде хорошим. Групова стадія безглузда, але потім матчі на вибування з 1/16 фіналу - о так, будь ласка", "Хороше рішення ФІФА. Це дасть малим націям шанс виступити на великій сцені".

У такого формату турніру є і ще будуть свої шанувальники. Але поки все виглядає так, що по-справжньому від цієї реформи виграє тільки ФІФА на чолі з Джанні Інфантіно.

Читайте також

Манчестер Сіті - Реал - 4:5 Лунін виводить Королівський клуб у півфінал Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті та мадридський Реал визначили останнього півфіналіста Ліги чемпіонів

Барселона - ПСЖ - 1:4 каталонці билися як леви, але далі йде Париж

Матчі Барселона – ПСЖ та Боруссія – Атлетико порадували вболівальників у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді