RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Переворот в Туреччині вдався, але Ердоган ще може зберегти владу, - приватна розвідка США

Останнім часом у президента Туреччини з'явилося багато політичних супротивників, стверджують в Stratfor

Останнім часом у президента Туреччини з'явилося багато політичних супротивників, стверджують в Stratfor У Туреччині оголошено військовий стан і комендантську годину Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив 15 липня, що в Туреччині здійснена спроба перевороту, відповідальність за яку несе частина збройних сил країни. Сам переворот практично вдався. Точне місцезнаходження президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана в даний час невідомо. Начальник Генштабу Туреччини Хулусі Акар заявив, що країна зараз знаходиться під військовим контролем, незважаючи на заяви Йилдирима про те, що незаконні дії, що вживаються армією, допускатися не будуть. На думку аналітиків американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, переворот організований вищими армійськими чинами, про що свідчить розгортання військ у великих містах країни - Анкарі та Стамбулі. У той же час, на думку американських фахівців, Ердоган ще зберігає можливості для контрпереворота.


Про спробу військового перевороту в Туреччині прем'єр-міністр цієї країни Біналі Йилдирим повідомив пізно ввечері, 15 липня. Зараз вулиці Стамбула і Анкари кишать військами, танками і бронетехнікою. Зафіксовані прольоти на малій висоті над Анкарою бойових вертольотів і літаків F-16. Були сформовані контрольно-пропускні пункти в стратегічно важливих місцях, таких як Босфорський міст в Стамбулі, а також поблизу військових об'єктів в Анкарі. Повідомлялося також про перестрілки в столиці Туреччини. Цивільних осіб поінформували про те, що в країні запроваджено воєнний стан і що вони повинні перебувати в своїх будинках.

На даний момент поки неясно, які військові підрозділи беруть участь у спробі державного перевороту, а які протидіють йому. Армія взяла під свій контроль міжнародний аеропорт ім. Ататюрка в Стамбулі, а також Twitter, Facebook і державне телебачення. Зафіксовано повідомлення про зіткнення між силами поліції і військових, у тому числі про можливі арешти співробітників поліції військовослужбовцями. Поліцейським силам також, нібито, відданий наказ заарештовувати озброєних солдатів на вулицях. Мер Анкари, який належить до правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР), закликав своїх прихильників вийти на вулиці на захист уряду (те ж саме встиг зробити і сам Ердоган, - "Апостроф"). Є також повідомлення про арешти військовими цивільних осіб.

В історії Туреччини було кілька військових переворотів, а Ердоган в даний час не відчуває нестачі в політичних супротивниках, повідомляють фахівці приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Наприклад, військове керівництво публічно виступив проти пропозиції Ердогана про військове втручання в північну Сирію. І хоча між Туреччиною та Росією останнім часом настало примирення, турецький уряд досить активно наполягав на військовому вторгненню в Сирію, що могло спровокувати частину армії підняти повстання.

Спроба перевороту, дуже ймовірно, отримала підтримку з боку турецького руху Gulenist, що з 2014 року було мішенню для інтенсивних урядових чисток (влада підозрювали Gulenist в спробах повалення демократично обраного уряду, - "Апостроф"). Слід зазначити, що спроба перевороту, очевидно, організована високими чинами в армійському командуванні, про що свідчить розгортання військ у великих містах Туреччини. Втім, на думку американських аналітиків, для Ердогана ще існує шанс вчинити контрпереворот.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним