RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перемога Трампа дала надію РФ на перезапуск відносин з США: огляд преси

Співпраця США і Росії може зашкодити одним країнам і допомогти іншим

Співпраця США і Росії може зашкодити одним країнам і допомогти іншим Світові ЗМІ прогнозують перезавантаження відносин США і Росії Фото: EPA/UPG

Обрання Дональда Трампа президентом США стало сюрпризом для багатьох у світі. Якщо Клінтон обіцяла продовжити політику свого попередника, то Трамп в очах оглядачів виглядає надзвичайно непередбачуваною персоною. Тепер ЗМІ в Америці задаються питанням: чого чекати від голови наддержави на зовнішньополітичній арені? Не останнім є аспект майбутніх взаємин Штатів і Росії.

Ставлення Трампа до Росії давно стало предметом гострого обговорення світових ЗМІ. Його слова про можливість визнання Криму російським і його симпатії до Путіна підлили масла у вогонь. Вже після обрання Трампа на пост президента заступник міністра закордонних справ Російської Федерації Сергій Рябков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" повідомив про те, що під час кампанії російські офіційні представники контактували з найближчим оточенням Трампа.

"У нас були контакти. Ми продовжуємо займатися цим і робили це під час президентської кампанії", - заявив Рябков.

Ця заява зробила справжню сенсацію в американській пресі. Цей момент був яскраво відображений в англомовних ЗМІ - The Washington Post, PBS, Reuters, National Post, Pittsburgh Post-Gazette, а також The New York Times.

Офіційний прес-секретар Трампа Хоуп Хікс поспішила на сторінках преси спростувати контакти між виборчим штабом Дональда Трампа та офіційними представниками російського уряду: "Нам невідомо про жодного представника виборчого штабу, який контактував з кимось з іноземних офіційних осіб аж до вчорашнього дня, коли містер Трамп спілкувався з багатьма світовими лідерами. Дане спілкування носило вітальний і далекоглядний характер".

Американські видання The Washington Post, The Diplomat і The Daily Beast велику увагу приділили тексту привітання президента Росії Володимира Путіна Дональду Трампу, в якому він заявив, що Росія готова "зробити все, щоб повернути російсько-американські відносини на стійку траєкторію розвитку та безпеки". The Diplomat констатував, що російський лідер також не залишає надії на масштабне перезавантаження відносин між Америкою та Росією.

Foreign Policy і The Diplomat акцентували увагу на тому, що обранню Трампа зраділи в Державній Думі, де звістку про його перемогу зустріли оплесками. The Washington Post навела слова члена правлячої партії "Єдина Росія" Сергія Железняка про те, що "люди підтримують бажання Трампа зайнятися серйозними проблемами всередині Америки і перейти від політики конфронтації до політики співробітництва з Росією та світом".

Російсько-американські відносини знаходяться не в кращій стадії з часів політики "перезавантаження", анонсованої в 2009 році з приходом до влади Барака Обами, відзначають видання The Diplomat, Foreign Policy і Foreign Affairs. Тодішній держсекретар Хілларі Клінтон навіть символічно вручила міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову величезну червону кнопку, натиснувши яку можна було перезавантажити відносини між країнами.

The Diplomat і The Washington Post констатують, що питання відносин з Росією хоч і багато разів піднімалося під час президентської кампанії в цьому році, але зовсім не так, як це було у 2012 році. Тоді республіканці критикували демократів за те, що вони були надто м'якими з Росією. А в 2016 році на перший план вийшло питання про причетність російського уряду до злому і поширення тисяч електронних листів демократичної партії, а також асоційованих з нею організацій з метою втручання у процес виборів в США. Саме такі звинувачення з боку демократів під час президентської кампанії, та багато в чому і зараз, після перемоги Трампа, сприяють оптимізму проросійських сил.

Росія дійсно рада бачити Трампа обраним президентом США, пишуть The Daily Beast і The Diplomat. Рада бачити саме тому, що пов'язує з ним сподівання на нове перезавантаження відносин, подібне до того, яке мало місце на початку правління Барака Обами.

"Я завжди відчував, що Росія і Сполучені Штати повинні бути здатні працювати один з одним для боротьби з тероризмом і відновлення миру у всьому світі, не кажучи вже про торгівлю та іншу користь, котру можна отримати від взаємної поваги", — цитує заяву Трампа за грудень 2015 The Diplomat.

Foreign Policy, The Diplomat і New York Times згадують, що Дональд Трамп неодноразово критикувався демократами за висловлення схвалення Путіну, якого він називав "яскравим" і "сильним лідером".

У той же час The Washington Post і Foreign Affais відзначають, що поліпшення відносин між США і РФ обіцяє вигоди одним і нещастя іншим учасникам світового політичного процесу. Так, вигоду від налагодження взаєморозуміння між Москвою і Вашингтоном можуть отримати російські бізнесмени і їх американські партнери, які очікують від нової адміністрації скасування санкцій в майбутньому. У той же час Foreign Policy і The Diplomat вказують на те, що серед тих, що програли, опинилася Україна та сирійська опозиція, а також потенційно країни Східної Європи. Як зазначає американське видання The Diplomat, у випадку змови великих держав, вони можуть закривати очі на діяльність нового партнера у визначених регіонах.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним