RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Острови престижу: чи віддасть Путін Курили японській стороні

Ніхто в Росії не має поняття, навіщо їм потрібні Курильські острови

Ніхто в Росії не має поняття, навіщо їм потрібні Курильські острови Володимир Путін (у центрі) навряд чи віддасть Курильські острови Японії, але, можливо, запропонує варіант спільного керування (праворуч - прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе) Фото: EPA/UPG

У суботу, 19 листопада, президент Росії Володимир Путін зустрінеться з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе у столиці Перу Лімі. У середині грудня також відбудеться візит Путіна безпосередньо в Японію. На даний момент між Росією і Японією тривають консультації щодо укладення мирного договору, перешкодою для якого залишається проблема так званих Північних територій, як називає Курильські острови японська сторона. Токіо, як відомо, вважає Курили окупованою територією. У вересневому інтерв'ю американському агентству Bloomberg Путін заявив, що йде пошук рішення, яке влаштує всіх. Це питання могло стати предметом обговорення і на зустрічі новообраного президента США Дональда Трампа з Абе, яка відбулася 18 листопада в Нью-Йорку. Однак російський публіцист Леонід Радзіховський сумнівається, що США і тим більше Трампу може бути цікава доля Курив. Також він не вірить, що Путін погодиться пожертвувати своєю репутацією крутого хлопця, віддавши спірні острови Японії.

На зустрічі Трампа та Абе могло обговорювати будь-яке питання. Але я, чесно кажучи, не думаю, що в американців, тим більше у Трампа, який, як мені здається, не настільки в контексті російсько-японських відносин, є якась певна думка з приводу Курильських островів. Це настільки нескінченно далеке від Америки питання, що навряд чи Трамп має якусь позицію. Чи укладуть Росія і Японія мирний договір? Мені важко зрозуміти, який вплив це має на США.

У свій час, у 1993 році, Борис Єльцин їздив до Японії. Перед від'їздом він хитро посміхнувся і сказав: "У мене є 50 способів вирішення проблеми Курильських островів". Зробив свою фірмову хитру посмішку і поїхав. А потім повернувся і сказав: "У нас є один спосіб — острова наші. Все, хай японці роблять, що хочуть!" Зауважте, це було в той момент, коли Росія була в довгу, як в шовку, гроші їй були конче потрібні, а економічне становище Росії здавалося безнадійним.

Я не вірю, що Путін віддасть острови Японії. Це настільки суперечить образу збирача земель руських, крутого мачо і людини, яка "всіх переграла", що переграти 150 млн російських громадян у цьому питанні Путін не зможе. Так, Путін легко може віддати досить великі шматки території китайцям. Тому що ця територія не помітна, не символічна. Та тому що це Китай, про який в Росії вже встановилося загальна думка, що це - наш старший брат, кращий друг і захисник проти американців. Та й взагалі, Китай — це Китай.

Курильські острови мають символічне значення. Не знаю, чи вони потрібні Росії, чи абсолютно не потрібні, а якщо потрібні, то для чого. І ніхто в Росії про це не знає. Але це символічні острова. І я не вірю, що Путін їх зможе кому б то не було віддати. Це — острова престижу. Точно так само, як Крим — півострів престижу. Хоча для України Крим, напевно, має дещо більше значення: курорт, куди всі їздили, все-таки.

Думаю, коли Путін говорив про варіант, що влаштовує всіх, він міг мати на увазі в крайньому випадку варіант спільного управління Курильськими островами, що досить вигідно Росії і не упускає престиж Путіна. Але, наскільки я розумію, у світі немає такого прикладу, щоб територія належала двом країнам. Управляти - можна. Запрошувати - кого хочете. Але земля належить за допомогою законів, громадянства та податків - одній країні. Можуть бути навіть спільні прикордонники і подвійне громадянство, але чиїх законів дотримуватися? Якщо хтось вкрав козу, його будуть судити за японським законом або російським? Тому спільне управління — красиві слова, які незрозуміло що означають.

Думаю, на спільне управління Путін згоден. Але віддати навіть один чи два острови Японії — втрата символічного капіталу. А Путіну, крім символічного, ніякий інший капітал не потрібен. Не думаю, що тут є розв'язка, яка задовольнить марнославство і амбіції обох сторін.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може