RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тім Масселинк: В Нідерландах немає антиукраїнських настроїв, а тільки антиєвропейські

Угоду про асоціацію України з Євросоюзом не можна було спрощувати до вибору "так" або "ні"

Угоду про асоціацію України з Євросоюзом не можна було спрощувати до вибору "так" або "ні" Науковий співробітник Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael Тім Масселінк Фото: Institute of International Relations Clingendael

Саміт ЄС на цьому тижні обговорить ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, яку досі гальмують Нідерланди. Голландський уряд підготував список додаткових умов до основного документу. Прем'єр-міністр Марк Рютте сподівається таким чином і заспокоїти виборців, які на референдумі навесні проголосували проти асоціацію України з Євросоюзом, і врятувати Угоду. Науковий співробітник Нідерландського інституту міжнародних відносин "Клінгендаль" ТІМ МАССЕЛІНК впевнений, що причиною зволікання з ратифікацією є внутрішні проблеми в Нідерландах. При цьому в країні немає ніяких антиукраїнських настроїв, але є антиєвропейські.

- Давайте відразу перейдемо до головного - чому Нідерланди блокують процес ратифікації угоди про асоціацію ЄС та України? Які можуть бути основні причини для цього?

- Я розумію, що громадянам України достатньо важко зрозуміти, чому Нідерланди блокують це. Якщо подивитися уважно на Договір про вільну торгівлю між ЄС і Україною, то це такий же документ, який можна порівняти з подібними, які були підписані з іншими країнами в регіоні. Але якщо бути чесним, то зацікавленість Нідерландів щодо України не така вже й велика. На мою думку, це не має відношення до суті самої Угоди з Україною. Головна причина, чому Голландія не хоче підписувати - внутрішня. Більша частина населення країни вважає, що політична еліта в Брюсселі намагається контролювати все, що відбувається в державі. Громадяни відчувають, що ці бюрократи недостатньо до них прислухаються, чим власне і провокують євроскептицизм в країнах ЄС. Ця ситуація не є унікальною, можна навіть виділити тенденцію: ситуація з Brexit, голосування по торговій угоді з Канадою в Бельгії, зростання популярності "Народного фронту" у Франції. Але не сама Угода змусила проголосувати проти голландців на референдумі. Європейська політика сусідства змінила тональність суспільних настроїв в Нідерландах в бік більш скептичних.

- Тобто, ви хочете сказати, що Україна стала заручником внутрішніх політичних суперечок і результати референдуму - просто реакція на проблеми в самих Нідерландах?

- Саме так. Я переконаний, що якби в бюлетені на референдумі стояла третя опція "Я не проти Угоди з Україною, але я проти того, що відбувається в країні", то більшість виборців віддали б свій голос саме за цей варіант. Ми вже бачили щось подібне, коли голландці проголосували проти Європейської Конституції у 2005 році. Тому голосування "проти" було проти самого процесу, а не проти його змісту.

У багатьох країнах ЄС громадяни вже не довіряють владним інститутам як раніше, але не тільки своїм урядам, але і Брюсселю. Це все через те, що десятиліттями політики приписували собі успіхи від політики ЄС, а всі проблеми або труднощі списували на Брюссель. Звичайно, це не надто популяризувало ЄС.

Ще одне питання полягає в тому, чи варто було Угоду про вільну торгівлю з Україною виносити на референдум. Я повинен сказати, що сам особисто виступав за ратифікацію. Але я був проти того, щоб ставити це на референдум. Адже це не питання побудови шосе біля власного подвір'я, яке є конкретним. А от коли справа доходить до такої складної теми як Угода з Україною, то його не можна спрощувати до простого вибору "так" або "ні".

Більш того, багато хто очікував, що референдум не стане легітимним, оскільки не досягне визначеного законом порога. Явка була досить низькою, і все могло цим і закінчитися. Раптом виявилося, що поріг був подоланий, тоді всі були шоковані. Навіть мої друзі казали, що не підуть голосувати, тому що вони не вірили, що це може статися. Інша частина людей просто не сприйняли це серйозно, в чому і помилилися зрештою. А ті, хто ініціювали кампанію проти ратифікації, діяли досить потужно і грамотно.

- А як би ви особисто оцінили ймовірність нератифікації угоди? Як будуть розвиватися події далі?

- Питання в тому, що є в цьому випадку проблемою. Це ЄС? Україна? Може, Нідерланди? Я думаю, що це прем'єр-міністр Марк Рютте, який сказав, що "ні" означає "ні".

ЄС і Німеччина чітко заявили, що ратифікація відбудеться. З точки зору Брюсселя, вони просто не можуть собі дозволити в черговий раз підірвати віру в Європейський Союз, оскільки організація ще продовжує відновлюватися після Brexit. А зрив підписання Угоди з Україною додасть негативні настрої, особливо в тому, що ЄС вже не може виступати єдиним фронтом з приводу вирішення складних питань.

Іронія в тому, що люди, які голосували на референдумі, побачать, що ЄС просуває цю операцію, не звертаючи увагу на їх волевиявлення. Очевидно, прем'єр-міністр Марк Рютте має серйозну проблему. Мабуть, він спробує укласти компромісну угоду, яка задовольнить Брюссель і одночасно з цим не обурить виборців, які голосували на референдумі. Але знову ж таки, це все дуже складно. На наступному тижні ми побачимо, наскільки впливові Нідерланди в Брюсселі.

- Чи може цей процес призвести до несподіваних результатів на майбутніх парламентських виборах у березні 2017 року?

- Країна зараз перебуває в періоді активної політичної діяльності. Опозиційні партії використовують цю риторику, щоб максимально ускладнити життя Марка Рютте. Звичайно, вони розуміють, що це прекрасний шанс на виборах. Наскільки я розумію, націоналісти і соціалісти були проти цієї угоди, а лейбористи і D66 (Democraten 66 - нідерландська ліволіберальна партія, заснована в 1966 році, - "Апостроф"), агітували за його ратифікацію.

- Яким буде ваш прогноз щодо результатів на виборах у Нідерландах?

- Якщо подивитися на результати соціологічних опитувань, то можна побачити, що "Партія за Свободу" Герта Вілдерса має хороші результати, але все ж це попередні дані. А в Нідерландах ми часто спостерігали, як розрізняються результати, отримані на виборах і під час опитувань. Я повинен сказати також, що євроскептиків в країні стало значно більше. Люди говорять про те, що все більше стає прірва між ними і політичною елітою. Всі бачили, що сталося на виборах президента США, тому нам потрібно задуматися над цим. Але самим великим питанням на цих виборах буде не українське питання, а проблеми у сфері охорони здоров'я та іммігрантів.

- Як результати на виборах можуть позначитися на відносинах з Брюсселем?

- Повинен повторитися ще раз, цей референдум мав рекомендаційний характер. Але і уряд не міг просто взяти і знехтувати його результатами. Крім того, вони постійно повторювали на ТБ, що це був чіткий сигнал від людей і потрібно прислухатися до їх вибору. Зараз Марк Рютте хотів би додати деякі статті до угоди, щоб вона була більш компромісною, враховуючи результати референдуму, але це навряд чи це буде можливо зробити.

- В пресі, в тому числі і в Нідерландах, зустрічалася інформація про те, що уряд виніс питання ратифікації угоди з Україною для того, щоб не псувати свої торговельні відносини з Москвою. Наскільки це є правдою?

- Це логічне запитання. Але якщо подивитися на реалії, то причина, чому люди проголосували проти, не має нічого спільного з Росією. Наші стосунки після катастрофи МН17 значно погіршилися. Для Нідерландів також важливо, що ЄС виступає єдиним фронтом, особливо в питаннях, що стосуються України.

- Іншими словами, ратифікація Угоди не стала б такою важливою у відносинах між країнами?

- Багато голландців проголосували проти не тому, що їм щось не подобалося в цій угоді, вони її навіть не читали, а тому, що вони турбувалися про свої робочі місця. Адже з часів початку євроінтеграції сюди приїздили не стільки біженці, скільки економічні іммігранти. Але навіть це питання не стало основним. Це був просто сигнал нашому керівництву, і цей референдум став просто зручним інструментом для вираження свого невдоволення.

- А що взагалі в Нідерландах говорять про Україну, особливо про війну, катастрофу Боїнга?

- По-перше, в Нідерландах немає ніяких антиукраїнських настроїв, а панують раз антиєвропейські. Так, націоналісти і популісти переконують у тому, що якщо хтось був за ратифікацію Угоди з Україною, значить, є частиною еліти. У Голландії все спростилося до того рівня, що людина, яка любить ЄС, вважається причетною до уряду, відповідно, отримує негативну реакцію або стає популістом, який нічого не розуміє. Центристи тут не популярні. Для мене як людини, яка працює в цьому Інституті, це особливо прикро, адже я сподівався, що люди будуть обговорювати зміст Угоди, її деталі і наслідки. Але цього не сталося.

- Чи є в Нідерландах проблеми з іммігрантами, особливо після їх величезного потоку в 2015 році? Чи могло це вплинути на результат референдуму?

- Вже давно більшість громадян відчували, що їм не дозволяють висловлюватися з приводу величезного потоку іммігрантів у країну. Це було неполіткоректним, а люди, які все ж доводили свою точку зору, висміювалися або виставлялися як расисти. На мою думку, це не сприяло підвищенню якості дебатів на цю тему.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним