RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Східний фронт: навіщо танки США йдуть до кордонів Росії

НАТО і РФ посилюють військову присутність біля кордонів і називають це превентивним захистом

НАТО і РФ посилюють військову присутність біля кордонів і називають це превентивним захистом Військова техніка в німецькому порту Бремерхафен, яка прибула з США в рамках програми НАТО, спрямованої на стримування можливої агресії з боку Росії Фото: EPA/UPG

Заступник глави МЗС РФ Олексій Мєшков заявив, що розгортання американських сил дестабілізує ситуацію в Європі. Йдеться про прибуття перших підрозділів армії США в Польщі та країнах Балтії з бронетехнікою і артилерією. Вони увійдуть до складу багатонаціональної бригади НАТО, чисельністю понад 4 тисячі осіб. Таким чином, Альянс намагається посилити свою присутність в Східній Європі, щоб протистояти російської військової агресії. На думку експертів, бригада навряд чи зможе захистити країни Європи від повномасштабного російського вторгнення, якщо воно відбудеться, проте дії США є серйозним політичним сигналом для Росії.

Кожній країні - по 1000 вояків

Рішення про розгортання додаткових сил НАТО в Польщі і в країнах Балтії було прийнято ще влітку 2016 року під час варшавського саміту Альянсу. Для боротьби з російською агресією, держави-члени НАТО домовилися розташувати в Прибалтиці і в Польщі по одному міжнародному батальйону. Вони утворюють багатонаціональну бригаду, яка буде прикривати східний фланг Альянсу. Як пояснив генсек НАТО Йенс Столтенберг, в кожній балтійській країні і Польщі буде дислоковано по тисячі військовослужбовців з США, Німеччини, Великобританії і Канади, проте в підтримці цієї бригади будуть брати участь всі країни-учасниці Північноатлантичного блоку. Тоді ж, під час варшавського саміту, Альянс прийняв комплексний пакет щодо підтримки України.

Прибуття перших підрозділів американської армії в Європу було зафіксовано на початку січня. Зокрема, в німецькому порту Бремерхафен, 8 січня, почалося вивантаження танків і самохідних гармат техніки 3-ої бронетанкової бригадної бойової групи 4-ї піхотної дивізії США. Ці сили будуть спрямовані в Польщу і країни Балтії. Також американські військовослужбовці опублікували фотографії вивантаження танків Abrams в самій Польщі. Крім бойової техніки, до Європи прибудуть і біля 3500 солдатів армії США, які не тільки увійдуть у багатонаціональну бригаду Альянсу, але безпосередньо посилять американську присутність в Європі.

Крім того, під час засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яке відбулося в Брюсселі 6-7 грудня минулого року, держсекретар США Джон Керрі закликав партнерів по блоку забезпечувати оборонні витрати на рівні 2% від ВВП. За словами Керрі, зараз цьому критерію відповідають тільки США, Великобританія, Греція, Польща та Естонія. До того ж на забезпечення безпеки в Європі, Пентагон має намір додатково виділити $ 3,4 млрд.

Дії Росії стали головною причиною найбільшого посилення НАТО з часів закінчення Другої світової війни. За словами Йенса Столтенберга, окупація Криму та підтримка сепаратистів на Донбасі України стали приводом для перекидання додаткових підрозділів в Східну Європу.

"Ми не бачимо конкретної загрози будь-якого з держав НАТО. Але ми бачимо все більше самовпевнену Росію. Росію, яка істотно посилила витрати на власне озброєння і військові потужності. Росію, яка хоче використовувати військову силу проти сусідів - як ми це бачили в Грузії і Україні, з нелегальною окупацією Криму і підтримкою сепаратистів на Сході. і це стало причиною, чому НАТО здійснило найбільше посилення колективної безпеки з часу закінчення Другої світової. ось чому ми посилили наше військову присутність на східних кордонах Альянсу, ось чому наші сили там в стані підвищеної готовності ", - зазначив Столтенберг.

Загроза по обидва боки кордону

Реагуючи на посилення НАТО в ЄС, російська сторона зробив низку заяв як на рівні МЗС, так і — адміністрації президента РФ. Зокрема, 12 січня 2017 року заступник міністра закордонних справ Росії Олексій Мєшков заявив, що розгортання американських сил дестабілізує ситуацію в Європі. "Спроби прикритися так званим ротаційним принципом (особовий склад бригади буде підлягати періодичному оновленню за рахунок ротації. — "Апостроф ") є не що інше, як масштабна підготовка військових НАТОівських країн на східних рубежах альянсу, а простіше кажучи, в безпосередній близькості до наших кордонів" , — вважає дипломат.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав розміщення американської військової техніки в Польщі загрозою безпеці Росії.

"Ми дивимося на це як на загрозу для нас. Це дії, які загрожують нашим інтересам, нашій безпеці, — сказав Пєсков. — Тим більше, що мова йде про те, що третя країна нарощує свою військову присутність у наших кордонів в Європі".

Російська сторона і раніше реагувала на ці приготування. Зокрема, місяць тому міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, нагадав європейським країнам про обіцянку не розширювати НАТО на схід. При цьому Лавров послався на розсекречені матеріали бесіди між президентом СРСР Михайлом Горбачовим і канцлером ФРН Гельмутом Колем, під час якої йшлося про те, що "ніякого просування НАТО на Схід не буде, і тим більше, військова інфраструктура НАТО не наближатиметься до кордонів нашої країни".

Слід зазначити, що в день прибуття американської техніки до німецького міста Бремерхафен там відбулася нечисленна акція протесту, але саме ця подія активно висвітлювалася провідними російськими ЗМІ.

Проти посилення НАТО також виступили дві політичні сили Німеччини — Ліва партія і "Альтернатива для Німеччини", які часто підтримують позицію РФ і виступають проти антиросійських санкцій.

"У Росії це буде сприйнято як реальна підготовка до війни", — заявила лідер фракції Лівої партії в бундестазі Сара Вагенкнехт.

Заступник голови партії "Альтернатива для Німеччини" Олександр Гауланд сказав про "брязкання зброєю" і зростанні конфронтації.

Реакція цих політичних сил подавалася в російських ЗМІ, як домінуюча в німецькому політикумі, хоча провідні партії Німеччини займали протилежну позицію — "Християнсько-демократичний союз" і велика частина "Зелених" підтримали перехід військ. "Прибалти і поляки зі зрозумілих причин стурбовані тим, що Росія знаходиться в стані війни і проводить насильницькі зміни кордонів в Україні. У цих країн є досвід окупації нацистами, а також радянськими сусідами", — заявила депутат від "Зелених" Марілуіза Бек.

В Україні вважають, що перекидання військ переслідує політичні цілі. Зокрема, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк зазначає, що російська сторона завжди дуже болісно ставиться до переміщень військових сил НАТО поблизу власних кордонів. "Однак я б не сказав, що цей контингент в Польщі і в Балтії зможе їх захистити у разі справжньої агресії. Він не є загрозою для самої Росії. Швидше за все, це просто політичний жест, який показує Польщі та країнам Балтії, що США їх не залишить", — вважає Октисюк.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним