RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Майбутнє НАТО: що стоїть за заявами Трампа

Європа буде змушена найближчі кілька років виживати без прикриття США

Європа буде змушена найближчі кілька років виживати без прикриття США Дональд Трамп назвав НАТО бідним і застарілим альянсом, який вже не в змозі протистояти тероризму Фото: EPA/UPG

Днями обраний президент США Дональд Трамп знову дав привід для бурхливих обговорень, висловивши в інтерв'ю кільком виданням свою позицію щодо майбутнього НАТО. Трамп назвав Альянс застарілою організацією і дорікнув більшості країн-членів в несправедливості по відношенню до США, нібито вони "не платять те, що повинні". Тези нового американського президента миттєво підхопили європейські ліві сили. Так, голова парламентської фракції Лівої партії Сара Вагенкнехт заявила про необхідність створити в Європі новий оборонний альянс, а головне - за участю Росії. "Апостроф" поцікавився у експертів, що стоїть за заявами про необхідність відходу від старої концепції безпеки.

Анатолій Октисюк, політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД):

Всім слід зрозуміти, що світ змінився. Своїми заявами Трамп не тільки зондує політичні та експертні кола, а й вже дає чіткі сигнали про те, що так, як раніше, не буде. У нього вже є якесь чітке розуміння ставки на внутрішні питання. Для нього важливо зробити кілька центрів сили з паралельним досягненням своїх інтересів. Я не виключаю цих його заяв в контексті пошуку якогось консенсусу з росіянами. Ось, наприклад, ті його заяви про ослаблення санкцій в обмін на скорочення ядерного потенціалу говорять про те, що у Трампа є генеральна лінія, пов'язана з партійним баченням ситуації республіканцями. Вони, очевидно, будуть вибудовувати якусь нову конфігурацію відносин з різними акторами. І для американців важливо, щоб не було ніякого розморожування конфліктів по іншим перспективним зонам. Разом із тим для них важливо все стабілізувати і зайнятися економікою.

Як пише іноземна преса, зараз США важливо ізолюватися від міжнародних питань, тому що у них зараз накопичилося дуже багато внутрішніх протиріч, які потрібно терміново вирішити.

У своїй політиці безпеки Трамп зараз пропонує, щоб кожен був сам за себе. Пропонована модель така, що пора вирішувати свої проблеми індивідуально. Питання безпеки - НАТО і ЄС - дійсно небезпечний сигнал для європейських країн. З іншого боку, ми не можемо знати, можливо, це частина якоїсь стратегії ослаблення впливу росіян. Адже це брязкання росіянами ядерною зброєю дратує всіх і тримає в тонусі. Ця заява: давайте скорочуйте ядерні резерви і програми, а ми вам ослабимо санкції, можливо, є навіть якийсь стратегією зменшення цієї напруги. Хоча ясно, що росіяни на таке не погодяться. Але команда Трампа випробовує можливі варіанти, щоб якось домогтися зниження цієї напруги. Я думаю, що ще багато буде таких цікавих заяв з боку Трампа.

Важливо також враховувати у зв'язку із цим, що Трампа підтримали військові лобісти і прихильники збільшення військових замовлень. Тобто всі великі збройні компанії, практично всі ці люди, які заробляли на війні, в останні 15 років не заробляли на великих конфліктах. Як би там не було, він буде враховувати позицію цих великих лобістів щодо збільшення оборонних замовлень. Хоч ти трісни, але ця гонка озброєнь все одно десь буде вилазити. Однак потрібно враховувати важливий нюанс: Трамп крім усього іншого любить робити медійний шерех.

Але у його команди однозначно стратегія - зробити Росію більш прогнозованою. І щоб вона перестала брязкати своїм іржавим ядерним щитом, який всіх тримає в страху.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен:

США залишається єдиною у світі наддержавою, і разом ми повинні продовжувати захищати основи західної цивілізації: вільної торгівлі і загальної безпеки. Союзники Америки є частиною того, що робить Америку сильнішj.. Свобода, демократія та процвітання буде переважати тільки тоді, коли США прийме свою законну роль як лідера вільного світу. Успіх Америки засновано на важкій роботі, вільної торгівлі, і лідерстві, і ці цінності повинні бути підтримані Трампом. Я щиро сподіваюся, що новий американський президент розуміє важливість рішучих дій, щоб забезпечити мир і процвітання.

Я вважаю, що протягом перших 100 днів в Овальному кабінеті новий президент США повинен ініціювати три важливих зовнішньополітичних кроки щодо системи безпеки, торговельно-економічної безпеки і питання вирішення сирійського конфлікту. США повинні продовжувати будувати свою політику безпеки, яка раніше забезпечувала мир і процвітання для Сполучених Штатів і Європи. Тому, як головнокомандувач, Дональд Трамп повинен проявити силу по відношенню до Росії. Путін поважає тільки тверду і стійку руку. Президент США повинен зміцнити це стримування, щоб закласти основу для серйозного діалогу і, в кінцевому рахунку, відновити стратегічний баланс в Європі. США повинні посилити підтримку східного флангу НАТО, створити військові бази там, де Росія загрожує свободі союзників США і захистити Україну від майбутньої російської агресії. Країни Балтії та Україна є близькими друзями США, і якщо нехтувати цим, то можна натрапити на далекосяжні наслідки, і це стане початком кінця системи, на чолі якої стоять в США.

Андреас Умланд, німецький політолог, старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва в Києві:

По-перше, потрібно підкреслити, що партія Die Linke (в перекладі з німецької "Ліва", - "Апостроф") у Німеччині є маленькою і ізольованою. Вона поки не входила і, швидше за все, не буде входити в федеральний уряд ФРН. У неї підтримка - на рівні близько 10%. Вона входить та входила в коаліції деяких земельних урядів. По-друге, ідея про вихід Німеччини з НАТО або навіть розпуск НАТО - досить стара серед німецьких опозиціонерів. Зараз ліві Німеччини знову про це згадали. Але тема НАТО спливає часто, ліві повторюють свою позицію - це один з їх базових зовнішньополітичних пунктів.

Напевно, на нинішню їх заяву вплинуло висловлювання Трампа - але тільки в деякій мірі. Ліві Німеччини виступають проти новообраного президента США, хоча в їх зовнішньополітичних ідеях є окремі пункти, де вони сходяться з його позиціями і ідеями. Ця схожість дивна, тому що Трамп є правим популістом і, таким чином, затятим противником лівих.

Останні висловлювання лівих Німеччини, напевно, більше пов'язані зі загальним напруженням у відносинах Німеччини з Росією. Ідея створення союзу безпеки ЄС і Росії - це проект кількох, як радикально правих, так і радикально лівих партій в Німеччині. Партії з такою позицією, що пропонують вихід зі старих союзів безпеки і створення нових, в Німеччині підтримує приблизно 25% електорату. Це чимала частина, але ці праві та ліві радикали в інших питаннях мають протилежні позиції. Тому ідея створення союзу безпеки з РФ в Європі - всього лише дискусія, а не реальна перспектива. НАТО було і буде основною організацією безпеки в Європі.

Безумовно, зараз в світі є певна стурбованість з приводу майбутньої ролі Альянсу та того, наскільки США будуть далі підтримувати НАТО, наскільки Штати будуть готові продовжувати бути її провідним членом. Незважаючи на те, що ця організація побудована навколо США, і Штати грають в ній головну роль, Трамп зараз має незрозумілу зовнішньополітичну позицію щодо НАТО (і багатьох інших питань). Але, навіть з огляду на його негативні висловлювання на адресу НАТО, вони не призведуть до серйозних наслідків, так як зовнішню політику не тільки він буде формувати, а й Конгрес - де підтримка НАТО міцна.

Лілія Шевцова, російський політолог:

Ми бачимо тенденцію поступового розпаду світового ліберального порядку. Нинішній порядок виник навколо лідируючої ролі Америки. А Америка зараз, тим більше при Трампі, не готова здійснювати роль цього хребта, гаранта, світового жандарма і основного носія цінностей. І виникає дуже цікава ситуація: спочатку Радянський Союз, потім Росія так довго тріщали про необхідність переходу до багатополярного світу, до "різноцентристості", а тепер, коли світ дійсно виявився перед можливістю цього політичного плюралізму на міжнародній сцені, ніхто не знає, що з цим робити, як себе вести.

Європа - в розгубленості, Німеччина заламує руки після заяви Трампа, що він не зацікавлений ні в НАТО, ні в ЄС. Тим більше Трамп - германофоб. Ангела Меркель сказала: "Тепер доля Європи в наших руках". Отже, Європа змушена якимось чином шукати свою долю без прикриття Америки, принаймні, ці кілька років при Трампі.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним