RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець глобалізації: чим закінчився форум у Давосі

Прихід Трампа може означати кінець глобалізації, пишуть іноземні ЗМІ

Прихід Трампа може означати кінець глобалізації, пишуть іноземні ЗМІ У швейцарському Давосі завершився 47-й Всесвітній економічний форум Фото: EPA/UPG

47-й Всесвітній економічний форум під назвою "Чуйне і відповідальне керівництво" зібрав рекордну кількість учасників - близько 3000 представників влади та істеблішменту. Розпочався форум 17 січня з обговорення двох тем: президента США Дональда Трампа і Brexit. Говорили, звісно, в контексті нових викликів і занепокоєння про майбутнє безпеки Європи, про поки невідому політику нової адміністрації Білого дому. Глобалізація як тема пройшла червоною ниткою по всьому форуму. Багато торкалися цієї теми і того, як вона вплинула на сучасне поширення ідей популізму в світі. Світові видання висвітлили цю подію зі своєї позиції і спробували визначити її головні меседжі, а також знайти спільний знаменник: чим же закінчився форум у Давосі.

Так, агентство Bloomberg опублікувало точку зору банкірів, які брали участь у форумі. Головна думка їх виступів зводилася до того, що Дональду Трампу вдасться "зробити Уолл-стріт знову великою". Умиротворені своєю високою прибутковістю в четвертому кварталі "честолюбні" з Уолл-стріт в Давосі висловили переконання, що нова адміністрація Білого дому послабить нормативні обмеження для фінансистів, навіть якщо закон Додда-Франка за підписом Барака Обами залишиться недоторканим у значній мірі. (Ухвалені в 2010 році правила, відомі як закон Додда-Франка, обмежили діяльність банків, хедж-фондів і торгівлю похідними цінними паперами).

Тайлер Коуен, оглядач Bloomberg view і професор економіки в університеті Джорджа Мейсона, написав свою колонку після форуму, говорячи про основну, на його думку, тему форуму - глобалізацію. Він все ж вважав головним обговоренням те, що глобалісти знехтували добробутом людей і тим самим породили ворожий, але такий очевидний популізм.

Як пише британське видання Guardian, у цьому році в Давосі дуже переважало побоювання того, що результати референдумів у Великобританії, Італії разом з виборами Дональда Трампа являють собою відхід від глобалізації в націоналізм і протекціонізм. У зв'язку з цією темою глава МВФ Крістін Лагард заявила про те, що середній клас перебуває в умовах кризи. Вона також попередила, що нерівність, недовіра і відсутність надії підживлює нестримний популізм. Тема глобалізації, пише Guardian, піднімалася в необхідності створення заходів боротьби з нерівністю.

Так, Джозеф Байден заявив, що глобалізація і нові технології стали насправді причиною "розмивання меж середнього класу, традиційним двигуном економічного зростання і соціальної стабільності в західних країнах". Він додав: "Ми не можемо скасувати прийдешні технологічні зміни. Але ми можемо, і ми повинні вжити заходів щодо пом'якшення економічних тенденцій, які провокують безлади у багатьох країнах з розвиненою економікою і підривають основоположні принципи свободи".

Як визначила для себе редакція Deutsche Welle, обговорення в Давосі дали зрозуміти, що у Європи немає бачення або сигналу, який би вона могла дати після Brexit та у зв'язку з обранням президентом США Трампа. Лагард заявила, що неясно, як Трамп планує зробити Америку великої знову. А гарвардський економіст Ларрі Саммерс впевнений, що середній клас не стане бенефіціаром політики Трампа. "Класичний популізм незмінно контрпродуктивний для тих, хто його пропонує в якості режиму політики", - запевнив він.

Як пише німецьке видання Die Zeit, Всесвітній економічний форум закінчився явною загальною розгубленістю: що робити з Трампом, націоналізмом і розчаруванням середнього класу? Відповіді представників еліти навряд чи звучали переконливо, зауважили у виданні. Видання The Washington Post, підбиваючи підсумки форуму, також задається подібним питанням: чи прийде кінець глобалізації з приходом Трампа? Саме на це питання шукали відповідь учасники Давоського форуму. Звичайно, пишуть журналісти видання, питання боротьби з епідеміями, боротьби з нерівністю по всьому світу піднімалися і дуже активно. Але неминуче всі обговорення все одно поверталися до теми Трампа, який обіцяв переписати порядок денний щодо вільної торгівлі і до теми можливої торговельної війни з Китаєм. У той же час з виступу лідера КНР Сі Цзіньпіна стало очевидним, що Китай хоче посісти більш активну роль на світовій арені, пише видання. "Ми дотримуватись принципів вільної торгівлі і інвестицій, не підтримувати протекціонізм", - сказав він. "Ніхто не вийде переможцем у торговельній війні", - наводить слова Сі Цзіньпіна видання.

Виступ китайського лідера і побоювання Європи з приводу нової політики Трампа можуть змусити ЄС розвернутися до Китаю, вважає коментатор-міжнародник, колумніст Finanсial Times Гідеон Рахман. Оглядач також повідав, про що говорили учасники в кулуарах у Давосі. Після почутого поза офіційною частиною Рахман заявив, що важко позбутися враження, що Захід як політичне поняття знаходиться на межі колапсу. Він також підкреслив, що найбільша безпосередня загроза для ЄС, виходячи з усього сказаного, йде від Brexit. У зв'язку із тим, що ЄС може зіткнутися з проявом ворожості з боку Москви, Вашингтона і Лондона – на цій хвилі популістські рухи проти ЄС можуть активізуватися. На думку оглядача, за лаштунками і між рядків заяв в Давосі є розуміння того, що час "атлантизму" може прийти кінець. У цих умовах у чиновників ЄС зростає інтерес до Пекіну.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може